Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Z dezertů zaujme velmi jemný newyorský cheesecake i čokoládový piškot s arašídy a slaným karamelem.

Z nabídky

Triple bacon stackhouse burger s pepřovou slaninou, čedarem, cibulovo-slaninovým džemem a majonézou s čerstvými bylinkami       395 korun

Grilovaná vepřová žebra ochucená Jack Daniel’s omáčkou        395 korun

Oblíbený řetězec slaví v letošním roce již padesáté výročí.

Zatímco první restaurace s poněkud podivným názvem byla otevřena v roce 1965 v New Yorku, dnes fungují podniky s nabídkou špičkově připravených amerických specialit v 55 zemích světa. A co vlastně znamená ona zkratka? Thank God It´s Friday. Díky bohu, že je pátek.

Za vtipným názvem se ovšem skrývá poctivá gastronomie, profesionální personál a příjemné prostředí. Na menu jsou klasická americká jídla, která jsou známá hlavně ve fastfoodové podobě, v TGI Friday’s jsou ovšem připravena v prémiové podobě, což platí v první řadě o hamburgerech. Ale k nim se ještě dostaneme.

Bramborové lodičky

V nabídce předkrmů překvapí kreativně pojaté bramborové "lodičky", tedy kousky brambor se slupkou, které jsou podávané s rozpuštěným čedarem a křupavými kousky slaniny. Vynikající je také grilovaný lilek plněný ricottou a čerstvou bazalkou, který se servíruje s nasekanými rajčaty s česnekem. A nechybí samozřejmě ani klasika, tedy pikantní osmažená kuřecí křidélka, která na talíři doprovází řapíkatý celer či oblíbená smažená mozzarella. Novinkou jsou pikantní tortillové závitky plněné hovězím s chilli a rozpuštěným sýrem.

Žebírka a burgery

Nejtradičnějším pokrmem TGI Friday’s jsou slavná žebírka grilovaná s originání omáčkou Jack Daniel’s. Měkká a šťavnatá vepřová žebírka se servírují se salátem Coleslaw. Zajímavou nabídkou je takzvané "duos", tedy kombinace dvou na první pohled nesourodých surovin, třeba již zmíněných žebírek s krevetami v křupavém pikantním těstíčku, případně kombinace steaku a krevet. Obě spojení ovšem chuťově velmi dobře fungují.

Vrcholem nabídky jsou prémiové burgery připravené z irského hovězího Black Angus, které překvapují fantastickou a autentickou chutí výtečného masa. Na novém menu se objevily krásné kombinace, například Stack house burger či Texas chilli cheesburger s pikantní hovězí směsí a jalapeno čalamádou. V obou případech fantastické burgery.

A pro vegetariány je zde burger s žampionem Portobello, marinovaným v česneku a s restovanou paprikou. V nabídce jsou samozřejmě také steaky připravené ze tří druhů masa – vedle jemného filet mignon je k dispozici král steaků new york strip s klasickou tukovou kůrkou či znalci uznávaný, tukem prorostlý rib eye steak.

Podívejte se, jak se v TGI Friday's připravuje kuřecí quesadilla:

Zázvorová limonáda

Přestože v nabídce TGI je pivo i víno, pozornost si zaslouží koktejly a míchané nápoje, a to včetně těch nealkoholických. Jedním z velkých překvapení jsou totiž fantastické domácí limonády namíchané z čerstvé ovocné šťávy a drceného ledu, třeba osvěžující zázvorová či rafinovaně nasládlá levandulová limonáda.

Milovníci koktejlů zde najdou pestrou škálu zajímavých kombinací, ať už kreativně připravené verze tradičních chutí, nebo zajímavé barmanské novinky. Za zkoušku stojí třeba Barbados Rum Punch, který vedle karibského rumu obsahuje mangové a marakujové pyré, jahody a limetkovou šťávu. Ze tří druhů lesních plodů, tedy jahod, malin a ostružin, je připravené Triple Berry Smoothie, jehož lahodnou chuť doplňuje limetková šťáva a kokosový krém.

Ostatně Friday’s každoročně pořádá celosvětovou soutěž barmanů ze svých poboček, která je zajímavou přehlídkou barových dovedností. České kolo barového šampionátu proběhne na Andělu 20. června. Velmi oblíbenou akcí je také Ladies Night, kdy každou středu večer mají ženy druhý koktejl zdarma.  

Rozhovor se šéfkuchařem: Miroslav Máša

miraZe které suroviny rád vaříte a proč?

S každou čerstvou a kvalitní surovinou je vždy radost vařit. Nezáleží pak, jestli se jedná o maso, zeleninu či ryby. Ale konkrétně: právě začalo léto, takže teď nejraději griluji. Čerstvě ugrilované maso se zeleninou nebo krevety, k tomu hezké počasí, co více si přát…
 
Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nedávno jsem jedl grilovanou chobotnici a byla úžasná. V řadě restaurací není chobotnice správně připravená, a to pak nestojí za nic, ale tentokrát se opravdu povedla.
 
Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Jen velmi zřídka navštěvuji stejné restaurace dvakrát, raději zkouším stále nové podniky. Proto než konkrétní restauraci, vyzdvihnu raději styl, který mě baví. Osobně mi totiž velmi chutná středomořská kuchyně, takže samozřejmě ryby a mořské plody.

Související