Tip

Pokud zůstane místo na dezert, za zkoušku určitě stojí kreativní variace domácího cheesecaku ochuceného irským likérem Baileys.

Z nabídky

Rozpečený kozí sýr v parmazánové krustě s ovocným chlebem a hruškovým chutney      125 korun

Pestrý salát s hruškou a modrým sýrem, karamelizovanými pekanovými ořechy a pečenou červenou řepou      159 korun

Grilovaný Flank steak z hovězího pupku s pečenou cibulí a paprikou    259 korun

Koncepce „moderní“ hospody upoutala hlavně ženy, které tu mají v poledne a odpoledne dokonce převahu nad muži. Výhodou je i skutečnost, že se v hlavním prostoru restaurace nekouří.

V České republice funguje kolem třiceti „Hus“ založených na konceptu pražského Staropramenu, znalci však tvrdí, že Husa na Albertově patří k těm nejlepším, a to jak z hlediska působivého a značně variabilního interiéru, tak také díky své precizní gastronomické nabídce.

Podnik přináší průřez mezinárodní i tradiční českou kuchyní, přičemž dominantní postavení má maso a vůbec nejúspěšnějším jídlem je ošatka kuřecích řízečků smažených v parmazánové strouhance a servírovaných s domácí tatarskou omáčkou a pikantními zázvorovými okurkami. Dokonalá chuťovka jako stvořená k pivu, kterou lze ovšem přiobjednáním belgických hranolek jednoduše proměnit na hlavní jídlo.

Druhým evergreenem je grilovaná krkovička z přeštického čuníka servírovaná na opečeném chlebu s pečenou cibulí, slaninou a opět lehce pálivými okurkami.

Jenže zdaleka ne všechno je zde o mase. Především ženy uvítají výtečný předkrm v podobě rozpečeného kozího sýru s parmazánovou krustou, který kuchyně servíruje s velmi povedeným hruškovým chutney a ovocným chlebem z Francie. Slabé krajíčky plné kandovaného ovoce a ořechů jsou navíc zlehka a nasucho opečené, což celému jídlu dodává poněkud rafinovaný náboj.

Dalším tipem pro letní dny je směs různých salátů a listů čekanky s pečenou červenou řepou, modrým sýrem, hruškami a karamelovými pekanovými ořechy, což je dohromady svěží a působivá kombinace. Navíc saláty, stejně jako polévky, jsou zde podávané ve dvou velikostech, tedy jako předkrm či hlavní jídlo.

Velmi dobrou alternativou k masům jsou také čerstvé domácí těstoviny Pasta Fidli vyráběné lidmi se zdravotním postižením. Velmi chutné jsou krátké makarony casarecce s grilovaným lososem, sardelkami a feferonkami. Pokud hosté preferují maso, měli by ochutnat především šťavnatý flank steak z hovězího pupku připravený na grilu či špičkový burger z ideálně namíchaného hovězího masa.

Milovníci tradiční české kuchyně pak mohou vyzkoušet oblíbenou místní svíčkovou, která je zahuštěná pouze zeleninou, či konfitované kachní stehýnko s červeným zelím.

Podívejte se, jak se v Potrefené huse připravuje burger:

Potrefena husa Albertov

V nabídce nápojů mají pochopitelně dominantní postavení točená piva, z nichž je na čepu hned 9 druhů. Za zmínku stojí především nefiltrovaný Staropramen, který si získává stále větší oblibu, či svěží Hoegaarden s lehce ovocnou chutí. Další novinkou je třešňový anglický cider Carling, který je také točený, podává se s ledem a je příjemně osvěžující.

Pokud hosté chtějí vyzkoušet nějakou pivní kuriozitu, čekají tu na ně tři pivní koktejly, přičemž Mojito z piva Hoegaarden s limetkou, mátou, třtinovým cukrem a ledovou tříští je velmi povedené a jako aperitivní drink před večeří potěší všechny příznivce kreativních chuťových kombinací. Jinou zajímavostí je fík naložený ve vodce a podávaný se stejným nápojem, který se jmenuje Maxipes a hosté si ho často dávají jako „poslední“ rundu.

Sázkou na jistotu v segmentu nealkoholických nápojů je pak široká nabídka poctivých domácích limonád, které jsou připravovány z čerstvých surovin – zaujme především zázvorová či okurková.

Byznys a firemní klientela ocení variabilní prostory s celkovou kapacitou 300 míst s možností využití uzavřeného vinného sklepu pro 30 lidí či altánku na přilehlé vinici, kde je možné uspořádat grilování nebo degustace pro 15 až 20 lidí. Výhodou je také parkování zdarma přímo pod objektem.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Radomír Vícha

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Mám jedno motto: „čerstvostí nalákat a úpravou přesvědčit“ a tím je řečeno téměř vše. Není totiž většího potěšení pro kuchaře, než když dostane do rukou kvalitní čerstvou surovinu. Mám rád maso a čerstvé ryby, na ně stačí jen minimum ingrediencí (olej, sůl, čerstvé bylinky, pepř), ale jen v takové míře, aby podpořily a ne přehlušily chuť té hlavní suroviny. Také tepelná úprava by měla být co nejšetrnější, aby  maso zůstalo hezky šťavnaté.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou. Zúčastnil jsem se kurzu moderní makromolekulární kuchyně, kde nám lektor připravil křenovou omáčkou z cibule, jablek, jablečného cideru, smetany a samozřejmě čerstvého křenu. Vše svařil, přepasíroval a servíroval ze šlehačkové lahve v podobě nadýchaného tekutého krému. Překvapila mě jemná chuť omáčky, která absolutně dokonale podpořila jemnou strukturu uzeného jazyku.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Rád chodím do restaurací, které nabízí trochu exotiky. Chutnají mi ostřejší jídla, proto mám rád mexické fajitas či indické kuře Vindaloo.

Související