Na jazyku bylo sladké, ale osvěžující a příjemné. Hned jsem poznala jemnou chuť hrušky. "Takže je to něco jako cider?" zeptala jsem se číšníka. "Šumivé víno. Ale ne z hroznů, nýbrž hrušek," usmál se. A pozvedl lahev, že mi ještě trochu dolije.

Hruškovou šumivku jsem ochutnala v rakouském Langelois na přelomu roku. Nikoli na silvestrovské oslavě, ale hned následující den, kdy z hlavy ještě "vybublávalo" šampaňské skutečné. A bylo mi jasné, že nepůjde o nějaký podřadný "ovocňák". Ostatně Le Poiré, "šampaňské z hrušek", má ve francouzské Normandii (a logicky i v nedaleké Anglii pod názvem Perry) tradici sahající až k přelomu 16. a 17. století. Servíruje se i v michelinských restauracích a gurmány je velmi ceněné. Přiznávám se však, že jsem ho nikdy nepila.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se