Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Slávky s čerstvým fenyklem, chilli, česnekem, limetkou a petrželí

168 korun

Grilovaný hovězí Flap se salátem z čerstvé zeleniny a česnekovou bagetou

278 korun

Hovězí burger s karamelizovanou cibulí, čedarem a domácí okurkovou majonézou

175 korun

Tip:

Ochutnejte stařenou hruškovici či jemnou malinovici z nabídky populární značky Baron Hildprandt.

Už na první pohled zaujme industriální interiér, odhalené cihly na stěnách, masivní dřevěný stůl, zajímavá světla a další detaily. Majitelé podniku se inspirovali především v Budapešti, která má dnes jednu z nejdynamičtějších gastronomických scén v Evropě.

Šťavnaté maso

Nejen Bistro má vzdušnou, mimořádně příjemnou atmosféru, která láká na snídaně (je otevřeno již od devíti hodin), obědy i večerní posezení u lahve vína. Jídelní lístek se každý den připravuje nový, podle surovin, které má šéfkuchař k dispozici.

Přesto má jednoho společného jmenovatele a tím je dokonalý Josper gril na dřevěné uhlí, na kterém se připravují nejen masa, ale také ryby, mořské plody či zelenina, kterou má restaurace od vlastního farmáře. Při teplotě 300 stupňů se maso současně peče i griluje a neunikne z něj žádná šťáva.

Okurková polévka

Nicméně potěší i pokrmy připravované mimo gril, například osvěžující okurková polévka s koprovým olejem, která je doslova křupavá, stejně jako velmi jemné carpaccio z pečené červené řepy, doplněné lahodným ovčím sýrem a praženými mandlemi.

V nabídce grilovaných jídel většinou nechybí kuřecí stehenní steak, který nabízí příjemné překvapení, neboť díky tuku pod kůží je maso nejen křupavé, ale také šťavnaté. Další stálicí na měnících se menu je hovězí burger s karamelizovanou cibulí a domácí okurkovou majonézou. Maso na burger se používá z hovězího krku, je prorostlé tukem a díky tomu pěkně šťavnaté.

Slávky na grilu

Z aktuální nabídky nás potěšily slávky s čerstvým fenyklem, chilli a česnekem, připravené také na Josper grilu, díky čemuž měly výraznější chuť a pevnější texturu než klasické slávky vařené na víně.

Ještě větším zážitkem byl ovšem grilovaný hovězí flap, servírovaný s česnekovou bagetou, který názorně ukázal, jak funguje spojení unikátního grilu a kvalitního amerického masa. Přestože jde o pupík, tedy levnější a ve srovnání s klasickými steaky méně uznávanou část masa, konečný výsledek byl dokonalý, neboť maso bylo křehké, měkké a šťavnaté.

A vyhlášená jsou také hovězí žebra konfitovaná se šalotkou a česnekem v sádle při sedmdesáti stupních. I tento způsob vaření "umí" Josper gril.

Pivní speciál

Z nealkoholických nápojů potěší domácí limonády, třeba okurková či mátová. Na čepu jsou dalešická jedenáctka a třináctka, které se vaří ve slavném pivovaru známém z filmových Postřižin. Ještě zajímavější je ovšem pivní speciál z malého pivovaru Krajinská 27 v Českých Budějovicích. Jmenuje se Krajinská IPA a podává se v tradiční pivní lahvi, které se používaly před sto lety.

Podívejte se, jak šéfkuchař Martin Císař připravuje kalamáry na Josper grilu:

Nejen Kalamáry v Nejen Bistru

IPA je zkratka india pale ale, jde o pivo, které mělo více alkoholu a bylo trvanlivější, to proto, aby ho bylo možné dovézt anglickým vojákům do vzdálených kolonií. Krajinská IPA příjemně voní, má harmonickou chuť a pije se ze speciálních sklenic na stopce podobně jako víno.

Řemeslná vína

Vinná karta je poměrně jednoduchá, ale hosté v ní najdou řadu zajímavých, řemeslně připravených vín ze střední Evropy, Itálie či Španělska. Do horkých dnů se hodí růžová Frankovka od Mádla, potěší oba německé ryzlinky či příjemný Sauvignon z Jižního Tyrolska. Mezi červenými víny stojí rozhodně za ochutnání toskánské Rosso di Montalcino, které se někdy označuje za malé Brunello. Chutí a strukturou je velmi podobné, ale cena je výrazně nižší.

Rozhovor se šéfkuchařem: Martin Císař

WWW.JANBEZUCHA.CZZe které suroviny rád vaříte a proč?

Víte, moje původní profese je řezník, a tak asi není velkým překvapením, že moje nejoblíbenější surovina je maso. Není nic lepšího než hezky vystařený kus hovězího. Dobrý steak ničím nenahradíte.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Největším překvapením byl marinovaný meloun, který jsme ochutnali s přáteli v Barceloně v restauraci Botega 1900. Prostě a jednoduše byl naprosto perfektní.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Sním skoro vše, jsem celkem nenáročný strávník, ale když si chci pochutnat, jdu na dobré sushi. Skvělé sushi mají v Rytířské ulici v sushi baru Made in Japan. A co si tam dávám? U mě osobně vede marinovaný mořský uhoř.

Související