Tip

Ve vedlejší vinotéce Flavours, která je dceřinou společností restaurace, můžete zakoupit kvalitní vína hlavně z Itálie a také nejrůznější gurmánské speciality.

Z nabídky

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem    199 korun

Chobotnice na grilu   290 korun

Nově zrekonstruovaná restaurace Sapori má v podtitulu slogan „Jídlo jako umění“ a nutno přiznat, že naprosto zaslouženě. Díky komornímu prostředí, neboť restaurace zabírá vlastně jen jednu místnost, do které se vejde 30 lidí, a také díky velmi příjemnému interiéru a milému personálu, zde panuje mimořádně vřelá atmosféra, která hosty příjemně naladí na očekávané gurmánské zážitky.

 

Olivy z mořské vody

Majitelé podniku vsadili na poctivost a ta se vyplácí. Už samotná nabídka pečiva, které doprovází famózní domácí olivový olej, je velkým zážitkem. Olej pochází z malé farmy v Chorvatsku, což by nebylo zas tak zvláštní, ale olivy se po sklizni na šest dní namáčejí do mořské vody a teprve pak za studena lisují na ručním lisu. Díky tomu má olej neuvěřitelně svěží a „olivovou“ chuť.

A v podobném duchu pokračují také výborné předkrmy, neboť šéfkuchař sází na čerstvost a kvalitu produktů, což se na talíři jasně projeví. Za zkoušku stojí oblíbená chobotnice na grilu, která se v poslední době dostává v Praze hodně do módy. Zde ji doprovází svěží fazolový salát, jež v kombinaci s jemným a křehkým masem nabízí krásný zážitek. Svěží a výrazná chuť čeká na hosty také v případě, že vyzkoušejí carpaccio z červené řepy, jejíž zemitou chuť nádherně vyrovnává navinulý kozí sýr.

 

Kambala a qualivo

Pokud předkrmy zaujaly čistým a jistým rukopisem s důrazem na kvalitu surovin, pečená kambala z denní nabídky byla pohádkovým zážitkem. Kambala má pověst jedné z nejlepších ryb, v Sapori byla pečená v celku v chlebové krustě s česnekem a citronem, což nádherně zvýraznilo lahodnou chuť šťavnatého a voňavého rybího masa. Navíc obsluha bodovala také při servírování, neboť na každý talíř vedle rybího filetu přidala i vyloupnutá líčka, což v pražském podniku přece jen překvapí a samozřejmě potěší.

Podívejte se na oblíbené suroviny spolumajitele restaurace Tomáše Želinského:

Restaurant Sapori

A nadšení u nás vyvolal také steak připravený z prémiového hovězího qualiva, které pochází ze skotu chovaného bez hormonů a antibiotik. Maso bylo křehké jako dort, přitom však šťavnaté a chuťově výrazné. K jeho jemnosti navíc krásně seděl čerstvý jarní chřest. Celkový výsledek byl více než uspokojivý, neboť cokoliv jsme ochutnali, připravil kuchař s velkou grácií. 

 

Skvělý výběr vín

Nabídka vín v Sapori je věc, která potěší každého znalce. Majitelé restaurace se vínu pečlivě věnují a na vinné kartě najdete spoustu nádherných vín, které by stály za ochutnání, především z nejrůznějších oblastí Itálie. Každý si zde může vybrat podle osobních preferencí a peněz, které chce do láhve investovat. Proto jen pár tipů. Na začátek, dalo by se říci na takové první zavínění, není špatný Sommerpalais, základní Riesling z Mosely, který je svěží, příjemně pitelný a má jen 11 procent alkoholu.

Milovníci Sauvignonů pak určitě ocení krásný Savignon z vinařství Sturm ve Friuli, který je výrazný a živočišný, takže lze říct, že ho buď budete milovat, nebo nenávidět. Výběr červených je špičkový a nechybí velká vína jako Barolo, Barbaresco či Brunello. V poměru výkon cena je ovšem skvělou volbou Rosso di Montalcino, což je vlastně mladší bratr Brunella. Toto stoprocentní Sangiovese z malého vinařství Baricci, které dělá dohromady jen nějakých 20 tisíc lahví, patří k nádherným vínům za perfektní cenu.

 

Privátní prostor ve vinotéce

Jenom připomeňme, že menu se v restauraci Sapori mění dvakrát ročně, ale každý večer šéfkuchař připravuje několik jídel z denní nabídky, a to z těch zajímavých surovin, které se mu podařilo sehnat. Každý měsíc se zde navíc dělají ochutnávky vín, při nichž je možné ochutnat výtečná vína z pestrého portfolia restaurace a sousední vinotéky. Součástí restaurace je také příjemná zahrádka na ulici.

Byznys a firemní klientela může využít rychlé obědové menu či unikátní prostory vedlejší vinotéky, kde se pořádají degustace a privátní akce do deseti lidí. Pro větší skupiny je také možné uzavřít celou restauraci.

 

Rozhovor se šéfkuchařem:

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Z jakýchkoliv čerstvých a kvalitních sezónních surovin. Kvalitní surovina je základ každého dobrého jídla.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Marinovaný tuňák, svou jemnou a svěží chutí.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Pro svou jednoduchost mám rád italskou kuchyni, pro pestrost chutí pak orientální kuchyně, například thajskou. Pokud bych měl jmenovat jednu restauraci, kde mi hodně chutná, tak to bude Bellevue.

Související