Důraz na jasné chutě, jednoduchost a přímočarost. Taková je filozofie šéfkuchaře komorní restaurace Nota Bene, která patří mezi méně známé, ale o to poutavější podniky metropole.

Novoměstská restaurace Nota Bene hlásí výraznou změnu koncepce. Sympatický podnik, který už před lety začal jako jeden z prvních vařit výhradně z čerstvých sezonních a lokálních surovin, prošel během léta rekonstrukcí a od září se ještě více zaměří na prezentaci ne zcela běžné gastronomie šéfkuchaře Lukáše Nevyjela.

Tip:

Na vinné kartě najdete zajímavá vína z české vinařské oblasti, třeba mělnický Ryzlink rýnský, Pinot Noir či výborná vína z Třebívlic.

Restaurace Nota Bene začala spolupracovat s talentovaným sládkem Jakubem Veselým, a tudíž se bude točit Létající Falkon.

Vládnou čerstvé houby

Mění se i otevírací doba, místo celodenního provozu bude otevřeno od 11 do 15 hodin na oběd a pak znovu od 18 hodin na večeře. Zatímco obědová nabídka moderně pojaté české a evropské kuchyně zůstává, večer bude nově k dispozici precizní čtyřchodové menu, které bude jakousi vizitkou ambiciózního šéfkuchaře.

Sází primárně na čistou chuť pokrmů, v nichž má vyniknout především kvalita surovin, ať už jde o produkty předních českých biofarem, či třeba nabídku lesních hub. Ty v srpnu a září dodává několikrát týdně profesionální houbařka a šéfkuchař má k dispozici nejen oblíbené lišky, ale také třeba hřiby kováře či vyhlášené ryzce.

Z nabídky:

Kuře, tuřín, špenát

285 korun

jarvis_599d5d6e498e27acfc228be1.jpeg

Pstruh lososovitý, lišky na smetaně, rajčatový salát

285 korun

jarvis_599d5d6e498e27acfc228be5.jpeg

Tak trochu jiná kulajda

Přestože v Nota Bene se mění nabídka pokrmů víceméně ze dne na den, přece jen můžeme upozornit na pár stálic, které se na menu často vracejí. Za zkoušku rozhodně stojí loupaná hovězí plec na víně s restovanými liškami, výtečná je originální verze kulajdy podávané s francouzskými brambůrky a filátkem lososovitého pstruha, či výborné vnitřnosti, ať už jde o hovězí jazyk, játra či býčí srdce.

Vedle autorských specialit se na menu objevují také pokrmy klasické evropské kuchyně, především pak francouzské, představené opět v poměrně minimalistické podobě s maximálním důrazem na jasnou prezentaci a čistou chuť použitých surovin.

Velký návrat mělničiny

Před sto lety se v Praze pila především mělnická vína, kterým se familiárně přezdívalo mělničina a ještě v době první republiky patřila k tomu nejlepšímu, co lepší restaurace nabízely. Nota Bene se k tradici mělnického vína hrdě hlásí a na své moderně pojaté vinné kartě má hned tři zajímavá vína z města na soutoku Labe a Vltavy.

Tím prvním je Pinot Noir z vinařství Kraus, tedy víno, které se dostalo (o ročník níž) i do reprezentativního Salonu vín České republiky ve Valticích. Dalším výtečným vínem je tradiční Rýnský ryzlink ze Školního statku, který patří mezi nejlepší vinařství Mělnicka a jehož řízné a minerální ryzlinky jsou vyhlášené. Třetím doporučeným vínem je pak Svatovavřinecké z viniční tratě Čarodějnice.

Podívejte se, jak v restauraci Nota Bene připravují kachní prso:

Skvělé kachní prso? Dejte ho na studenou pánev bez oleje. A k němu smetanovou omáčku

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel z restaurace Nota Bene nám připravil kachnu se smetanovou omáčkou z lišek a květákovým pyré. Navíc ukázal tip, jak správně připravit kachní prso. Je důležité z kůže dostat všechen tuk, aby zůstala jen tenká křupavá kůrka. A ve videu také prozradil, jak to udělat, aby maso drželo tvar a uvnitř bylo krásně růžové.

Rozhovor s šéfkuchařem: Lukáš Nevyjel

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Tak to je jednoznačně nůž, bez toho se nikam nedostanete.

Adresa:

Nota Bene

Mikovcova 4
Praha 2
www.notabene-restaurant.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

Mám rád chřest, je to skvělá příloha i základní surovina pro jídla, která jsou postavená na zelenině.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Bistro Milada mě docela baví, mají jednoduchý a čistý styl. Co bych doporučil? To je spíš otázka na jejich šéfkuchaře.