Obec Zhůř, ležící asi 20 kilometrů jižně od Plzně, obývá jen několik desítek obyvatel. Je velmi pravděpodobné, že nebýt Američana Chrise Baerwaldta, drtivá většina Čechů by se o malé vísce nejspíš nikdy nedozvěděla. Právě jarvis_57a1c3ea498e764910c29691.jpegrodilý Kaliforňan se ale postaral o to, že se Zhůř ocitla v hledáčku pivařů. Chris Baerwaldt tu totiž v srpnu 2013 otevřel minipivovar Zhůřák, v němž předvádí, co se naučil během mnoha let domácího vaření: jeho svrchně kvašená piva si získala mnoho fanoušků po celé republice.

Pivovar sídlí hned na kraji vsi − stačí odbočit za cedulí označující začátek obce. "Musíte támhle k tomu domku," ukazuje zpoza plotu sousedního domu muž, který zjevně nedělá "navigátora" poprvé. V malé přízemní budově by totiž pivovar hledal málokdo. Jediným vodítkem je nápis "daňový sklad" na cedulce visící na dveřích. A samozřejmě nezaměnitelná vůně. Samotná prohlídka pivovaru nezabere příliš mnoho času: interiér zahrnuje jen několik malých místností. "Loni jsem uvařil 108 hektolitrů. Kapacita pivovaru je asi pětinásobná," vypráví při exkurzi majitel pivovaru.