Z nabídky:

Zauzená makrela, matsutake houby, marinovaná cibule Doux des Cévennes, Kombu emulze     365 korun

Holub z Anjou, topinamburové pyré, čokoládový ganache, pistácie, omáčka z portského vína      895 korun

Tip:

Pokud hosté přijdou jen na skleničku, mohou si objednat zajímavé tapas, třeba Joselito šunku, srdíčka artyčoků či wakame řasy.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Přestože se tomu ani nechce věřit, Zdenek’s Oyster bar brzy oslaví své páté narozeniny. Za tu dobu ušel dlouhou cestu a propracoval se z módního champagne baru s nabídkou prestižních ústřic mezi nejlepší finediningové podniky metropole.

Jeho vášeň k ústřicím však zůstává a v nabídce je vždy kolem deseti až dvanácti druhů špičkových ústřic, přičemž prémiové ústřice rodinné firmy Cadoret doplňují další unikáty, třeba masitá a křupavá irská ústřice Muirgen či fantastická divoká bretaňská ústřice, jejíž jemnost a minerální chuť ocení především znalci.

Kreativně pojaté ústřice

Velkým lákadlem nového menu jsou ústřice upravené šéfkuchařem ve stylu fusion a podávané s nejrůznějšími chuťovými doplňky, třeba v nasládlé verzi s rebarborovou dření a jahodami nebo s červenou řepou a křenem.

Doporučujeme ochutnat ústřici Gillardeau podávanou s pikantní limetkovou omáčkou s chilli a kaviárem, kde výrazná kombinace bohatých chutí naznačuje, kam je možné posouvat hranice gastronomie. Schránky ústřic fungují také jako designový prvek, neboť se v nich podává francouzské máslo ochucené mořskou řasou nebo mořskou solí. Ale pojďme se už podívat na podzimní menu Jiřího Noska, které bylo představeno před několika dny.

Ochutnali jsme z něj několik jídel a všechna nás příjemně překvapila. Jako první bodovala neskutečně lahodná makrela uzená na pilinách ze sudu po Cabernetu Sauvignon, servírovaná s japonskými houbami matsutake a marinovanou "apelační" francouzskou cibulí. Dokonalá harmonie chutí.

Pekáč s plody moře

Potěšil také velmi silný a hutný humrový krém s lahodným masem královského kraba a jemnou topinamburovou pěnou. Na pánvi servírovaná chobotnice s mušlemi, brambory a omáčkou z bílého vína byla připravená na Josper grilu a nejvíce připomínala původní styl kuchyně Oyster baru – chuťově výrazná, až opulentní, tak jak zde byly "pánve a pekáče" s mořskými plody prezentovány od počátku. V této kategorii je Oyster stále nepřekonatelný. Vrcholem večera se stal lahodný holoubek z Anjou, podávaný s topinamburovým pyré, čokoládovým krémem, pistáciemi a omáčkou z portského vína.

Podívejte se, jak se v Zdenek's Oyster Baru připravuje předkrm z makrely:

Předkrm z makrely v Oyster Bar bude chutnat i Vám

Škála vín na skleničku

Obrovskou výhodou Oyster baru je velké množství špičkových vín rozlévaných na skleničku, takže není složité je ideálně spárovat se zvoleným jídlem. Pokud si hosté k syrovým ústřicím neobjednají šampaňské – na skleničku se rozlévají tři druhy champagne, k ústřicím půjde nejlépe elegantní Ruinart Blanc de Blancs, pokud zvládnete celou laáhev, skvělým tipem je ročníkový Delamotte Blanc de Blancs 2002, což je vlastně sesterská značka legendárního Salonu –, mohou vyzkoušet velmi povedený minerální Muscadet Sévre & Maine 2013, který je připraven jako sur lie, tedy na kvasnicích.

Ke kreativní podobě fusion ústřic naopak poslouží příjemně ovocný Sauvignon Blanc s lehkým nádechem angreštu, připravovaný v populárním štýrském vinařství Tement. Doporučit můžeme růžové Sancerre Pinot Rosé 2014 z vinařství Lucien Crochet či výborný Pinot Noir od Galy, který se postupně probojovává mezi absolutně nejlepší české vinaře.

Rozhovor se šéfkuchařem: Jiří Nosek

JNZe které suroviny rád vaříte a proč?

Asi vás nepřekvapí, že jednou z mých nejoblíbenějších surovin jsou ústřice. V naší restauraci je nabízíme připravené na různé způsoby – na studeno, tepelně upravené nebo ve variaci "fusion".

Které jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nedávno mě velmi příjemně překvapilo vynikající sushi od japonského šéfkuchaře v restauraci Yoshihashi.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Pochutnám si třeba v restauraci Katr, kde si s oblibou dávám hovězí tartar z nízkého roštěnce s chlebovými topinkami a dobré pivo.

Související