Hlavním klenotem Pivovaru Národní je fantastická klášterní zahrada předělaná na největší "beergarden" v centru metropole. Během okamžiku zmizí rušná Národní třída a objeví se pivní oáza, která hlavně v létě potěší a uspokojí všechny milovníky našeho národního nápoje.

V Pivovaru Národní se vaří vlastní pivo značky Czech Lion, a to jedenáctka (klasický světlý filtrovaný i nefiltrovaný ležák plzeňského typu) a dále pak tmavá třináctka. Pivní stálice nyní doprovází speciál, svrchně kvašený ale s vtipným názvem Mazaná liška a s výrazným ovocným aroma s tóny grepu či angreštu.

Tip:

Nejen děti milují zdejší buchtičky se šodó, kulinární zajímavost představují bramborové placky s pivní marmeládou.

Tatarský biftek z anguse

Ještě bohatší je nabídka jídel rozkročená od klasické české hospodské kuchyně až po výtečné steaky na grilu s nádechem Itálie. Zajímavou novinkou mezi předkrmy jsou šťavnaté filety ze sleďů podávané s pikantní marinádou, stejně jako téměř zapomenuté zelňáky, kdysi vyhlášené bramborové placky se zelím.

Nechybí samozřejmě obligátní tatarák z výborného masa black angus či další zapomenutá hospodská legenda v podobě česnekového vepřového boku s křenem a rozpečeným chlebem.

Z nabídky:

1. Telecí játra na grilu s bylinkovým máslem

185 korun

jarvis_5937fc95498ef5109863656e.jpeg

2. Kachní prso na grilu s višňovou omáčkou a restovanou kapustou

265 korun

jarvis_5937fc95498ef51098636572.jpeg

Koleno pro jedlíky

Jedním z velkých hitů oblíbené zahradní restaurace je pečené vepřové koleno, které je marinované na pivu a rozmarýnu. Pokud si koleno objednáte, čeká vás bohatýrská kilová porce (samozřejmě s kostí) plná křehkého a měkkého masa.

Pokud jste už koleno ochutnali, můžete vyzkoušet dvě novinky − kachní prso na grilu s višňovou omáčkou či stejným způsobem připravená jemná telecí játra ochucená bylinkovým máslem.

Grilovací set pro přátele

Pro skupiny přátel jsou připravené "grilovací sety" − třeba originální toskánský hovězí steak "bistecca alla fiorentina" s váhou jednoho kilogramu, případně hmotnostně stejný flank steak, kdy je v ceně jídla započteno šest piv, lahev vody a tři panáky pálenky Baron Hildprandt jako digestiv.

Nechybí samozřejmě ani módní burger z marinovaného black anguse připravený s čedarem, salátem, slaninou a křupavou cibulkou. Ostatně když budete chvíli sledovat obsluhu, zjistíte, že právě ten jde nejvíce na odbyt.

Banátská vína

Přestože Pivovar Národní je v první řadě pivnice, má v nabídce také poměrně kvalitní vína z italských regionů, především z Veneta, tedy z Benátska, které patří mezi přední výrobce italských bílých vín.

Hosté si mohou vybrat Sauvignon, Chardonnay a samozřejmě nechybí ani obligátní Pinot Grigio, tedy Rulandské šedé. Z červených vín je zastoupené Chianti classico či Rosso Montalcino, zajímavostí k dezertům je pak slámové víno z Pálavy.

Podívejte se, jak v Pivovaru Národní připravují kuřecí prso se salátem:

Grilovací sezona je tu. Šéfkuchař ukázal, jak si připravit kuřecí prso
Grilovaci_sezona_je_tu._Sefkuchar_ukazal_jak_si_pripravit_kureci_prso.jpg

Mistr grilař Jiří Moser z Pivovaru Národní nám ukázal, jak si ugrilovat kuřecí prso se salátem.

Rozhovor s šéfkuchařem: Pavol Glončák

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Kvalitní ostrý nůž, což je základ každého dobrého kuchaře.

Adresa:

Pivovar Národní

Národní 8
Praha 1
www.pivovar­narodni.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

S hovězím masem, protože každá část má svoji specifickou a charakteristickou chuť.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Samozřejmě do naší a doporučil bych ochutnat pečené telecí koleno.