Tip

Zastavte se v italské pekárně a ochutnejte buď nadýchaný domácí chléb či vynikající italské dezerty od zkušené cukrářky.

Z menu

Kaštanové gnocchi s jehněčím ragú     199 korun

Špagety s dušenou chobotnicí   169 korun

Smíchovskou prodejnu otevřel Wine Food Market v roce 2010 a brzy ji rozšířil o oblíbenou restauraci Tržnice či o prodejnu čerstvého italského pečiva připravovaného italským pekařem. V Tržnici funguje samoobslužný systém, hosté si vyberou u pultu, jaká jídla chtějí připravit, pak u pokladny zaplatí a jdou se posadit ke stolu. Když je jídlo hotovo, obsluha jim je už přinese.

Na výběr je nejen pasta, klobásky či Burgery, ale také plody moře či čerstvé ryby, které si společnost dováží jak z Itálie, tak ze slavné rybí tržnice v Paříži. Jídla se stále mění, naposledy nás zaujaly maccheroncini s houbami a klobáskou salsiccia či pikantní špagety s opečeným lilkem, ovčím sýrem a feferonkou. Z hovězích burgerů stojí za zkoušku burger s pancettou či burger s klobáskou salsiccia, grilovanou zeleninou a marinovanou cibulí.

 

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi

Velká změna nastala od letošního podzimu, kdy do smíchovského Wine Food Marketu nastoupil nový italský šéfkuchař Gianfranco Iuorio. Šéfkuchař pochází z Milána a má za sebou bohaté gastronomické zkušenosti z celého světa, neboť dva roky pracoval jako osobní šéfkuchař venezuelského předsedy vlády a tři roky byl privátním šéfkuchařem šejka na královském dvoře v Kataru.

Gianfranco rád kombinuje italskou kuchyni s kulinárními inspiracemi, které získal na svých cestách a tudíž připravuje jídla, jež překvapují svým netradičním pojetím a bohatou chuťovou fantazií. Velmi oblíbené jsou především jeho tataráčky z různých druhů ryb a mořských plodů či speciality připravené z prémiového masa.

Wine Food Market právě otevřel Grill s názvem Konírna, který funguje ve zrekonstruovaném prostoru bývalých stájí Radlické mlékárny. Dominantou nového prostoru je speciální toskánský gril, navržený Paolem Parisim, který patří v Itálii mezi výrazné osobnosti gastronomie a na vývoji unikátního grilu pracoval několik let.

 

Kačeří prsa či steak z divočáka

Také v Konírně, otevřené zatím od pátku do neděle, funguje samoobslužný systém, přičemž si host může vybrat buď z denní nabídky, kde platí jednotnou cenu 69 korun za 100 gramů masa, ovšem nikoliv za váhu syrového masa, jak je obvyklé, ale za váhu masa pečeného. A nebo si může zvolit některý z čerstvě připravených steaků.

Podívejte se, jak šéfkuchař Gianfranco Iuorio připravuje těstoviny s tuňákem:

Wine food market

Rustikálnímu prostředí nádherně zrekonstruované Konírny odpovídá také osobité podávání jídla, jež se servíruje na černých břidlicových deskách či dřevěných prkýnkách. Naopak vína i další nápoje jsou podávány ve skleničkách vyrobených z lahví od vína, které ideálně padnou do ruky. A co ochutnat? Vynikající je T-bone steak, jemná kačeří prsa či vyzrálý filet z divočáka. Jako příloha poslouží buď grilovaná polenta, nebo toskánské fazole s rajčaty, k dispozici je i bramborová kaše či grilovaná zelenina.

 

Pestrý výběr vín

V obou prostorech restaurace je možné vybírat z pestré nabídky italských vín, neboť Wine Food Market dováží vína z více než padesáti vinařství ze všech italských regionů, především z Piemontu, Toskánska, Benátska, Jižního Tyrolska, Kampánie a Sicílie. Většinu vín dováží společnost přímo ze sklepů, v bohaté kolekci jsou jak slavná šlechtická vinařství, tak malé rodinné firmy s limitovanou produkcí.

Vedle pestré kolekce vín je v nabídce obchodu 200 druhů sýrů, salámů a šunek, 150 druhů těstovin, 50 druhů olivových olejů a spousta dalších delikates, které jsou dvakrát týdně dovážené přímo od italských výrobců. To je velká výhoda, neboť většina návštěvníků zde před obědem či před večeří udělá také nákup.

Byznys a firemní klientela může využít značně variabilních prostor vhodných pro nejrůznější akce, neboť součástí Wine Food Marketu je vedle Tržnice a Konírny také kavárna s malou terasou. Ve dvoře je k dispozici také dostatek místa k parkování.

 

Šéfkuchař Gianfranco Iuorio

Gianfranco IuorioZe které suroviny rád vaříte a proč?

Mojí nejoblíbenější ingrediencí jsou bezpochyby ryby, mořské i sladkovodní. Rád s nimi pracuji, protože jejich velká rozmanitost ve způsobech úpravy, dochucení i výsledné formě podněcuje mou fantazii.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Naposledy jsem si pochutnal u nás na Tržnici na těstovinách tortelli plněných dýní s máslem a sýrem Parmigiano, které jsme vařili podle receptu mojí maminky. Tato úprava je navíc typická pro region Emilia-Romagna, ze kterého pocházím, takže toto jídlo pro mne bylo dvojnásob srdečné.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mojí zamilovanou je milánská michelinská restaurace Sambuco. Nikde jsem nejedl lepší frittura di pesce než tam. Toto jídlo tam vaří už přes 30 let, a ač jsem procestoval kus světa, nikde jsem nejedl lepší.

Související