´

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Grilované kalamáry plněné parmezánem a pršutem 310 korun

Chobotnice pečená na tradiční způsob s brambory, paprikou, cibulí a česnekem 39

Pita se zelím a sýrem 95 korun

Brudet připravený z úhořů a žabích stehýnek 315 korun

Tip

Mezi dezerty kraluje koláč s uzenými fíky či slavný krémový řez kremšnita.

Luka Lu patří k nejoblíbenějším "balkánským" restauracím v metropoli. Hosty hned po příchodu překvapí kouzelné prostředí připomínající svět naivních obrazů "jugoslávských" umělců, v němž je všechno tak trochu naruby. Bohatý interiér nabízí spoustu vjemů, včetně bláznivého stropu a stěn posetých nejrůznějšími artefakty.

A stejná je i místní kuchyně: pestrá, bohatá a opulentní. Skvělá je například měkoučká chobotnice či delikátní kalamáry plněné parmezánem a pršutem, potěší tradiční pljeskavica či třeba pikantní pomazánka ajvar, která se podává ještě před předkrmy k olivám a domácímu chlebu.

Koláč z listového těsta

Na začátek prosince připravil majitel podniku Veso Djorem zajímavý gastronomický zážitek, neboť v restauraci budou představeny kulinářské speciality z Hercegoviny. Jednou z velkých specialit v Česku spíše neznámé republiky (a samozřejmě celého Balkánu) je slaný "koláč" pita, který se prodává ve stovkách pouličních bister a je stále mimořádně oblíbený.

Pita se připravuje z listového těsta, které se plní různou náplní, třeba sýrem, špenátem či masem. Pak se dlouhý "had" zatočí do spirály, vloží do pekáče a nechá se upéct. Především špenátová či sýrová pita je úchvatná.

Úhoř z ústí řeky Neretvy

Druhým národním jídlem je brudet, legendární balkánská rybí polévka, či spíše rybí "guláš", který se připravuje v mnoha variacích. V Luka Lu ho budou nabízet ve značně gurmánské podobě, neboť bude připraven z masa úhořů z ústí řeky Neretvy, kde se mísí sladká a slaná voda, a současně ze žabích stehýnek.

Na menu bude také jehněčí maso pečené pod pekou, což je tradiční balkánský způsob, kdy se maso ve zvláštním hrnci současně peče a dusí, díky čemuž je mimořádně měkké a šťavnaté. Navíc se bude podávat jehněčí z pastvin umístěných nedaleko Jadranu, jejichž tráva je plná soli a jódu z moře, což se promítá do unikání chutě tohoto masa.

Připravte si a ochutnejte bosenskou pitu se sýrem a špenátem:

Připravte si a ochutnejte bosenskou pitu se sýrem a špenátem

Domov slunce a vína

Hosté gastronomického festivalu mohou ochutnat také dva druhy vyhlášených domácích sýrů. Jeden z nich se nakládá do kameninových hrnců s olivovým olejem, zatímco druhý zraje v měchu z ovčí kůže. Součástí festivalu, který probíhá od čtvrtka 3. prosince do neděle 6. prosince, bude také výstava fotografií s názvem Hercegovina, domov slunce a dobrého vína, která navodí tu správnou balkánskou atmosféru.

Co znamená Kameno

Prezentaci gastronomických pokladů z Hercegoviny doprovodí tamní vína z populárního vinařství Citluk u Mostaru, které patří mezi nejznámější vinařství Bosny a Hercegoviny. Vedle slavné autochtonní odrůdy Žilavka, která dává jiskrná bílá vína, a dalších populárních odrůd Blatina a Vranac, připravuje vinařství zvláštní víno s názvem Kameno.

Jak název napovídá, při výrobě tohoto vína hraje rozhodující roli kámen. V údolí řeky Neretvy kolem starobylého města Mostaru byly vždy problémy s vodou, až jednoho z vinařů, známého agronoma Osmana Piriju, napadlo poněkud netypické řešení a vinice doslova obložil kameny, které bránily tomu, aby se voda z občasného deště rychle vypařila. Kameny současně akumulovaly teplo, kterým v noci vinice "vyhřívaly", díky čemuž se zvyšuje vyzrálost hroznů. Víno Kameno má zlatou barvu a výrazně minerální chuť.

Rozhovor se šéfkuchařem: Tijana Djorem

L A c fkuchaL TM ka Luka LuZe které suroviny ráda vaříte a proč?

Nejraději vařím ze zeleniny, která nabízí spoustu možností přípravy. Mám ráda papriku, mrkev, rajčata, petržel, cuketu a mnoho dalších druhů. Vynikající jsou hutné zeleninové vývary, výborná je také pečená zelenina.

Jaké jídlo, které jste ochutnala v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Letos na dovolené v Hercegovině jsme navštívili Národní park Hutovo Blato, a tam jsem měla v jedné restauraci žabí stehýnka na grilu. Bylo to výborné, jemné a delikátní maso, z toho jsem byla nadšená.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Po pravdě já do restaurací moc nechodím, protože buď jsem doma, nebo v naší restauraci Luka Lu. Ale když máme přece jen trochu času, vyrazíme do restaurace Stodola na Konopišti, kde mají zajímavé speciality z masa, které připravují přímo před zákazníkem.

Související