Z nabídky

Na kostičky krájený čerstvý tuňák marinovaný v balinéském sambalu s avokádem a červenou ředkvičkou    360 korun

Čínský pařený knedlíček plněný pečenou kachnou, okurkou a jarní cibulkou s čínskou barbecue omáčkou hoisin   150 korun

Pečená kachna na omáčce z červeného kari s liči a thajskou bazalkou   320 korun

Sýrové špízy z panýru marinovaného v indickém koření    230 korun

Tip

Z netradičních dezertů stojí za ochutnání zmrzlina ze zeleného čaje či karamelizovaný banán se skořicovým sirupem a badyánem.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Zkušený indonéský šéfkuchař Ari Munandar žije v Praze již téměř dvacet let a za tu dobu vedl týmy kuchařů prestižních restaurací v hotelu Mandarin Oriental či v hotelu Hilton. A před pár týdny se stal hlavním trumfem nového podniku Asian Temple, který byl otevřen ve velkorysých prostorech bývalé restaurace Bílkova 13.

Už při prvním pohledu potěší velkolepé pojetí variabilního a značně členitého interiéru, který je pojat jako chrám asijské kultury. Prostředí je líbivé, ale současně vkusné a nápadité. Celý interiér je rozdělený na čtyři restaurační a dvě barové zóny s kapacitou 240 míst.

Thajské kari a indický naan

Velkou výhodou nového podniku je skutečnost, že hosté mohou přeskakovat a vybírat z nejslavnějších kulinárních oblastí Asie, od Japonska a Číny až po Indii či Indonésii, a navíc si jednotlivé chutě a styly propojovat dle libosti a k thajskému kari si třeba místo obligátní rýže objednat indický chléb naan. Na výběr je přes čtyřicet orientálních pokrmů, které doprovází bohatá nabídka sushi a sashimi, nicméně složitý výběr poněkud usnadní moderní prezentace v iPadu, kde jsou všechny pokrmy vyfocené, a nerozhodným hostům tudíž napomůže vizuální podoba jídel.

Křupavý krab

Z předkrmů můžeme doporučit smažené tygří krevety obalené v křupavém česneku a šalotce, podávané s hustou tamarindovou omáčkou. Povedené jsou čínské knedlíčky plněné pečenou kachnou a dochucené barbecue omáčkou hoisin či svěží tuňák marinovaný v balinéském  sambalu, servírovaný s avokádem a červenou ředkvičkou. Gastronomickou zajímavostí je také smažený krab s měkkou schránkou, který se jí celý, tedy včetně nohou a krunýře.

Indonéská specialita nasi goreng

Češi nemají v lásce pálivá jídla, ale v Asian Temple se nemusí bát, neboť většina jídel není příliš pikantní. Jedinou výjimkou jsou hovězí nudličky smažené s chilli papričkami na chilli oleji. Z hlavních jídel stojí za zkoušku "signature dish" šéfkuchaře, indonéský národní pokrm nasi goreng, tedy smažená rýže se smaženým vejcem, kterou na talíři doprovázejí grilované krevety a kuřecí satay.

Z thajské kuchyně můžeme doporučit pečenou kachnu v červeném kari, servírovanou se sladkými plody liči a výrazně aromatickou thajskou bazalkou. Vegetariáni ocení výtečný špíz z grilované zeleniny a indického sýru panýru, marinovaného v indickém koření. 

Šéfkuchař Asian Temple připravuje hovězí s pepřovou omáčkou. Inspirujte se:

Připravte si hovězí s pepřovou omáčkou do pár minut

Vinařství Changyu

Velkou zajímavostí vinné karty jsou vína z nejslavnější čínské vinice Changju v Jen-tchaj, v provincii Šandong, kterou založil již v roce 1892 vinařský nadšenec Zhang Bishi s cílem připravovat špičková vína, která by mohla konkurovat evropským vinařstvím.

Záměr se mu podařil a již v roce 1915 začala jeho vína vyhrávat zlaté medaile na výstavách po celém světě, a čas od času dokonce porážela i vína ze slavného Bordeaux. V současné době vinařství patří mezi top 500 nejúspěšnějších podniků v Číně. Před dvaceti lety bylo v rámci vinařství otevřeno také první a jediné muzeum vinařské kultury v Číně. V nabídce Asian Temple je třeba čínské Chardonnay za 990 korun nebo cuvée z Cabernetu sauvignon a Merlotu za 2 990 korun.

Rozhovor se šéfkuchařem: Ari Munandar

Personal 013Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Rád vařím z asijských bylinek a koření, protože lidé v Evropě tyto byliny neznají a mně osobně udělá vždy největší radost to, jak jsou lidé překvapení  z nových chutí.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíc překvapilo?

Pořád kolem sebe slyším výraz Kobe, tak jsem ho samozřejmě také musel ochutnat. Pověst nelhala. Bylo to skvěle lahodné a křehké maso, především mě překvapila jeho dokonalá chuť a šťavnatost.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Rád chodím do restaurace Mesy, kterou vlastní můj kamarád. Vždy si objednám kraba na kari.

Související