Tip

Jedinečným zážitkem jsou večeře v duchu slow food kuchyně, které doplňuje degustace vybraných vín z produkce šampaňského domu Moët & Chandon.

Z nabídky

Grilovaná chobotnice podávaná na rizotu nero    360 korun

Pečený kozí sýr v řeckém těstě, marinovaný lilek   155 korun

Grilované tygří krevety s omáčkou z limetových listů     190 korun

V restauraci Zelená zahrada má mnoho hostů pocit, jako by se tu zastavil čas. Unikátní zenové prostory ozdobené řadou poutavých artefaktů, ať už je to socha Buddhy nebo akvárium s živými humry, které si samozřejmě můžete objednat k obědu či večeři, vyzařují zvláštní pozitivní náboj a hned od počátku hosty velmi příjemně naladí.

A pak už se mohou plně soustředit na kulinářské kreace šéfkuchaře Ladislava Laciny, který sbíral dlouhá léta zkušenosti u Marka Raditsche v Kampa Parku, což je na jeho práci znát.

 

Mušle a chobotnice

Většina jídel je inspirována italskou či středomořskou kuchyní, ale nechybí ani speciality ovlivněné kuchyní thajskou, indickou a českou. Z předkrmů nás zaujal kozí sýr zapečený v listovém těstě a doplněný marinovaným lilkem a piniovými oříšky, který na jaře a v létě ocení především ženy.

Povedená byla také mušle svatého Jakuba, jíž šéfkuchař prezentuje s pažitkovou kaší a rajčatovým glazé, a jídlu tak dodává pestrou škálu nejrůznějších chuťových tónů. Naopak pečené tygří krevety nechávají vyniknout jemnému masu, které je zvýrazněné pouze lehce pikantní omáčkou z limetkových listů.

Z hlavních pokrmů stojí za zmínku především jedno z nejoblíbenějších jídel Zelené zahrady, jímž je velmi dobře připravená grilovaná chobotnice, podávaná na chutném černém rizotu.

Další zajímavou kombinací je čerstvý grilovaný humr, doprovázený šafránovým rizotem. A pokud máte chuť na zvěřinu, pak určitě vyzkoušejte fantastický steak z jelena. Jemné a současně plně vyzrálé maso na talíři doprovází kaštanové pyré, pancetta a hustá omáčka demi glace.

 

Stará dobrá Čína

Zelená zahrada má ovšem ještě jeden unikát, který sám o sobě může být dobrým důvodem k návštěvě. Tím je pokračování tradice slavné „Číny“ z Vodičkovy ulice, která patřila k legendárním pražským podnikům. V Číně ve Vodičkově ulici se připravovala palácová pekingská kuchyně a nejlepší jídla z tamního dlouhého menu je možné ochutnat právě zde.

Seznamte se s oblíbenými ingrediencemi šéfkuchaře:

V nabídce jsou například černá vejce, vepřový jazyk po pekingsku, vepřové po sečuánsku, vepřové šuie-ču-žou či kuře kung-pao. Vybroušená čínská kuchyně, vycházející z receptů pekingských palácových kuchařů, je tak zajímavou alternativou k středomořské moderně a chodí sem za ní spousta pravidelných hostů včetně mnoha celebrit.

 

České Chablis

Vinná karta v Zelené zahradě není příliš rozsáhlá, přesto však obsahuje celou řadu zajímavých vín téměř ze všech kontinentů s důrazem na nabídku špičkových francouzských vín. Ale při našem doporučení zůstaneme pro tentokrát doma, respektive v prostoru střední Evropy.

Mezi velmi zajímavá patří výrazná a příjemně šťavnatá vína z rakouského vinařství Salzl. Zkuste třeba Weissburgunder (Rulandské bílé) nebo Chardonnay New Style, které zrálo jeden rok na kalech v malých sudech. A protože se do módy dostávají vína domácí, určitě vyzkoušejte zástupce z Moravy, konkrétně vína od Železného z Tanzbergu.

V nabídce je například svěží a mladý Ryzlink vlašský 2013 ze slavné viniční tratě Železná na Pálavě, což je jedna z nejlepších tratí na Ryzlink vlašský v Evropě. Nebo zkuste Chardonnay opět z Tanzbergu, z viniční tratě Turold, na které sem chodí sám majitel vinařství Železný a přezdívá ho českým Chablis.

Byznys a firemní klientela ocení klidné prostředí, rozdělení restaurace do více částí i pozorný personál. Výhodou je salónek pro privátní jednání či zimní zahrada pro celoroční posezení v přírodě.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Ladislav Lacina

kucharZe které suroviny rád vaříte a proč?

Rád pracuji s čerstvými rybami a mořskými plody, jejich specifická chuť nabízí velké množství kombinací s jinými surovinami. Ryby jsou navíc vynikající i při studené či syrové úpravě.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Při nedávné dovolené v Thajsku jsem byl mile překvapen chuťovou pestrostí jejich kuchyně. A to nejen v restauracích, ale i na ulici. Největší gastronomické překvapení jsem našel u jednoho stánku. Bylo to na květinovém trhu při noční procházce Bangkokem. Jednalo se o tubu z kalamárů plněnou kousky bílé ryby se sladkokyselou a velice ostrou omáčkou, jejíž ostrost příjemně stahovala přidaná čerstvá okurka s čerstvým koriandrem. Bylo to dokonalé.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Pokud bych se měl rozhodnout pro jeden podnik, tak by to určitě byla restaurace Kampa Park. Je tam příjemné prostředí a jídla od Marka Raditsche jsou prostě skvělá.

Související