Ekonom přes SMS

Novinka! Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Ochutnejte působivé orientální dezerty, banánové závitky, kokosový puding či indickou zmrzlinu s černou rýží a pistáciemi.

Z nabídky

Opražené mušle sv. Jakuba, miso máslo, pikantní dresink z černých fazolí   215 korun

Křupavé krevety, tamarindová glazura, kořeněná drobenka   356 korun

Do křupava opečený bůček, sladkokyselý dip   195 korun

Ari Munandar pochází z Indonésie, konkrétně z ostrova Jáva, kde vystudoval hotelovou školu. Ale už ve dvaceti letech odešel do Londýna a začal vařit v hotelu Hilton. V devadesátých letech přišel v rámci hotelové sítě Hilton do Prahy, kde se oženil a kde také našel svůj druhý domov. Po pár letech se stal šéfkuchařem vyhlášené restaurace Essensia luxusního hotelu Mandarin Oriental, odkud se vrátil zpátky do Hiltonu Old Town jako šéfkuchař její restaurace Zinc.

 

Pikantní a rafinované

Po dvaceti letech v cizích službách si zkušený šéfkuchař otevřel svou vlastní restauraci, kterou také nazval svým jménem. Ari Munandar se ve svém novém podniku zaměřuje na prezentaci asijské kuchyně ve vytříbené gurmet podobě. V menu najdete autentické asijské speciality připravené ze špičkových surovin, ať už jsou to mušle sv. Jakuba, kukuřičná kuřátka, či prémiové hovězí.

Nejvíce pokrmů pochází z jeho rodné Indonésie, nechybí však ani jídla z Indie či dalších asijských zemí. Největší indonéskou specialitou je smažená rýže nasi goreng podávaná s grilovanými krevetami, smaženým vajíčkem a krevetovými lupínky. Z předkrmů by měli hosté ochutnat svěží tuňákový salát s avokádem a limetkou, který je dochucen slavným indonéským sambalem, velmi pálivou pastou připravovanou z chilli papriček, česneku, zázvoru, rybí omáčky a dalších ingrediencí.

Milovníky plodů moře zaujmou pečené mušle sv. Jakuba podávané s pikantní pastou z černých fazolí či fantastické křupavé krevety s tamarindem, které mají lehce pikantní a rafinovanou chuť. A vynikající je také soto ayam Banjar, kuřecí polévka se skleněnými nudlemi, kterou si hosté mohou podle potřeby dochutit citronem či sambalem. Pikantní tóny jí rozhodně sluší.

 

Vepřové ve sladké sójové omáčce

Z hlavních jídel stojí za zkoušku grilované kukuřičné kuřátko v indonéském koření či pikantní indické jehněčí kotletky. Výtečné je také smažené hovězí maso z anguse připravované ve woku s pepřovou omáčkou, jehož křehká a plná chuť je zvýrazněna koňakem.

A připojíme ještě dvě speciality, které se mohou do budoucna stát největším hitem podniku. Jednou z nich je Balinese babi kecap, což je mimořádně lahodný vepřový bůček dušený ve sladké sójové omáčce (v nabídce je také křupavý bůček připravený na grilu a podávaný se sladkokyselou omáčkou), druhou dušené kuřecí kari v kokosovém mléce.

Podívejte se na ukázku šéfkuchařského umění Ariho Munandara:

Ari's Restaurant v podání šéfkuchaře Ariho Munandara

A zapomenout nesmíme ani na krevety v máslové omáčce s limetkou či tuňáka v banánových listech. Prostě a jednoduše, při jedné návštěvě nemáte šanci ochutnat ani z poloviny to, co vás na menu zaujme.

Lehké, svěží, minerální

Vinná nabídka je celkem pestrá a obsahuje spoustu pěkných vín z řady zemí. K asijské kuchyni se obecně hodí spíše lehčí a svěžejší vína, zajímavou volbou tudíž může být slavné portugalské vinho verde, které má lehké perlení a často jen devět procent alkoholu, takže představuje svěží a příjemné pití na celý večer (v nabídce je nejen v bílé, ale také v růžové verzi).

Ideálním doprovodem však může být také minerální riesling z německého vinařství Petri. Zajímavá je nabídka moravských vín, včetně povedeného sauvignonu z vinařství Krásná Hora, které se nedávno stalo členem prestižní vinařské aliance V8. Hezkým doprovodem k indonéským specialitám bude i rosé Cabernet Sauvignon z Nového Vinařství se svěží chutí s tóny černého rybízu.

Z červených vín pak asijskou kuchyni doprovodí hlavně lehčí Pinot Noir, třeba z moravského vinařství Mikrosvín, nebo již legendární Roučí z Bořetic, což je opět Pinot Noir z prestižního bořetického vinařství Stapleton-Springer.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Ari Munandar

2014 PHOTOONE 087Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Neobejdu se bez sladké sójové omáčky, do které se přidává zkaramelizovaný palmový cukr. Bez toho snad ani neumím vařit, přidávám ji téměř do všech jídel.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

V naší restauraci máme indického kuchaře, který připravil jako dezert skořicové kulfi s indickou zmrzlinou a černou rýží. To je moc povedená kombinace.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mám rád asijskou kuchyni, proto chodím rád do restaurace Sansho Paula Daye, do SaSaZu či na thajskou kuchyni do Občanské plovárny. Ale když jdu ven s dětmi, musíme do pizzerie, nejčastěji do Pizza Nuova.

Související