A jakou si k tomu dáte zálivku? ptá se dívka v zelené zástěře, zatímco rychlými pohyby krájí salát. Zaměstnanci bistra Green Factory připravují z čerstvých surovin saláty přímo před zákazníky. Na zdravý oběd ze zeleniny, masa a sýrů každý den míří do bistra v pražském Karlíně z kancelářských budov v okolí. V dlouhé frontě, která v horkých letních dnech sahá často až na ulici, se tak potkávají manažeři z nadnárodních korporací s kreativci z reklamních agentur či účetními a daňovými poradci.

Praha zdraví New York

Po mnoho let platila slova fastfood a zdravá strava fakticky za protiklady. V posledních třech letech však v Česku rostou řetězce rychlého občerstvení, které naopak na zdravém menu v podobě salátů staví svůj byznys. Vedle Green Factory patří mezi největší značky Puzzle Salads a zejména Ugova salaterie, která spadá pod nápojářskou skupinu Kofola.