Pivovar Hendrych si ve Vrchlabí založili otec a syn Hendrychové. S nápadem přišel syn Vojtěch již během studií, o projektu rodinného pivovaru napsal diplomovou práci. Loni už vyrobili téměř dva tisíce hektolitrů, jejich chloubou je spodně kvašený ležák.

Manželé Prouzovi chtěli jen zachránit krásnou, ale chátrající historickou budovu pivovaru, na kterou narazili při romantickém výletu na Kokořínsko. Nakonec v Lobči už zůstali, Pavel Prouza skončil s prací architekta, už rok vaří pivo. Pivovar Frankies založili v Břeclavi nadšenci Štěpán Přikryl a Adam Jonáš. Ani jeden není z oboru, z pivního koníčku přešli na profesionální úroveň. Už umí uvařit tisíc hektolitrů ročně. V Česku už je přes 300 minipivovarů. Některé z nich představujeme v aktuálním vydání.

Součástí tématu je mapa nejlepších minipivovarů v Česku, kterou Ekonom seskládal na základě vlastních zkušeností a doporučení expertů.

P. S.: Příští Ekonom vychází 18. srpna, přejeme všem čtenářům příjemnou druhou polovinu léta.

Související