Ze starého lihovaru tu zbyl i vysoký červený komín. Čápi na něm nehnízdí, takže slouží spíše k orientaci, kde najít Pivovarský dvůr Lipan. Ale i bez komína není problém v malé jihočeské vesničce Dražíč se dvěma sty obyvatel objevit malý pivovar s restaurací a penzionem.

Příjemné posezení pod pergolou v parném létě přijde vhod pěším i cykloturistům, kterých sem hlavně v sezoně zavítá dost. Na čepu byla v době naší návštěvy čtveřice piv − světlý a tmavý ležák, světlé výčepní a jedenáctistupňové APA. Všechna z místního pivovárku, tedy značky Lipan. Půllitr ležáku stojí 35 korun.

"V hospodě mám čtyři kohouty a tradičně nabízím tři spodně kvašená piva a na posledním kohoutu nějaké exotické pivo, dnes je to svrchně kvašená APA. Stále zkouším, co lidem nejvíc chutná," provází po svém pivním království 33letý Jan Papula. Co nejdříve se výčepní pult změní, aby mohl majitel nabízený sortiment rozšířit.

"Už mám objednaný nový pult se sedmi kohouty, takže začátkem července budeme nabízet pět piv. Postupně jich bude na výběr až sedm," naznačuje své plány.

1200 hektolitrů

je roční kapacita Pivovarského domu Lipan. Zatím si vystačí se dvěma třetinami tohoto objemu.

1998

je rok, kdy pivovar vařící pivo Lipan oficiálně zahájil výrobu. Bylo to dávno před současným boomem minipivovarů.

Lipan

Název piva se odvíjí od dávných majitelů panství v Dražíči, jimiž byli rytíři z rodu Lipovských z Lipovice.

Stačí se porozhlédnout kolem a je jasné, že koupací jezírko s odpočinkovou zónou svítí novotou, rekonstruovaný špejchar pro uzavřené společnosti také nepamatuje minulé století a příští rok by měla přibýt sauna. To aby návštěvníci penzionu přijížděli i mimo letní sezonu.

Takže sem míří lidé za pivem, nebo za pobytem v krásné jihočeské krajině mezi Týnem nad Vltavou a Bechyní? "Jezdí rodiny s dětmi, pivaři i turisté. Je moc fajn, že se někteří vracejí a doufám, že to bude platit i o těch nových, kteří se tu třeba náhodně zastaví," odpovídá Papula.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • V Dražíči oživili tradici vaření piva sahající do 17. století.
  • Myšlenku svého otce, stavebního podnikatele, vzal za svou Jan Papula a kvůli vaření piva dálkově vystudoval potravinářskou školu.
  • Dnes vaří ročně zhruba 800 hektolitrů piva Lipan, jehož název je spjat s dávnými vlastníky dražíčského panství.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.