Na podnikání v gastronomii si přitom vylámalo zuby nejen mnoho „amatérů“ či známých osobností ze světa kultury nebo sportu. Rovněž zkrachovalé restaurace profesionálů z oboru by se daly počítat na desítky, ne-li stovky.

I byznysmeni, které oslovil týdeník Ekonom, si často prošli během doby, co vlastní restauraci, mnoha problémy. Přesto jsou dnes v naprosté většině úspěšní a svého rozhodnutí vrhnout se do gastronomie s odstupem času nelitují. Proč se ale vůbec rozhodli tak nejistý byznys rozjíždět?



Jak vyplývá z příběhů konkrétních podnikatelů, motivy jsou často velmi různé. Andrej Babiš a jeho žena Monika si oblíbili francouzskou Riviéru, pořídili si tam dům a udělali z něj restauraci Paloma. Někteří byznysmeni, jako třeba spolumajitel Severní energetické a nyní i nadšený vinař Jan Dienstl, si plní sny a staví kolem nich další podnikání. Jiní, mimopražští jednoduše ve „svém“ městě postrádali důstojný podnik, kam by mohli zvát obchodní partnery a návštěvy. To je třeba případ šéfa společnosti Linet Zbyňka Frolíka, ředitele firmy Veba Josefa Nováka nebo majitele Jablotronu Dalibora Dědka.

Najdou se ale i méně obvyklé důvody. Například Jiří Grund s nadsázkou říká, že hotel s golfovým hřištěm postavil kvůli tomu, že neměl poblíž bydliště využití pro golfové hole, které dostal darem. Pro některé byznysmeny pak představuje gastronomie v podstatě koníčka – jako pro Václava Dejčmara, druhého největšího akcionáře společnosti RSJ obchodující na burze. V restauraci prý zapojí kromě levé hemisféry pracující při analytické práci také zbylou, „společenskou“ část mozku.

Výčet bohatých byznysmenů, kteří se pustili do podnikání v gastronomii, pochopitelně není kompletní. Například společnost RSJ, v níž působí majitel restaurace School Václav Dejčmar, se zdá být skoro inkubátorem restauratérů. Kromě Dejčmara totiž v gastronomii působí i jeden z jeho kolegů, předseda představenstva Libor Winkler. Ten už v Praze rozběhl dva velmi úspěšné podniky pod názvem Vinograf.

Restauraci vlastní i miliardář Jiří Šmejc. Podnik funguje v rámci velkolepého luxusního resortu na ostrově, který si Šmejc pronajal na Maledivách, a gurmánské zážitky hostům servíruje michelinská kuchařka Adeline Grattardová.

 

obalka Ekonom 272014Příběhy zmíněných podniků najdete v hlavním tématu nového dvojčísla týdeníku Ekonom, které vychází ve čtvrtek 3. července. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

Související