Příjemný podnik italského střihu nabízí hned několik konceptů současně. Zajímavé snídaně, rychlé obědy i pohodové posezení u kvalitního vína doprovázené pestrým výběrem studených či teplých specialit.

Za projektem prémiového italského bistra v Karlíně stojí skupina Premier Wines & Spirits, pod jejíž křídla spadá vyhlášená fine dining restaurace Grand Cru a která do Česka dováží řadu prémiových vín i dalšího alkoholu. A právě skvostná nabídka vín za velmi příjemné ceny je jedním z velkých kladů Mercata.

Tip:

V Premier Mercato můžete zakoupit domácí kváskový chléb a další druhy čerstvého pečiva.

České farmy v kurzu

Podnik s moderním a vzdušným designem otevírá již ráno v sedm hodin a vedle tradičních snídaní nabízí oblíbený italský model "take away" − kdy si vyberete sýr či salám a necháte si ho nakrájet třeba do domácí ciabatty. Ostatně v Mercatu si připravují spoustu vlastního pečiva a také řadu sladkých koláčů.

Nejvytíženější je podnik přes oběd, kdy nabízí každý den jiné polední menu vycházející z italské kuchyně. Na váhu je možné zakoupit pečený lilek, artyčoky, olivy a hlavně pestrou paletu špičkových sýrů a salámů, nejen italských a francouzských, ale i českých − třeba velmi povedený salám z divočáka z litoměřické pršuterie či vyhlášené sýry z benešovské farmy Bio Vavřinec.

Z nabídky:

1. Hovězí tatarský biftek s kapary, okurkami, uzeným žloutkem a topinkou

195 korun

jarvis_5978b313498e42ee7fee367a.jpeg

2. Krémové rizoto s tygřími krevetami, rajčaty a bazalkou

335 korun

jarvis_5978b313498e42ee7fee367e.jpeg

Tematické večeře

A ještě připojme několik tipů ze stálého menu. Z menších jídel vyzkoušejte osvěžující melounové gazpacho či lahodnou kachní paštiku, kterou si připravují přímo v Mercatu. Za ochutnání rozhodně stojí také lehce pikantní tatarák dochucený kapary a malými okurkami cornichon, stejně jako krémové rizoto s tygřími krevetami.

Novinkou od září pak budou tematické večeře zasvěcené sezonním surovinám, které se budou konat zhruba jednou týdně. A větší důraz bude zkušený šéfkuchař klást také na stařená masa a čerstvé ryby, které obohatí již tak pestrou nabídku pokrmů.

Pět set druhů vín

Velkou výhodou Mercata je skutečnost, že si zde můžete vybrat víno nikoliv z vinné karty, ale přímo z bohaté kolekce vín vystavených v regálech − obsluha vám víno otevře za stejnou cenu, jako když si ho koupíte domů.

Zastoupeny jsou všechny slavné vinařské oblasti a záleží jen na vás, zda dáte přednost slavným sauvignonům z francouzských apelací Sancerre či Pouilly-Fumé nebo zvolíte třeba výtečný německý ryzlink (v poměru cena výkon boduje šťavnatý a minerální základní ryzlink Markuse Molitora Klosterberg). V nabídce jsou samozřejmě taká vína ze Champagne, celkově je zde připraveno zhruba 500 druhů vín. Pokud budete váhat s výběrem, obsluha vám fundovaně poradí.

Podívejte se, jak v bistru Premier Mercato připravují rizoto s krevetami:

Za dobrým jídlem nemusíte až k moři. Rizoto s krevetami zvládnete i doma

Šéfkuchař z bistra Premier Mercato Petr Křivohlavý nám ukázal, jak se vaří rizoto s tygřími krevetami.

Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Křivohlavý

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Přístroje nejsou zas tak důležité, ale bez čeho si to v kuchyni neumím představit, je nůž. Nůž beru za největšího pomocníka kuchaře, taková prodloužená ruka, bez které jde jen těžko něco vymýšlet. A jelikož první si vychutnávají připravený pokrm oči, tak musím jmenovat i je. Bez nich by to šlo také o mnoho hůř. Surovinu specifikovat neumím, připravuji rád jídlo ze všeho, ať už jsou to ryby, zelenina nebo maso.

Adresa:

Premier Mercato

Pobřežní 42
Praha 8
www.mercato.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Jednoznačně maso. Přijde mi to trochu jako taková mužská záležitost, a když se vám pod ruku dostane nějaký krásný kvalitní hovězí kus masa, tak to je radost vařit. Samozřejmě si potrpím na skutečně kvalitní kousky, které se vozí například z USA, ale masová jídla rád připravuji i z lokálně dostupných surovin. Je to prostě chlapská záležitost, která mě baví.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Doporučil bych restauraci Mlýnec. Mají tam skvělý základ naší tradiční kuchyně, ale snaží se vás vždy překvapit moderním pojetím. A to se mi nejen moc líbí, ale opravdu mi tam moc chutná. Dívají se na tradice trochu z jiné strany a "obyčejná" svíčková je rázem výborné moderní jídlo. Takže tam bych se přátele pozvat nebál.