Kolem výčepu ve vyhlášené pražské restauraci U Dvou koček je živo. Promrzlí hosté se hromadí u pípy, výčepní zkušenými pohyby točí pivo s krémovou pěnou a rozdává půllitry zájemcům, které hned kasíruje. Za jeho zády stojí na polici opřený tablet, dokazující, že na elektronickou evidenci tržeb jsou tu připraveni. Ale účtenky? K těm výčepní přistupuje velmi benevolentně. Ostatně vydání dokladu s povinným fiskálním identifikačním kódem by nejspíš trvalo dvakrát tak dlouho než samotné natočení piva.

Týdeník Ekonom po spuštění elektronické evidence tržeb navštívil několik pražských restaurací různých kategorií − pivnice, restaurace, čínské jídelny. Výsledek? Ve všech z nich pokladnu umožňující posílat finanční správě on-line údaje o tržbách měli. Někde ji používali důsledně a automaticky vydávali účtenky všem hostům, jinde potvrzení dostali jen hosté při kasírování jídla a "drobné" za piva u výčepu se neevidovaly. Další podniky nevydávaly účtenky jen "známým obličejům", respektive stálým hostům.

O dosavadních zkušenostech mluvil personál restaurací odměřeně: prý to nějak zvládají, i když se občas vyskytnou komplikace třeba s připojením nebo pokladním softwarem. Je však zjevné, že při největším návalu hostů tisknutí účtenek zdržuje.

Extrémně nízké marže na točené pivo potvrzuje i mezinárodní srovnání. Půllitr je v Česku nejlevnější ze všech zemí Evropy.

Co měla ale drtivá většina hospod společného, bylo zdražení. "My jsme nezdražovali kvůli EET, udělali bychom to i tak," konstatuje servírka v restauraci U Provaznice v centru Prahy. Ale přece jen: hromadné zvyšování cen zrovna první prosincový den, kdy EET přišla do praxe, není náhoda.

Konec nejlevnějšího piva

 

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.