Tip

Mezi dezerty kraluje poněkud hutný koláč z arašídového másla s karamelem, který na talíři doprovází banánová zmrzlina.

Z nabídky

Losos nakládaný v červené řepě s kozím sýrem a klíčky   cena: 149 korun.

Velouté z topinamburů s nakládaným květákem   cena: 95 korun.

Šťavnaté jehněčí kotlety v bylinkové krustě, kaše z brambor a červené řepy a mátový hrášek   cena: 330 korun.

Mořský vlk s grilovaným artyčokem, chřestem a rajčatovo-kaparovým dresinkem   cena: 185 korun.

V české gastronomii se moc Novozélanďanů nepohybuje. I z tohoto důvodu nedávno otevřená restaurace Na golfu, která je součástí moderního golfového klubu v Kostelci u Křížků, vzbuzuje pozornost. Na jídelním lístku najdete zhruba deset pokrmů, přičemž všechna jídla jsou nejen chuťově, ale též vizuálně perfektně dotažená, takže připomínají téměř umělecké kompozice. Jasen má rád výrazné barvy, používá jedlé květy a netají se tím, že je pro něj vaření zábavnou hrou, ve které nejde pouze o to, zahnat hlad a zaplnit prázdný žaludek. Menu se obměňuje každé tři měsíce a klade důraz na sezonnost a kvalitu surovin.

Topinambur s květákem

Začněme předkrmy. Losos nakládaný v červené řepě má výraznou, ale stále příjemnou uzenou chuť, kterou zjemňuje kozí sýr a jedlé květy. Velmi chutný je též našlehaný sýr Brie zlehka dochucený karamelem, jejž na talíři doprovázejí sladké třešně Marashino. Největší překvapení v první části menu ovšem představuje polévka, konkrétně fantastický krém z topinamburů, jehož lahodnou chuť skvostně doplňují kousky nakyslého, vlastnoručně nakládaného květáku. Skvělý nápad. A stejně vysokou úroveň drží novozélandský šéfkuchař při přípravě hlavních jídel. Zatímco mořský vlk podávaný s grilovaným artyčokem a čerstvým chřestem překvapí svou svěžestí, domácí šafránové tagliatelle s omáčkou z lesních hub potěší výraznou a koncentrovanou chutí.

Jehněčí kotlety

Největším hitem jsou ovšem mimořádně šťavnaté jehněčí kotletky, které Jasen Campbell připravuje v bylinkové krustě dochucené dijonskou hořčicí. Kotlety servíruje s narůžovělou kaší, zvláštní barva je výsledkem kombinace brambor a červené řepy. Posledním doplňkem jsou pak mátou dochucené kuličky hrášku. Přestože v tomto případě používá šéfkuchař novozélandské jehněčí, u ostatních pokrmů se zaměřuje především na české suroviny a třeba na přípravu steaku používá maso anguse z české farmy. A výsledek je opět vynikající. Výborný steak předkládá v zajímavé kombinaci s polentovými chipsy, pečenou morkovou kostí a omáčkou z portského vína. Vedle stálého jídelního lístku připravuje šéfkuchař každý týden nové obědové menu, v němž se ceny hlavních jídel pohybují mezi 120 a 150 korunami.

Víno z privátního vinařství 

Vinná karta v restauraci Na golfu je značně překvapivá. Majitelé totiž vsadili na své oblíbené rodinné vinařství, které připravuje vína jen pro svou soukromou potřebu a pro nejbližší přátele, ale nikoliv na komerční prodej. V případě nové golfové restaurace ovšem vinařství Šmíd udělalo výjimku, takže restaurace je jediným místem, kde můžete zajímavá vína z Horních Dunajovic, která zrají ve starých dubových sudech, ochutnat. Navíc za velmi slušné peníze, neboť za většinu vín zde hosté zaplatí 290 korun za lahev. Za zkoušku stojí třeba svěží a neutahaný muškát, ideální na vlahý podvečer, milovníky netradičních vín pak jistě potěší nepříliš rozšířený Tramín kořenný s bohatou a svěží chutí, která volá k dalšímu napití. V nabídce podniku jsou také kreativní koktejly, třeba Espresso Martini se skořicovým sirupem či Classic Old Fashioned dochucený lanýžovým olejem.

Rozhovor se šéfkuchařem: Jasen Campbell

Jasen CampbellZe které suroviny rád vaříte a proč?

Nejraději vařím ze sezonních surovin, ale nemám jednu specifickou. I když je pravda, že díky tomu, že jsem z Nového Zélandu, moc rád připravuji ryby a mořské plody.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nedávno jsem byl v masně Naše maso a objevil jsem tam výborný hovězí steak z českého chovu. Připravil jsem si ho sám doma a byl jsem velmi mile překvapen, jak skvěle chutnal.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

V restauraci je pro mě kromě dobrého jídla důležitá také pohodová atmosféra, kterou si může člověk vychutnat s přáteli a rodinou. Mým oblíbeným podnikem je Ambiente Brasileiro, kde mají široký výběr jednoduše připravených a kvalitních pokrmů a zároveň je tam velmi příjemné prostředí.