Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip:

Mezi sladkými jídly kralují populární buchtičky se šodó, kulinární zajímavostí jsou bramborové placky s pivní marmeládou.

Z nabídky:

Pečené vepřové koleno marinované v pivu s rozmarýnem a česnekem, se salátem z kysaného zelí z Oseka, strouhaným křenem, plnotučnou a kremžskou hořčicí, rozpečený chléb     289 korun

Jacket potato chilli con carne    139 korun

Utopenec s cibulí a feferonkou ze špekáčků od pana Dolejšího z Davle    69 korun

Prostorná zahrada se vzrostlými stromy v areálu kláštera voršilek v sousedství Národního divadla a vlastní pivo s poněkud vlasteneckým názvem Czech Lion. Takové jsou dva hlavní taháky nedávno otevřeného Pivovaru Národní. Potěší také příjemný interiér v moderním duchu, který dává klasické české "hospodě" nový náboj.

Pečené brambory s kari

Kulinární nabídka je poměrně široká a výrazně překračuje tradiční "hospodskou" stravu, a to jak ve své kvalitě, tak v kreativních  nápadech. Na menu nechybí obligátní utopenec s cibulí a feferonkou, který je ovšem připraven z kvalitních špekáčků vyhlášeného uzenáře Dolejšího z Davle, či grilovaný hermelín ve slanině, ale vedle nich zde hosté najdou řadu překvapivých specialit. Jednou z nich jsou v Americe oblíbené "jacket potato", tedy velké brambory se slupkou, které se zde podávají třeba s kuřecím kari či s chilli con carne.

Maso z toskánského grilu

Další zajímavé speciality připravují kuchaři na otevřeném grilu na dřevěné uhlí, který představuje jednu z dominant vnitřního prostoru restaurace. Za zkoušku stojí především lahodné kachní prso s vinnou omáčkou, která je zahuštěná čokoládou. Nejoblíbenějším jídlem restaurace je ovšem pečené koleno marinované v pivu a špikované česnekem a rozmarýnem. Rustikální pokrm přitahuje nejen svou "bohatýrskou" podobou, ale také kombinací křupavé kůže a měkkého, šťavnatého (libového i tučného) masa, které doprovází čerstvě nastrouhaný křen a kysané zelí z Oseka.

Špekáčky pro děti

Milovníci české kuchyně mohou vyzkoušet "Národní" svíčkovou nebo konfitovanou biokachnu se zelím, na menu nemůže chybět tatarák, který je připraven z masa black anguse či stále oblíbenější šťavnatý burger z italského hovězího masa chianina. Pro rodiny s dětmi je připravena možnost opéct si na zahradě davelské špekáčky na otevřeném ohni, který se zde zapaluje za dobrého počasí každý podvečer a přináší tak na nádhernou zahradu uprostřed Prahy atmosféru venkova.

Druhé pivo zdarma

Pivovar Národní si vaří vlastní pivo plzeňského typu. V současné době jsou na čepu tři piva, vedle klasického světlého ležáku 11° a třináctistupňového polotmavého speciálu je vlajkovou lodí nefiltrovaný ležák (opět připravený jako jedenáctka), příjemně hořké a krásně pitelné pivo, které si jistě najde své věrné obdivovatele. Za 0.4 litru 11° ležáku zde hosté platí 35 korun, 13° je o čtyři koruny dražší. Nově otevřený Pivovar Národní připravil na červen a červenec účinnou a úspěšnou marketingovou strategii, neboť držitelé věrnostní karty Bakarty mají až do 1. srpna každé druhé pivo zdarma. Sleva táhne, takže už dva týdny po otevření zde bylo večer úplně plno.

Podívejte se, jak šéfkuchař Jiří Kretěk připravuje kari s kuřecími prsy naloženými v pivu:

 

 

Pivní speciály

Nabídka piva se bude navíc rozšiřovat, neboť od podzimu chce zkušený hlavní sládek Pivovaru Národní Jaroslav Košťál vařit další speciály, včetně svrchně kvašených piv různých příchutí.

Současná kapacita zahrady v areálu kláštera voršilek činí 130 míst, v budoucnu by se měla rozšířit až na 250 míst. Do vnitřních prostor se vejde více než sto lidí (ale i zde se kapacita ještě zvýší). Součástí areálu je také Divadelní klub v suterénu, který by měl sloužit sousednímu Národnímu divadlu a kam se vejde zhruba 50 lidí.

Rozhovor se šéfkuchařem: Jiří Kratěk

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Rád vařím ze zvěřiny. Speciálně třeba z daňčího masa. Mám rád jeho mnohostranné využití a delikátní, velmi jemnou chuť.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nejvíce mě překvapily smažené banány. Měl jsem možnost ochutnat hned několik druhů najednou a přitom jsem si uvědomil, jak obrovské v nich mohou být rozdíly.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mám rád asijskou kuchyni, speciálně japonskou. Proto rád chodím na dobré sushi v nejrůznějších kombinacích. A také mám rád různé druhy nudlí.

Související