Tip

V jarním či letním horku osvěží studená polévka z čerstvých jahod s vanilkovou zmrzlinou obalenou v drcených pistáciových oříškách.

Z nabídky

Mousse z candáta a uzeného pstruha na křupavých topinkách      135 korun

Zelený chřest gratinovaný se Sabayonem     135korun

Candát s cuketovými tagliatelle a zázvorovo-medovou omáčkou     325 korun

Velkou výhodou restaurace Žofín Garden je její univerzálnost a flexibilita. Jedna část sídlí v kamenné budově Žofína, další pod vzdušným „stanem“ a další zase v romantickém historickém altánku. Celkově má podnik kapacitu až 450 lidí, což je možné využít hlavně při nejrůznějších společenských akcích, od recepcí až po svatby, které jsou zde mimořádně oblíbené.

V čase mimo akce zde funguje vyhlášená zahradní restaurace, zaměřená na českou a moderní gastronomii. Od jara do podzimu proto většina hostů sedí v prostorném stanu, který je obklopen bujnou zelení, takže přestože je člověk uprostřed velkoměsta, na Slovanském ostrově i v samotné restauraci panuje velmi klidná a pohodová atmosféra.

 

Rybí i arabské pěny

A jak vypadá zdejší menu? Hosté, kteří dorazí do Žofín Garden do konce května, by měli určitě ochutnat některý z pokrmů zařazených na sezónní chřestové menu, ať už je to velmi krásně připravené chřestové rizoto s domácím sýrem či vynikající zelený chřest gratinovaný se sýrem Sabayon. Chřest je nádherně křehký, šťavnatý a křupavý, navíc v kombinaci se zapečeným sýrem získává mírně pikantní nádech.

Ze stálé nabídky stojí za pozornost všechny tři předkrmy. Číslo jedna je určitě jemná a lahodná pěna z candáta a uzeného pstruha, podávaná na slabých křupavých „topinkách“ připravených bez oleje na sucho. Vegetariáni a milovníci orientu ocení kombinaci arabských pomazánek – tedy cizrnového hummusu a pomazánky Baba Ghanush připravené z pečeného lilku. A velmi povedený je také tradiční „žofínský“ pomalu pečený rostbíf servírovaný s celerovo-cuketovou remuládou.

 

Rodinné brunche

Jedním z velkých hitů místní kuchyně jsou Žofínská vepřová žebírka, lehce povařená, za tepla marinovaná v omáčce z medu a pečených rajčat a dopečená v troubě, díky čemuž jsou měkká, šťavnatá i křupavá. Vyhlášená je také pečená kachna či pikantní guláš, jehož chuť zvýrazňují papriky pečené v černém pivu.

Hlavně ženy ocení lahodného candáta, který je podáván s nadýchanými šťouchanými brambory a cuketovými „tagliatelle“, ochucenými lehce pikantní zázvorovo-medovou omáčkou. A zajímavé jsou také domácí, ručně připravené čerstvé těstoviny, například s mušlemi, česnekem a bílým vínem.

Podívejte se na oblíbené suroviny kuchařů v Žofín Garden:

Zofin Garden

Každou neděli od 11 do 15 hodin se v Žofín Garden konají oblíbené brunche, které jsou zaměřené na rodiny s dětmi. Proto je zde také bohatý dětský program včetně animátorů, soutěží a workshopů, které jsou každý víkend připravené na jiné pohádkové téma. V uvolněné atmosféře se skvěle baví děti i jejich rodiče. Dospělí platí 695 korun, malé děti od dvou do šesti let 145, do dvanácti let 295 korun.

 

Šaler ze Šaldorfu

Vinný lístek je poměrně jednoduchý a představuje několik zajímavých moravských vinařů, například Vinařství Sedlák z Velkých Bílovic, za zkoušku stojí především příjemně svěží Sauvignon 2012 či vína od mladého vinaře Michala Robka, v nabídce je jeho zajímavé Rulandské modré.

K dezertům pak doporučíme vyhlášený Šaler, oblíbené dezertní víno od Špalků z Nového Šaldorfu. Řidiči ocení nabídku nealkoholických koktejlů jako třeba Virgin Mojito či osvěžující marocký čaj, který se připravuje z máty, limetky a medu.

Byznys a firemní klientela ocení možnost pořádání nejrůznějších akcí, od pracovních snídaní či nejrůznějších konferencí až po firemní oslavy. Výhodou je téměř neomezená kapacita a také parkoviště připravené pro hosty restaurace.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Mario Mandir

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Já mám nejraději italskou kuchyni, rád dělám z mouky, rád připravuji chléb, pizzy a čerstvé těstoviny. A také jsem závislý na olivovém oleji, doma spotřebuju každý měsíc minimálně dva litry.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Cmunda. Netušil jsem, že kombinace bramboráku, uzeného masa a zelí může být tak vynikající. Ochutnal jsem ji nedávno a hned jsem ji zařadil i na naše menu.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mám rád La Gastronomii Ligure z Prahy 6, kde mají vynikající focacciu, chleby a další domácí produkty. A také tam mají výborného cukráře, který podle mého názoru vyrábí nejlepší dezerty v Praze.

Související