Mezi (farmářskými) ploty

Klobásy a langoše coby festivalovou klasiku Gourmetguru pamatuje z let, kdy na venkovních koncertech trávil výrazně více času. Doba se ale mění a s ní i požadavky návštěvníků-strávníků. Nejenže nechtějí obědvat, svačit a večeřet jídlo utopené v omastku, ale kromě chuťové stránky dbají i o stránku vizuální. Placka pomazaná kečupem a posypaná sýrem není natolik fotogenická, aby stálo za to, umisťovat ji na Instagram. Postupem času se festivalová nabídka přece jen rozšířila, přibyly stánky s asijskými nudlemi a haluškami na váhu − jedna jejich porce vyšla skoro dráž než samotná vstupenka. O to víc byl Gourmetguru potěšený, když na letošním ročníku festivalu Mezi ploty měl z čeho vybírat. Fronty se stály u pojízdné polévkárny i u stánků s pšeničnými tortillami nebo burgery. Nejvíce ho ale zaujal toust z jihočeského chleba, ochuceného lanýžovým olejem, se sýrem raclette, jarní cibulkou a klobáskou chorizo. Přehlédnout nešlo ani obří pánev se španělskou paellou. Gourmetguru si připadal trochu jako na farmářských trzích, hlavně když ucítil vůni moravských koláčů a lineckého těsta. Už se totiž trochu obával, že si jako sladkou tečku bude muset dát tradiční staročeský trdelník, který sice ve skutečnosti není tak úplně staročeský, zato je na každém rohu. Nakonec ale zvítězila vafle zalitá jahodovým sirupem, která připomínala špíz, protože se podávala napíchnutá na špejli. To Gourmetguru ocenil hlavně z praktického hlediska, do druhé ruky si koupil kávu a vydal se na další hudební "kolečko".

Stará myslivna není Staré Město

Konopiště, to je zámek, medvěd Jiří, nádherný park, obora s lesní zvěří, kterou můžete krmit trávou, čerstvě vyčištěný Jarkovický rybník, v němž už se dá zase koupat, a podle Gourmetgurua také restaurace Stará myslivna. Nedávno do ní opět zavítal, a to zcela programově. Loni ho totiž během výletu do malebných končin, v nichž před sto lety pobýval se svou rodinou následník trůnu František Ferdinand d'Este, doslova nadchla. A letos si to chtěl Gourmetguru s příchodem teplých dní zopakovat. Lákavé je totiž to, jak se majitelům, a samozřejmě šéfkuchařům, podařilo na místě, kde by každý očekával klasický turistický podnik se všemi negativy, která známe třeba ze Starého Města pražského, vytvořit takzvanou stylovou restauraci, ovšem s famózní kuchyní zaměřenou na… V případě Konopiště jak jinak než na zvěřinu, a s nepředraženým jídelním lístkem, velkými porcemi a přátelským personálem. Po skvělých výpečkách z divočáka s bramborovým knedlíkem a červeným zelíčkem za 178 korun musel Gourmetguru i letos konstatovat, že zdejší gastronomická úroveň neklesla ani o dančí chloupek. Pánům mistrům za sporáky, kteří nejsou žádní zelenáči a vařili třeba i v restauraci Českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2005 v japonském Aiči, musí upřímně pogratulovat.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se