Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Schůzka s účetním nejmenované pražské restaurace probíhá téměř v konspiračním duchu: na neutrální půdě, bez záznamu na diktafon, hned několikrát zazní požadavek na anonymitu. Jen při dodržení těchto podmínek je nynější spolumajitel hospody, který v minulosti s "kreativním" účetnictvím pomáhal i v několika dalších restauracích, ochoten nechat týdeník Ekonom nahlédnout do střev restauračního byznysu.

"Na jméno mluvit nebudu, to na sebe rovnou můžu zavolat kontrolu finančního úřadu. Už tak si občas říkám, jestli mi to stojí za to: nevydělávám žádné extra peníze a přitom jsem pořád jednou nohou v kriminále," tvrdí účetní.
Účel setkání je jasný: zjistit, jak vlastně funguje podnikání, které má v Česku pověst jednoho z nejnepoctivějších.

A taky jaké dopady na (nejen) šedý restaurační byznys bude mít chystaný zpřísněný dohled v podobě elektronické evidence tržeb (EET). Ta totiž většinu dnes používaných metod "optimalizace" tržeb znemožní. Co se stane, pokud se Andreji Babišovi povede i přes časový skluz zavedení EET prosadit?

"Pokud bychom zůstali na stávajících cenách a dělali všechno legálně, budeme každý měsíc v minusu v řádu desítek tisíc. Efekt tedy bude jasný: nejprve budeme muset zdražit," tvrdí podnikatel. Pak budou restaurace doufat, že zdražení nezpůsobí odliv zákazníků k jinému typu stravování či domů k lahvovému pivu. "Úbytek zákazníků ale téměř jistě přijde. Pak ovšem mnoho hospod zkrachuje," odhaduje účetní.

Situaci navíc zhorší fakt, že se na hospodské nechystá jen zavedení EET. Vedle toho je v plánu také zákaz kouření v restauracích nebo zákaz "výherních" automatů. Varovné hlasy proto znějí nejen z hospod, ale třeba také z pivovarů.

"I když se může ve všech případech jednat o správné kroky, jejich kumulativní dopad v krátkém časovém období může mít devastující efekt na celé odvětví a vést k ukončení provozu řady podniků, zejména pak v menších městech a na vesnicích," tvrdí šéf Českého svazu sladoven a pivovarů František Šámal. Podle jeho odhadů může být výsledkem zavření až třetiny, tedy zhruba 10 tisíc restaurací v Česku.

obalka Ekonom 2015 38- Na jaké zdražování se Češi mají připravit?

- Jak dnes funguje v restauracích šedá ekonomika?

- A může vůbec férově spravovaná česká hospoda vydělávat?

Odpovědi najete v aktuálním čísle týdeníku Ekonom, které přináší velké téma Byznys s pivem. Koupit si jej můžete i přes SMS. V elektronické podobě je k dostání také na iPadu, iPhonu a tabletu Samsung.