Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Do konce března mohou hosté ochutnat unikátní pětichodové menu připravené z polární tresky, která se loví jen v zimě.

Z nabídky

Zprudka opečené mušle sv. Jakuba s květákem, ořechy, rozinkami a kapary 465 korun

Halibut pošírovaný v olivovém oleji s černými lanýži, křupavou slaninou, bramborovou kaší s francouzskou hořčicí a zeleninovou pěnou 895 korun

Výjimečnost Kampa Parku spočívá v kombinaci několika faktorů. Tím prvním je bezesporu fantastická lokace v samotném cípu Kampy, takže v jednom salonku můžete sedět nad Čertovkou, zatímco ve velké zasklené a zateplené terase hosté sedí jen metr nad hladinou Vltavy a mohou se kochat úchvatným výhledem na Karlův most.

A když k tomu připojíme dvacetiletou zkušenost s nejvyšší gastronomií, profesionální servis a vybroušenou kuchyni Marka Raditsche, je jasné, že Kampa Parku stále patří nálepka jednoho z nejluxusnějších podniků metropole, který díky své výlučnosti přitahuje nejen Pražany, ale především turisty a expaty.

Koňaková omáčka

Přestože menu se pravidelně mění a šéfkuchař několikrát v roce představuje zajímavé novinky, jako je třeba tuňákové carpaccio s foie gras a uzenými kachními prsíčky či grilovaná chobotnice se stročkem, zvolili jsme tentokrát obrácený přístup a zapátrali po legendárních jídlech, která jsou natolik oblíbená, že se na menu drží dlouhá léta. Prostě a jednoduše osvědčené stálice, které nikdy nezklamou.

V Kampa Parku jich najdete hned několik. Zřejmě největší stálicí je hovězí steak marinovaný v olivovém oleji s tymiánem, obalený v drceném pepři a tradičně servírovaný s glazovanou cibulkou, bramborovým koláčkem a lahodnou koňakovou omáčkou. Ten je v nabídce 20 let a patří mezi absolutně nejúspěšnější jídla podniku.

Jahodové cappuccino

Statečně mu sekunduje skvostný halibut pošírovaný v olivovém oleji a podávaný s černými lanýži, bramborovým pyré dochuceným francouzskou hořčicí, křupavou slaninou a zeleninovou pěnou, který patří mezi největší hity hlavně u ženské části publika a je na menu také už nějakých 15 let.

Vyhlášeným předkrmem jsou zprudka opečené jakubky, servírované s květákem, ořechy a kapary. A legendou mezi dezerty je famózní jahodové cappuccino s vanilkovou zmrzlinou, lesním ovocem a snítkou levandule, kterou obsluha před hosty zapálí, čímž umocní celkový dojem z této mimořádně oblíbené pochoutky.

Podívejte se, jak se v Kampa Parku připravuje halibut pošírovaný v olivovém oleji s černými lanýži:

Světoznámí vinaři

Majitel Kampa Parku Nils Jebens je velkým znalcem vín a zakládá si na tom, že ve své restauraci nemá jen nějaký omezený výběr "neznámých" vinařů, ale opravdové ikony, tedy ta nejlepší vína od světoznámých vinařů z různých koutů světa, takže platí celkem příjemné pravidlo, že ať si hosté vyberou cokoli, nemohou se splést. Nicméně pár vín přece jen doporučíme.

V nabídce je třeba Ryzlink rýnský 2011 ze Sonberku, který je nástupcem ročníku 2008, jenž získal ocenění časopisu Decanter pro nejlepší suché bílé víno střední a východní Evropy. Zajímavou raritou je Chardonnay od Angela Gaji z Piemontu, který je zřejmě nejslavnějším italským vinařem, byť všichni velebí jeho červené víno. Z červených vín můžeme doporučit skvostné Rosso di Montalcino z vinařství Tenuta Fanti, jehož majitel byl v Itálii opakovaně zvolen vinařem roku a jeho sangiovese ročníku 2012 je mimořádně elegantní.

Zázrak s pískem

Možná největší překvapení na vinné kartě představuje víno od Alejandra Fernandeze ze Španělska, který se stal evropským vinařem roku 2009 a specializuje se na přípravu nefiltrovaného vína z odrůdy Tempranillo. Jeho vína jsou krásně plná a šťavnatá a dokonale doprovodí především pepřový steak.

Zajímavé je, že se jeho červené pije podchlazené, tedy v podobné teplotě, jako se pije bílé. A na konci každé láhve vinař doporučuje vypít usazený sediment, kterému říká srdce vína. Většině lidí to však chutná jen jako obyčejný písek. Přesto Fernandezovo Condado de Haza 2009 stojí za ochutnání.

Rozhovor se šéfkuchařem: Marek Raditsch

Marek Raditsch zari14Bez jakých jídel se v životě neobejdete a proč?

Zelený nápoj. To je nejlepší snídaně a ideální způsob jak začít nový den. Výborně chutná, zasytí a nabije energií. Na druhém místě musím jmenovat vietnamskou polévku Pho s chilli a koriandrem. Ta se dá jíst kdykoli.

A samozřejmě nesmí chybět kvalitní rib eye steak, podle mě nejlepší maso na steaky s krásným mramorováním tukem a plnou a bohatou chutí hovězího. V kombinaci se sklenkou dobrého červeného vína udělá z večeře neobyčejný kulinářský zážitek.

Vyberte tři česká jídla, která by mohla soutěžit na gastronomické olympiádě.

Kulajda, jelení hřbet se šípkovou omáčkou a siven s račí omáčkou.

K jakému českému šéfkuchaři chodíte nejraději a co si u něho dáváte?

Rád chodím k Láďovi Lacinovi do Zelené zahrady na vepřové Švej-ču-žou.

Související