Luxusní brněnská restaurace Sunset nebo síť restaurací Kolkovna patří mezi místa, kde se můžete setkat s víny z čejkovického vinařství Radocha. Ačkoliv vinařství chrlí bezmála 40 tisíc lahví vína ročně a díky své Frankovce rosé z roku 2014 má na kontě i vítězství v mezinárodní vinařské soutěži Vinum Juvenale, nestaví na žádné letité tradici. První víno tehdy jednadvacetiletý Jiří Radocha nalahvoval teprve v roce 2009. Předtím experimentoval jen s několika demižony u babičky ve sklepě.

Příběh vinařství Radocha je jedním velkým splněným klukovským snem. U jeho zrodu stál folklor a pospolitost malé jihomoravské vinařské vesnice. "Hody tady začínají tak, že se na stůl vyskládají sedmičky vína a staří, mladí od 15 roků ochutnávají. A mě tenkrát hrozně mrzelo, že jsem to své víno neměl," vzpomíná na první vinařský impulz majitel a zakladatel vinařství Jiří Radocha. Babičce sice pomáhal v malém 30arovém vinohradu, hrozny z něj ale tehdy nijak dál nezpracovávali. Po sklizni je prodávali.

Vinařství za sirotčí důchod

Do prvních vinařských experimentů s hrozny z babiččina vinohradu se Radocha pustil před 13 lety. Tehdy mu bylo 16 let. "Sehnal jsem si lis a vyrobil jsem si první padesátilitrový demižon. Byl to veltlín a nedal se moc pít," říká dnes už zkušený vinař. První neúspěchy ho ale neodradily. Studoval odborné knihy a pro rady chodil ke zkušeným vinařům, kterých jsou v Čejkovicích desítky. O deset let později už dokázal bodovat ve vinařských soutěžích a prodávat desítky tisíc lahví. Úspěchu dosáhl i přesto, že místo líbivých a mezi českými zákazníky populárních polosladkých vín vsadil dle své vlastní chuti na vína suchá. Ta se sice na českém trhu prodávají hůř, podle Radochy jsou ale klíčem k věrné klientele a stabilnímu odbytu. Ročně za ně utrží zhruba tři miliony korun.

Za vinařstvím Radocha nestojí žádná letitá tradice. Své první víno nalahvoval dnes devětadvacetiletý Jiří Radocha před osmi lety.

Živnostenský list na výrobu vína si Radocha pořídil v roce 2009. Ačkoliv se tím oficiálně stal podnikatelem, vinaření je pro něj stále především koníčkem. Vedle něj studoval na vysoké škole krizový management.