Dům plný energie. Moderní, přísně ekologický hotel Mosaic House, umístěný jen pár metrů od Karlova náměstí, je symbolem příjemného sdílení a souznění, od jídla až po společně strávený čas místních i cizinců.

Jedním z trumfů kosmopolitního hotelu je čerstvě zrekonstruovaná restaurace La Loca, která je příjemným osvěžením pražské gastronomické scény. Mottem podniku je totiž heslo Together Tastes Better, jež současně vyjadřuje i koncept kuchyně zaměřené na jídla ze Středního východu a Středomoří.

Tip:

Dvakrát do měsíce se večer na terase hotelu s krásným výhledem na město "slaví" západ slunce s hudbou a míchanými nápoji.

Salát s granátovým jablkem

Většinu pokrmů na menu si hosté mohou objednat v menších porcích na stále populárnější "šérování", kdy jsou jídla servírována doprostřed stolu a hosté jedí společně ze všech talířů. Nabídka je opravdu bohatá. Z předkrmů můžeme doporučit jak krevety pečené s čili, česnekem a sumak, tak sestavu dvou druhů hummusů, stále oblíbenější cizrnové pomazánky s tahini pastou, která je v La Loce dochucená citronem a koriandrem, respektive estragonem a bazalkou. Své příznivce si získá jemný telecí tatarák s křenem či pasta z pečeného lilku, ale naším favoritem se staly oba kreativní, precizně dochucené saláty, a to jak salát z bulguru, tak salát z quinoy se zrnky granátového jablka. A pokud to ještě stihnete, určitě ochutnejte i skvostný salát z čerstvého chřestu s prosciuttem a vejcem vařeným v 63 stupních.

Z nabídky:

1. Grilovaná chapadla kalamárů, pyré ze sladkých brambor, fenyklová arak omáčka

316 korun

jarvis_591c5d5c498ebe482c9a2279.jpeg

2. Perlička s cizrnovou kaší dochucenou harissou, citronová omáčka

238 korun

jarvis_591c5d5c498ebe482c9a227d.jpeg

Návštěva z kosmu

Z hlavních pokrmů jsou oblíbené jemné jehněčí kotletky připravené metodou sous vide či lahodná perlička servírovaná s citronovou omáčkou a cizrnovou kaší lehce dochucenou pálivou pastou harissou. Kdybychom měli z celé nabídky vybrat a doporučit jedno jediné jídlo, volba padne na grilovaná chapadla kalamárů servírovaná s chutným pyré ze sladkých brambor a omáčkou z fenyklu, která je dochucená orientální pálenkou arak. Výborná chuť, krásná prezentace. A potěšil také netradiční "intergalaktický" cheesecake ochucený šafránem a slaným tahini karamelem.

Aristokratický riesling

Při příležitosti nového konceptu restaurace La Loca byl pozván sommeliér firmy Bacchus, aby vybral vína vhodná k servírovaným pokrmům. Hosté mohou ochutnat chilské chardonnay Cono Sur Tocornal, víno s plnější, minerální chutí doplněné o intenzivní ovocné aroma, které se hodí k mořským plodům, rybám a salátům. Z bílých vín potěší i německý riesling Prinz von Hessen, šťavnaté víno s ovocnou vůní připomínající jablka, citrusy a broskve. Z červených vín stojí za zkoušku španělská rioja Bodegas Faustino VII, příjemné víno s dlouho dochutí, které je možné párovat s masem i těstovinami.

Podívejte se, jak v restauraci La Loca připravují jarní salát z quinoy, ředkviček a pomerančů:

Jezte zdravě. Připravte si jarní salát z quinoy, ředkviček a pomerančů

Šéfkuchař restaurace La Loca nám prozradil recept na výborný jarní salát. Hlavní ingredience jsou tři druhy quinoy, baby špenát, ředkvičky, pomeranč a koriandr. Pusťte si videorecept a zkuste to také.

Rozhovor s šéfkuchařem: Radim Gerlich

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V kuchyni se jednoznačně neobejdu bez svého týmu − dobrý kolektiv, na který je spoleh, je základ fungující kuchyně. Bez kávy, neboť rychlé espreso dodává energii, když člověku dochází síly. A nemůže chybět ani thermomix či vakuovačka − nejmodernější technologie nám pomáhají dělat naši práci ještě lépe.

Adresa:

La Loca

Mosaic House
Odborů 4
Praha 2
www.laloca.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Oblíbenými surovinami se mi staly olivový olej, citron a sůl, jakožto stavební kameny většiny pokrmů.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Sasazu, La Finestra, Eska, Grand Cru. Vezměte rodinu a přátele a objednejte si celé menu. Vyzkoušejte všechno a podělte se − jak říká naše motto "together tastes better".