Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Ochutnejte tradiční povidlové tašky, vyráběné ze tří druhů těst, které se připravují podle starého receptu rodiny Sapíků.

Z nabídky

Trio z tuňáka, tartar s pošírovaným křepelčím vejcem, tataki s bílou ředkví a wasabi, špíz na citronové trávě v teriaki sosu   380 korun

Royal steak z argentinské svíčkové Angus, servírovaný s foie gras "Rougié", bramborovým pyré s lanýži z Piemontu a omáčkou ze Sauternes od Barona Philippe de Rothschild   1150 korun

Terasa U Zlaté studně patří již několik let do absolutní špičky pražské gastronomie, což dokazuje týden staré vítězství v letošním ročníku ankety Maurerova výběru, když se jí jako vůbec první restauraci podařilo zvítězit již podruhé a obhájit tak prvenství z roku 2012.

Hlavní zásluhu na tom má šéfkuchař Pavel Sapík, který pochází ze slavné kuchařské rodiny (jeho otec vaří v legendárním podniku U Sapíků v Klokočné) a sám mnohokrát s kuchařským týmem reprezentoval českou kuchyni v zahraničí.

Skvělé plody moře

U Zlaté studně se může spolehnout na stálý tým, který funguje dohromady již sedm let, i na zázemí luxusního butikového hotelu. Také interiér Terasy U Zlaté studně patří k nejzajímavějším v Praze a jeho dominantou je stěna pokrytá plátky ryzího zlata. Ale pojďme zpátky do kuchyně, respektive ke kuchařskému umění Pavla Sapíka.

Šéfkuchař miluje práci s rybami a mořskými plody a za jeho úpravou krevet, humrů či jakubek se vracejí spousty nadšených gurmetů. Třeba pečená mušle sv. Jakuba s pomerančovou pěnou či nově s lanýži zaujmou v obou případech vytříbenou chuťovou kombinací, stejně jako oblíbená stálice na menu v podobě tria z tuňáka, kdy je maso z prémiové suroviny představeno ve třech verzích, od syrové až po pečenou.


Královský steak

Fantastické je křehké dančí carpaccio podávané s lesními plody a nakládanými nezralými vlašskými ořechy, které dříve patřily k běžným položkám venkovské kuchyně, ale v posledních padesáti letech z českých spižíren téměř vymizely. Pokud máme vybrat největší hit restaurace, nesporně jím bude luxusní "Královský steak" z argentinské svíčkové plemene Angus s restovanými kachními játry foie gras, podávaný s pyré ochuceným bílými lanýži a omáčkou z vína Sauternes od Barona Phillipe de Rothshild.

 

Nahlédněte do zákulisí restaurace:

 

V letošním roce zavedla Terasa U Zlaté studně výhodné obědové menu. Hosté si mohou sestavit ze speciálního lístku dvou- nebo tříchodové menu, které je rychlé a současně zachovává špičkovou kvalitu Sapíkovy kuchyně. Polední nabídka se mění každý měsíc, cena za dvouchodové menu činí 690 korun, tříchodové vyjde na 890 korun. Standardní menu se mění zhruba každé dva měsíce tak, aby mohl šéfkuchař využívat sezonní suroviny a současně aby měla stálá klientela pestrý výběr z nových a neokoukaných pokrmů.

 

Privilege Club

Terasa U Zlaté studně se může pochlubit reprezentativní vinnou kartou s řadou špičkových vín, například toskánskou perlou Brunello di Montalcino 2006 v provedení magnum od producenta Castiglion del Bosco, která údajně patří mezi posledních cca 30 lahví na světě. Další předností je nabídka archivních ročníků champagne, Zlatá studna spolupracuje se značkou Moët&Chandon a je jedinou restaurací ve střední Evropě, která v rámci programu Privilege Club nabízí ročníky 1999, 1996, 1995, 1988 či 1978.

Posledním unikátem v nabídce je pak ultra prémiový koňak Louis XIII Jeroboam z dílny Rémy Martin. Těchto lahví bylo doposud vyrobeno pouhých 100 kusů a Zlatá studna je jedinou restaurací v Česku, která ji má, a tudíž se honosí hrdým titulem Pevnost koňaku.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Pavel Sapík

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Nejraději z ryb. A to jak z mořských, tak ze sladkovodních, které jsou u nás trochu opomíjené. Ryba je totiž surovina, která se nedá ošidit. Musí se připravovat vždy čerstvá, protože znalci mraženou rybu poznají. A samozřejmě, výsledný pokrm z čerstvé a mražené ryby je diametrálně rozdílný.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Možná se budete smát, ale byla to pizza v oblasti Toskánska. Tam nám na začátek servírovali klasickou pizzu s bílými lanýži. Zpočátku to byl šok, spojit obyčejnou pizzu s tak luxusní a drahou surovinou, jako jsou bílé lanýže z Piemonte. Ovšem chuť a celkový dojem byly neskutečné. A ve spojení s podávaným vínem se zážitek ještě více umocnil. Pizza lanýže vůbec nedegradovala, ba naopak je ještě více vyzdvihla.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Určitě to bude restaurace Noi, kam chodíme na kvalitní, chutnou, jednoduchou a rychlou Asii. Mimoto rád chodím na českou klasiku. Těch restaurací mám pár vybraných. Pokud bych měl zmínit také nějakou restauraci z našeho segmentu "fine dining", vždy to byl Le Terroir.

Související