Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.
Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.
Kreativní verzi jemného tiramisu se sorbetem a třešňovou omáčkou konkuruje čokoládový fondant, servírovaný s lesním ovocem a domácí vanilkovou zmrzlinou.
Fusion pizza s plátky iberijské šunky a lanýžovým krémem 385 korun
Filátko z candáta s ragú z bílých fazolek, artyčoky a omáčka Barigoule 425 korun
Jelení hřbet s burgundskou omáčkou podává šéfkuchař s yorkshirským pudinkem a celerovým pyré 585 korun
Hergetova Cihelna patří díky své lokaci v pečlivě zrekonstruované budově barokní cihelny na břehu Vltavy s nádherným výhledem na Vltavu a Karlův most k nejoblíbenějším podnikům v metropoli, a to jak mezi zahraničními návštěvníky, tak mezi samotnými Pražany. Velkým trumfem podniku je fantastická terasa, která patří k nejkrásnějším v celé metropoli a díky teplometům slouží hostům od brzkého jara až do pozdního podzimu.
Fusion pizza
Zkušený šéfkuchař Petr Laštovička se zaměřuje na moderní kosmopolitní kuchyni, sleduje světové trendy a často představuje svým hostům pokrmy, které mají v Praze premiéru, přičemž rád propojuje fastfoodovou kuchyni s gurmánskými surovinami a finediningovým stylem prezentace. Jako příklad poslouží třeba jeho legendární fusion pizzy s foie gras či s tuňákovým sašimi. Stejně jako mimořádně oblíbený královský burger, v němž se kombinuje chuť prémiového hovězího masa s jemnou chutí foie gras.
Šunka z černých prasátek
Také letošní jarní novinky překvapí svojí kreativitou. Ke dvojici oblíbených pizz přibude nová pizza podávaná s vynikající španělskou šunkou ibérico z černých "žaludových" prasat a dochucená lanýžovým krémem, milovníky plodů moře potěší lahodná úprava mušlí Meunière, které jsou připravené na bílém víně a česneku, stejně jako kuřecí špíz Yakitori s výraznou chutí koriandru. Z nové nabídky ryb můžeme doporučit filátko z candáta, které na talíři doprovází kombinace svěžích a šťavnatých fazolí a artyčoků.
Zvěřina s pudinkem
Ještě působivější je ovšem chuťově vybroušený gurmánský steak filet mignon podávaný s fantastickou omáčkou připravenou z foie gras a lanýžů, který bude s největší pravděpodobností kralovat celému letošnímu menu. Pokud hosté chtějí před příchodem jara ochutnat ještě zvěřinu, mohou vyzkoušet osvědčený a oblíbený jelení hřbet s tradiční burgundskou omáčkou a yorkshirským pudinkem.
Degustace vín
V Hergetově Cihelně navíc každý pátek probíhají degustace zajímavých vín z celého světa, během nichž hlavní sommeliér podniku Petr Hanzlíček představuje ta nejlepší vína a vinařství, která má restaurace ve svém portfoliu. Akce probíhá od šesti do osmi večer a hosté při ní ochutnají zhruba pět až šest vzorků vybraných vín, k nimž se servíruje malé občerstvení. Cena degustace činí většinou 250 korun, pokud se jedná o degustaci šampaňských vín, hosté zaplatí 500 korun.
Podívejte se, jak se v Hergetově Cihelně připravují mušle na víně:
Perla mezi pinoty
V nabídce tuzemských vín zaujme Velké Dobré Bílé 2011 Premium z Dobré Vinice od Petra Nejedlíka, který se stal v roce 2013 Vinařem roku v kategorii tradiční postupy a biovinařství. Toto výjimečné a nefiltrované cuvée postavil na odrůdě Chardonnay, komplexní víno v burgundském stylu má vůni zralého ovoce a výraznou minerální chuť s tóny dubového sudu.
Velkým hitem je také novinka z vinařství Stapleton Springer z Modrých hor, které je jedním z největších specialistů na špičkové moravské pinoty. Takže při volbě Ben´s reserve Pinot Noir 2006 se hosté mohou těšit na mimořádný zážitek.
Ze špičkových evropských vín můžeme doporučit víno z apelace Côtes du Rhône – Château Beauchene, Premier Terroir. Název Premier Terroir není u vína náhodou, jedná se o vinici, která je hnedle přes cestu u slavného Châteauneuf-du-Pape, takže víno nesmí nést název této apelace, ale kvalitou je srovnatelné a hlavně o polovinu levnější.
Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Laštovička
Bez jakých jídel se v životě neobejdete a proč?
Obecně se neobejdu bez polévky, což je vlastně zvyk z mého dětství. A těžko si dovedu představit, že bych mohl být vegetarián, protože mám rád maso v nejrůznějších podobách.
Vyberte tři česká jídla, která by mohla soutěžit na gastronomické olympiádě...
Nominoval bych houbovou polévku, dále pak pomalu pečenou kachnu s jablky a červeným zelím a jako dezert rebarborový koláč s tvarohem a ořechovou drobenkou.
K jakému českému šéfkuchaři chodíte nejraději a co si u něho dáváte?
V poslední době mi bohužel nezbývá čas na návštěvy restaurací.