Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Zajímavou sladkou specialitu představuje smažené mexické těsto zvané churros, které je posypané skořicí a cukrem a podávané s karamelem.

Z nabídky

Chicharrones, domácí vepřové křupky tří chutí: pomerančová, limetková a chilli     135 korun

Agave Guacamole s křupavou slaninou, pečenou kukuřicí, praženými dýňovými semínky a domácími kukuřičnými chipsy      155 korun  

Tacos s vepřovým pleckem, guacamole a čerstvým sýrem    185 korun

Za projektem restaurace Agave nestojí žádní začátečníci, ale zkušení a ostřílení gastronomičtí matadoři. Majitelem restaurace stojící nedaleko Staroměstského náměstí je Američan Glenn Spicker, který přišel do Prahy ze studí v Německu již v roce 1992 a v metropoli otevřel několik úspěšných podniků, mimo jiné U Malého Glena, Bohemia Bagel či Burrito Loco.

Interiér nové restaurace navrhl Zdeněk Sirový, který vymyslel oblíbené podniky Zdenek’s Oyster bar či Fish and Chips. V restauraci Agave se mu podařilo docílit zvláštního prolnutí koloniální atmosféry s moderním a elegantním designem. Zajímavostí je také bar ve tvaru mexické pyramidy Chichén Itzá.

 

Smažená kůže

Mexické menu připravil pro Agave slavný americký šéfkuchař Christian Dolias, který vystupoval v řadě kuchařských televizních show a jako rodilý Kaliforňan má mexickou kuchyni v malíčku. Navíc v současné době je v Americe velkou módou připravovat mexická jídla ve vytříbené, téměř fine dining podobě, místo obvyklé a rozšířené fastfoodové prezentace. Pro Agave Dolias připravil celou řadu originálních a neobvyklých pokrmů, které se v české metropoli běžně neobjevují, navíc většinu důležitých surovin si kuchaři v Agave připravují sami, včetně pikantního salámu chorizo.

Mezi předkrmy mají výsadní postavení dva porkmy. Tím prvním je fantastické guacamole z ručně drcených avokád, které je dochuceno rajčaty, cibulí, limetkou a čerstvým koriandrem. Milovníky autentické mexické kuchyně však jistě potěší i chicharrones, smažené kousky vepřové kůže, které se podávají ochucené pomerančem či limetkou jako originální křupky. Výtečné jsou také domácí nakládané okurky, které jsou lehce pikantní, či černé fazole s pečeným česnekem a domácími kukuřičnými chipsy.

A co vyzkoušet dál? Zaujme kozí vývar s dušeným kozím masem, chilli papričkami a koriandrem. Přestože se mnoho lidí obává poněkud nelibé vůně kozího masa, v polévce je kozí chuť stažena na minimum, vývar je lahodný a příjemně pikantní.

 

Slávky s chorizem

Mezi další kulinární speciality patří například skvělé slávky flambované s domácím chorizem a tequilou, které jsou podávané s rajčatovou salsou a česnekovým chlebem, či téměř neznámý pokrm s názvem Tamales, což je pečená zelenina servírovaná v kukuřičném těstě, které je zabalené do banánového listu.

Nahlédněte do zákulisí restaurace Agave:

Také maso je prezentováno netradičním způsobem, křupavý kachní konfit doprovází na talíři koriandrový olej a slavná mexická omáčka mole, která se připravuje z nějakých třiceti ingrediencí, zatímco pomalu dušená vepřová plec se podává s fazolemi a salsou verde.

Na menu nechybí ani mexická klasika, třeba tacos, tedy pšeničné tortilly "plněné" grilovaným hovězím či kuřecím stehýnkem, které doprovázejí kyselé nakládané okurky a dva druhy salsy, či burritos, zabalené tortilly plněné směsí masa, fazolí a zeleniny.

 

Originální koktejly

Vinná karta je relativně strohá, byť třeba červený vranac z Černé Hory představuje velmi povedené víno, stejně jako burgundský cremant připravený z modrých hroznů jako Blanc de Noirs. K mexickému jídlu se však více hodí pivo, proto doporučujeme vyzkoušet točený Falkenštejn z řemeslného pivovaru z České Lípy, který patří mezi nejlepší piva z malých pivovarů.

Milovníci drinků mohou vyzkoušet slavné mexické koktejly namíchané z tequily, třeba originální verzi margarity; ať už margaritu dochucenou "pomerančovým koňakem" Grand Marnier, či ledovou margaritu s mangem. Zajímavým koktejlem je také tequila s mátou a okurkou.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Christian Dolias

agave christian 4450Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Rád pracuji s vepřovým masem, které mi nabízí spoustu možností přípravy a také spoustu nejrůznějších chutí.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Naposledy jsem v jedné pražské hospodě ochutnal utopence, což všichni Češi dobře znají, ale pro mě to bylo příjemné a zajímavé překvapení.   

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Když jsem v Praze, rád se zastavím v restauraci Sansho, kterou otevřel původem londýnský řezník Paul Day a kde se podává výborná asijská fusion kuchyně.

Související