Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Kuřecí prso na pestu z pečených červených paprik  139 korun

Vepřová panenka v úpravě sous vide na ragú z kořenové zeleniny   169korun

Pappardelle s kozím sýrem, červenou řepou a praženými nudlemi 169 korun

Tip:

Milovníci netradičních chutí by měli ochutnat cheesecake z černého piva servírovaný s karamelizovanou anglickou slaninou.

Restaurace Zlatá loď vznikla ve spojení s pivovarem Starobrno s cílem oživit atmosféru poněkud ospalého náměstí Svobody a současně vybudovat jednu z největších a současně nejprestižnějších pivních restaurací v republice.

Pivní pomazánka

Zlatá loď je rozdělená do tří pater, přičemž podzemí má spíše klubový charakter, přízemí je moderní, zatímco první patro nabízí barovou, téměř chilloutovou atmosféru. Z gastronomického pohledu se restaurace zaměřila na klasickou českou kuchyni, kterou kuchaři připravují především z lokálních surovin. V denní nabídce se objevuje vždy několik nových hotovek, naopak k pivu točenému z tanku (Starobrno Drak a Medium) potěší jak pivní pomazánka namíchaná z nivy, romaduru, tvarohu a dochucená pivem a chilli papričkou, tak domácí škvarky v sádle s cibulí.

Ptáček v bránici

Z hlavních jídel můžeme doporučit jemná a křehká kachní prsa, která jsou připravena módní metodou sous vide, tedy vařením ve vakuu, a ve spojení s domácí marmeládou z červeného zelí představují zajímavou ukázku moderní české kuchyně, neboť překvapují jak nečekanou lehkostí, tak příjemnou harmonií chutí. Další oblíbenou pochoutkou je španělský ptáček z vyzrálé roštěné, který se peče podle starého receptu celou noc zabalený v bránici a názorně ukazuje, jak skvěle může chutnat poměrně obvyklý pokrm, když se udělá poctivě a z kvalitních surovin.

Špagety po uhlířsku

Největším hitem podniku je bezesporu výborné jehněčí kolínko, které se peče vždy čerstvé pouze pro večerní nabídku a podává se s domácím uzeným a listovým špenátem. Zajímavostí je také variace na slavné italské spaghetti alla Carbonara, které mají ve Zlaté lodi podobu špaget po uhlířsku a připravují se s opraženou anglickou slaninou, smetanou, žloutky a sýrem Gran Moravia.

Moderní pivnice

Zlatá loď je moderní pivnice, a tak se zde všechno točí především kolem piva. V nabídce je 11 druhů piv nejen z portfolia pivovaru Starobrno, ale i z dalších značek, které patří do skupiny Heineken, například krušovické pšeničné pivo. Ve všech třech patrech mohou hosté ochutnat jak Starobrno Medium tankové, tak také Starobrno Drak tankové, prémiové nepasterizované 12stupňové pivo s obsahem alkoholu 5,3 procenta.

Drak je extra chmelený a patří mezi oblíbené dvanáctky plzeňského typu. Součástí moderní technologie jsou dvouplášťové tanky, které se chladí samy, a nepotřebují tak speciální chladicí pivní hospodářství.

Živé pivo

Pivní kuriozitou je ručně stáčené, nepasterizované a nefiltrované Starobrno, které je připravované jako "živé" pivo a pro Zlatou loď se stáčí dvakrát týdně ručně do 20litrových sudů. Na čepu je také stále oblíbenější cider Strongbow.

Podívejte se, jak zástupce šéfkuchaře Jiří Lepil připravuje vepřovou panenku způsobem sous vide:

Ochutnejte vepřovou panenku s omáčkou z lišek

Rozhovor se šéfkuchařem: Pavel Sotolář

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Tak především vařím rád z kvalitních a čerstvých surovin, to je naprosto základní věc, na kterou klademe důraz v naší restauraci. Vždy se snažím, aby vynikla chuť suroviny jako takové a nebyla přehlušena nějakými dochucovadly. Rád pracuji se sezonními surovinami a nejlépe od tuzemských výrobců, ať je to chřest, jahody, houby atd.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

I když to bude znít jako klišé, nemohu nezmínit jídlo, které jsme připravovali u nás s naším týmem. Jednalo se o nízkoteplotní úpravu vepřové kotlety dělanou přes noc ve vakuu, naloženou v čerstvých bylinkách a květovém medu. Finální výsledek byl naprosto famózní.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Nemám žádnou restauraci, kterou bych preferoval před ostatními. Rád cestuji a hledám inspiraci jak v zahraničí, tak v tuzemsku. Rád dám na doporučení od svých známých, kteří se také pohybují v gastronomii. Upřednostňuji tradiční česká jídla. Když mám chuť na italskou kuchyni, zajdu si na ni, když na steak, zvolím restauraci, která se na to specializuje. Myslím, že v Brně je dobrý výběr, kam si zajít na to či ono.

Související