Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Do dětství vás ve vzpomínkách vrátí nadýchané dukátové buchtičky z kynutého těsta servírované s vanilkovou pěnou.

Z nabídky

Pomalu pečený hovězí krk s uzenou kaší a pepřovou omáčkou    250 korun

Jehněčí kýta s bramborovými noky a švestkovou omáčkou   280 korun

Gratinovaný kozí sýr s tataráčkem z červené řepy   120 korun

Teplý čokoládový dortík s pošírovanou hruškou a hrozinkovou omáčkou    130 korun

V poněkud zapadlé uličce uprostřed Buštěhradu se před pár měsíci objevil zajímavý podnik, který několikanásobně překonává běžné "venkovské" standardy. Restaurace s vtipným jménem Mezi domky, kterou otevřela parta kamarádů s dlouholetými zkušenostmi ze špičkové pražské gastronomie, má totiž daleko blíže k vybroušené kosmopolitní gastronomii, než k běžným restauracím českého venkova.

Rajčatový chléb

V restauraci Mezi domky je všechno tak trochu jinak, podnik má moderní střih, vzdušný interiér, jehož součástí je seznam jmen historických osobností, které měly co dočinění s buštěhradským hradem, a nyní zdobí jednu ze stěn podniku.

Také práce kuchyně má moderní nádech, kuchaři pečou domácí chléb, jehož druhy se střídají - v době naší návštěvy se podával šťavnatý chléb ochucený rajčaty a olivami - menu se mění podle sezónních surovin a navíc ho doplňují slavnostní degustační menu připravená třeba na svátek svatého Martina či na svatého Valentýna.  

Fantastické hovězí

Pokud bychom měli vybrat jedno jídlo, které musí každý ochutnat, pak je to jednoznačně pomalu pečený hovězí krk s uzenou bramborovou kaší, špenátem a pepřovou omáčkou. Za tento gastronomický skvost by se nemusela stydět žádná elitní pražská restaurace.

Měkké a šťavnaté maso v kombinaci s výtečnou pepřovou omáčkou a zajímavou verzí bramborové kaše je příkladem relativně jednoduchého jídla připraveného v precizní podobě; jasný kandidát na pozici signature dish.

To ale neznamená, že by ostatní jídla nějak zaostávala. Z předkrmů můžeme doporučit třeba carpaccio z lososa ve špičkové kvalitě "Label Rouge", které je nakrájené na velmi tenké plátky a má jemnou a lahodnou chuť. Výborná jsou pečená kachní játra foie gras, podávaná na karamelizovaném jablku a doprovázená pečenými cibulkami.

Kulajda nakyselo

Příjemně překvapila též odvážná verze kulajdy s hříbky. Polévka má velmi hutnou konzistenci a výrazně kyselou chuť (pro někoho možná až příliš), která se samozřejmě zjemní v okamžiku, kdy rozkrojíte pošírované vejce. A potěšilo také pečené filátko sivenu, které šéfkuchař servíroval s houbovým kubou a lehkou česnekovou omáčkou.

Milovníci plnějších chutí mohou vyzkoušet třeba kuřecí stehýnka marinovaná v černé pivu nebo jehněčí kýtu se švestkovou omáčkou. Konzervativní hosté zase ocení telecí řízek s bramborem a okurkovým salátem. Restaurace je otevřena od středy do neděle, nedaleko podniku je zastávka autobusu, který spojuje Kladno s Prahou.

Mezi domky má kuřáckou i nekuřáckou část, od jara do podzimu slouží hostům příjemná zahrádka ve dvoře. Naopak přímo v objektu restaurace je možné navštívit zachovalé středověké hradní sklepy.

Podívejte se, jak se v restauraci Mezi domky připravuje hovězí krk s uzenou bramborovou kaší:

Kosmopolitní domky

Vinná karta se skládá ze zhruba 40 druhů moravských i světových vín, mezi nimiž lze najít zajímavé exponáty, ať už je to Chateau Figeac 2003 ze Saint-Emilionu či Les Tourelles de Longueville 2007 z Chateau Pichon Longueville.

Příjemně plné víno z odrůd cabernet sauvignon, merlot a cabernet franc je vyvážené, komplexní, nechybí v něm třísloviny ani jemný vanilkový závěr. Tipem na nekomplikované, lehké a svěží víno může být cuvée Freš z vinařsství Piálek & Jäger, víno s lehkou vůní angreštu a citrusovou kyselinkou příjemně osvěží první jarní chvíle na terase. Zajímavostí jsou signature koktejly místního barmana, třeba Kmínové martini či Mezi domky Cosmopolitan.

Rozhovor se šéfkuchařem: Tomáš Hendrych

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Je těžké vybrat jenom jednu surovinu. Rád vařím z chřestu, který dodává jídlu čerstvost, rád pracuji s hovězím masem, které nabízí zajímavé technologické postupy, a samozřejmě nesmím zapomenout na ryby a mořské plody. To je opět krásná práce s čerstvou surovinou, navíc o ryby je velký zájem ze strany hostů.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nevíce mě překvapila pečená makrela s angreštovým pyré od Roberta Loose.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mám rád malostranskou restauraci Terasa U Zlaté studně, kde vaří Pavel Sapík a kde jsem ochutnal třeba vynikající mušle sv. Jakuba s batátovým pyré a lanýži.

Související