Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.
Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.
Smažené larvy bource morušového s citronovou trávou a thajským kořením 165 korun
Hovězí carpaccio marinované v pestu z thajské bazalky a thajského koření 235 korun
Hovězí svíčková se zeleným kari, smaženou bazalkou a smaženou cibulkou 215 korun
Smažená žabí stehýnka s ananasovým salátem 185 korun
Tip
V restauraci se točí pivo Nachmelená opice z řemeslného pivovaru v Krnově.
Čerstvě narozená sestřička oblíbené thajské restaurace v Balbínově ulici otevřela před několika dny, ale s takovou invencí, že se o ní hned všude mluví.
Podnik Štěpána Návrata prezentuje totiž moderní podobu thajské kuchyně tak, jak to zatím v Praze nikdo neudělal. Včetně stálé nabídky netradičních pokrmů, jako jsou třeba smažené larvy bource morušového, připravené na sójové omáčce s medem s chilli, citronovou trávou a kafírovými listy, či do křupava osmažená žabí stehýnka s lahodným a jemným masem, která jsou také ochucená thajským kořením a bylinkami a podávaná se svěžím ananasovým salátem. Obě jídla vyžadují trochu odvahy, ale vřele je doporučujeme, protože nejen rozšiřují gurmánské obzory, ale především skvěle chutnají.
Carpaccio versus tatarák
V menu bude obvykle jen šestnáct pokrmů, z nichž vždy polovina se po šesti týdnech obmění, jednou až dvakrát měsíčně budou probíhat tematické akce představující kuchyně Kambodže, Vietnamu či Srí Lanky. Jedním z hitů nového podniku se stane skvělé hovězí carpaccio, s lahodným masem marinovaným v pestu z thajské bazalky, česneku, citronové trávy a čerstvého zeleného pepře, které se servíruje v kombinaci s nasekaným "tatarákovým" hovězím a představuje výjimečný kulinární zážitek. Velký ohlas má také další kulinární překvapení v podobě na medium opečené svíčkové, která je servírovaná s redukcí zeleného bangkokského kari, osmaženou thajskou bazalkou a cibulkou. Krásné souznění jemného masa s chuťově výraznou a přitom lahodnou omáčkou je dokonalé.
Korejský burger
Převažující thajské tóny doplní legendární japonská polévka ramen, připravená ze silného hovězího vývaru a dochucená sušeným rybím vývarem z tuňáka, mořskými řasami a dalšími ingrediencemi. Milovníci burgerů pak mohou ochutnat korejský burger bulgogi ze stařeného, speciálně marinovaného masa (v podniku používají vyzrálá hovězí žebra a krk), který je podávaný v domácí brioškové housce s bylinkami a salátem kimči.
Podívejte se, jak se v Buddha Café připravují rýžové nudle s krevetami a arašídy:
Buddha Café láká na asijskou kuchyni
První český négociant
Orientální, zvláště pálivá jídla je poměrně složité párovat s víny, v samotném Thajsku se pokrmy zapíjejí spíše vodou či pivem. V Buddha Café je k dispozici slavné thajské pivo Singha (lahvové) či točené pivo z Krnova a majitel podniku zvažuje, že si nechá vyrábět speciální pivo pouze pro svůj podnik. Z vín můžete ochutnat vína z malého vinařství Jaroslava Osičky, který patří mezi autentisty, případně oblíbená vína ze znojemského vinařství Lahofer. A také produkci poměrně nové firmy Davinus – což je první négociant v Česku – tedy společnost, která skupuje zajímavá vína od vinařů a prodává je pod vlastní značkou a logem.
Rozhovor se šéfkuchařkou: Lucky
Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?
Fenykl. Krásně voní, křupe a jeho chuť je naprosto dokonalá. Stačí ho nakrájet na malé kousky a podávat třeba s chobotnicí.
Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?
Nejlépe se najím v práci, když si udělám rýžovou polévku khao tom s hovězími knedlíčky a smaženým česnekem, neboť takhle snídáme v ulicích Bangkoku. Tenhle rok jsem ovšem poprvé ochutnala červenou řepu, kterou u nás nemáme. Naložím si ji do rýžového octa a jím jako okurky.
Do jaké restaurace ráda chodíte a co si tam obvykle dáváte?
Můj manžel mě na oslavy bere do restaurace Story na Petřinách, kde mi moc chutná.