Když si lidé objednají některé steaky pořádně propečené, řeknu jim, že ne. Vím, že je to arogantní, ale je to stejné, jako bych hostům prodával jen jednu botu," řekl mi Daniele Govoni, mistr BBQ, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřené restaurace Maso je Maso. Jak už napovídá výmluvné jméno, hraje v podniku prim nejlepší maso a konkrétně i hovězí steaky. A ty jen máloco zabije tak spolehlivě jako zločinná úprava well done, jak potvrdí každý kuchař hodný svého řemesla. Nebo umění, jak říkáme dnes.

Problém je, že Češi obecně milují právě well done steaky. Snad to má původ v našem oblíbeném pečení, kdy maso často taky upečeme víc, než si zaslouží − dlouhé konfitování přišlo do módy až nedávno. Nejen špičkovým italským kuchařům působícím v Česku to samozřejmě způsobuje nepříjemné dilema: profesní čest jim vtiskne aroganci, protože hostům nechtějí dávat něco, co by sami nejedli; byznys naopak velí osobní hrdost spolknout a popřát dobrou propečenou chuť.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se