Čtrnáct let cukrovary společnosti Tereos TTD mohly vyrábět jen lehce přes 200 tisíc tun kvótového cukru. Víc nemohly, protože je svazovaly kvóty, které platily v celé Evropské unii. Ty potravinářům nařizovaly, kolik mohou v Evropě vyrobit a prodat cukru. Po téměř padesáti letech o víkendu omezení skončilo. "Nyní máme možnost uplatnit řemeslo, které umíme," říká ředitel Oldřich Reinbergr, ředitel firmy Tereos TTD. Jednička na českém trhu letos vyrobí 350 tisíc tun. Přibližně takový limit mělo dosud celé Česko.

Je dobře, že kvóty skončily?

Na jednu stranu ano, na druhou ne. Musím přiznat, že přestože kvóty byly byrokratickou zátěží a hrozily nám sankce, tak přinášely cenovou stabilitu pro cukr i pro pěstitele řepy. Na druhou stranu jsme nemohli využít naše kapacity. Takže v tuto chvíli můžeme splnit naše očekávání a navýšit výrobu. Jsme svobodní, byť nyní prodáváme za nižší ceny. Máme možnost uplatit řemeslo, které umíme.

Letos vyrobíte skoro tolik cukru, kolik doposud podle kvót mohlo vyrábět pět cukrovarnických společností v Česku. Nebude cukru moc?

Končí regulační pořádek, podle kterého mohla Evropa vyrobit a prodat pro evropské trhy 13 milionu tun cukru. Od roku 2006 do roku 2009 dosáhla spotřeba cukru 17 milionů tun, čtyři miliony tun se musely do Evropy dovážet. Vývozy byly hlídané a licencované. To skončilo. Snahou řepařů i cukrovarníku je, abychom byli soběstační, proto výroba nyní stoupá. Se stoupající výrobou pravděpodobně klesnou ceny cukru. A pokud k tomu dojde na evropských trzích, tak se omezí dovoz cukru ze třetích zemích - už nebude tak finančně zajímavý.

Nyní jste na plných výrobních kapacitách?

Už se blížíme k plnému využití našich kapacitních možností.

Co se nyní bude dít s cukrem?

Cukr je klasická komodita. Čeho je dneska málo, zítra bude hodně. Samozřejmě, že pokud ceny klesají a výroba cukru bude málo zisková, tak spousta zemí sníží výrobu. Ta se následně dostane do vyrovnané nebo ztrátové bilance a cena poté opět stoupne, stejně jako tomu bylo u mléka.

Po 50 letech končí cukerné kvóty. Ceny cukru klesnou

Loni jste utržili skoro 6,4 miliardy korun, jak tomu bude bez kvót?

Tento rok už nečekáme tak dobré výsledky. Budou nižší, všichni je ale budou mít nižší.

Asi vás čekají nejisté měsíce.

Jdeme do období klesajících cen. Je to náročné pro plánování investic, jednání s bankami. Investovali jsme, abychom přežili s dobrými čísly. Musíme si opět zvyknout na dobu, která tady byla před vstupem Česka do Evropské unie. Tehdy ceny cukru hodně kolísaly. My v Česku si tu dobu pamatujeme, protože u nás kvóty platily čtrnáct let. Ale v zemích staré patnácky skoro padesát let, to jsou dvě generace.

Takže pozdní vstup do EU je podle vás pro české cukrovary výhodou?

Určitě. Dvě generace v zemích staré patnáctky zapomněly na to, jak obchod s cukrem v liberálním prostředím fungoval. Ale připravovali se na něj také. Naše země, kde cukrovarnická tradice trvá téměř dvě stovky let, je na volný trh připravená.

Jak dopadne letošní úroda cukrové řepy?

Bude rekordní. Mohu potvrdit, že výnosy budou nadprůměrné. Podobné výnosy budou i v některých dalších evropských zemích. Mírně jsme také zvýšili plochy, a kterých pěstujeme cukrovou řepu.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se