Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Nechte si místo na domácí zmrzlinu ze zeleného čaje či banán v kokosovém mléce s praženým sezamem.

Z nabídky

Green Papaya & Mango Salad Som Tum Thai s fazolkami, česnekem, chilli a sušenými krevetami     145 korun

Lososový tatarák na japonský způsob s křupinkami, avokádem a kaviárem Ikura    164 korun

Jedna z nejlepších thajských restaurací v metropoli funguje na pražských Vinohradech, jen pár metrů od budovy rozhlasu. Ještě před rokem byly v Praze dvě pobočky stejného podniku, známější a větší Café Buddha na Národní však musel majitel kvůli problémům s pronájmem uzavřít, a tak mu zůstal jen komorní podnik v Balbínově ulici. V malém prostoru vládne velmi přívětivá "orientální" atmosféra, která ještě více umocní skvělý výkon zdejší kuchyně.

Moderna versus klasika

Tu vede zkušená thajská kuchařka z Bangkoku, nicméně na konceptu nabídky se aktivně podílí také majitel podniku Štěpán Návrat. V Café Buddha se rozhodl vsadit na dva proudy, tím prvním jsou autentické speciality thajského venkova, připravené v precizní podobě.

Druhým pilířem nabídky je asijské fusion, které využívá nejlepší recepty z regionu jihovýchodní Asie. Takže jinými slovy thajská klasika versus kreativní panasijská moderna. Zastavme se především u tradičních thajských specialit.

V Café Buddha si připravují veškeré kari pasty či dresinky, takže všechny pokrmy překvapují plnou a výraznou chutí. Za zkoušku stojí domácí Tom Yam polévka, která je nebývale hutná a má daleko k obvyklému bistro stylu.

Ale tak je to tady se vším. V tradičním pikantním salátu z papáji a manga, jenž patří k nejpálivějším thajským jídlům na menu, nechybí malé sušené krevety, které mu dávají ten správný autentický tón. Právě ten nicméně ve většině pražských bister obvykle chybí.

Žebírka s citronovou trávou

Mezi největší hity patří jehněčí připravené s massaman curry, které je u nás poměrně málo rozšířené (na rozdíl od červeného, žlutého či zeleného kari) a spojuje v sobě thajský a malajský styl. Fantastická jsou ovšem také šest hodin pomalu pečená vepřová žebírka podávaná s výtečnou omáčkou z citronové trávy či vyhlášené krevetové placičky.

A samozřejmě nechybí ani slavné nudle Pad Thai či zajímavé červené kari s kachním masem. Méně známou specialitou jsou křupavé skleněné nudle s grilovanou krevetou, které pocházejí z thajské královské kuchyně. Z kreativních panasijských pokrmů je třeba vyzvednout vynikající filátko z mořského ďasa, servírované s mimořádně chutnou orientální rýží, v jejíž chuti dominuje kurkuma. 

Degustační menu

Hosté, kteří chtějí poznat co nejvíce pokrmů, si mohou vybrat ze dvou degustačních řad. Buď si mohou objednat šestichodové thajské degustační menu, nebo devítichodové menu zaměřené na prezentaci panasijské kuchyně. V prvním případě zaplatí 599 korun, ve druhém 849 korun. V Café Buddha je otevřeno od pondělí do pátku, v sobotu a v neděli zde probíhají oblíbené kurzy vaření zaměřené na thajskou kuchyni a také na přípravu sushi.

Podívejte se, jak se připravuje salát Yum Avokádo:

 

Pinot od Michlovského

Vinná karta v Café Buddha je zaměřená především na moravskou produkci, v nabídce jsou vína od renomovaných vinařů Mádla a Sůkala, ale nechybí ani oblíbený Sonberk či vína z Vinselektu Miloše Michlovského, třeba jeho Rulandské bílé.

Také mezi červenými víny má dominantní postavení Michlovský, v nabídce je Cabernet Sauvignon, Merlot či Svatovavřincké. Speciální pozornost si zaslouží fantastický Pinot Noir zařazený do Michlovského nejvyšší řady Premier, který nabízí na české poměry mimořádný gurmánský zážitek. Vedle vín mohou hosté ochutnat thajskou limonádu, mangový džus či thajské pivo, ať už je to známější Singha či méně obvyklé pivo Chang.

Rozhovor s majitelem: Štěpán Návrat

DSC 0058Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Mám rád čerstvé suroviny. Vyrábíme si vlastní thajské kari pasty, používáme spousty čerstvých bylinek, protože bylinek není nikdy dost, a také hodně pracujeme s čerstvými rybami a plody moře, což mě osobně hodně baví.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nedávno jsem vyzkoušel kombinaci grilovaného masa z hovězího pupku s thajským špenátem, chilli pastou sambalem a kokosovo limetkovým dresinkem a musím říct, že to je fantastická kombinace.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

V Praze nedám dopustit na restauraci V Zátiší, kam chodím několikrát do roka a vždycky je to paráda. Vzpomínám na polévku z pečených paprik, ta mi moc chutnala. A také mají tradičně výborné dezerty.

Související