Tip

Jen málokterý z hostů odolá zdejšímu „signature“ dezertu v podobě  vanilkové zmrzliny podávané s olivovým olejem a mořskou solí.

Z nabídky

Pečená chobotnice podávaná s teplým fazolovým salátem s rajčaty, feta sýrem a oreganem      265 korun

Pečená kachní játra „Foie gras“ s gratinovanými brambory, se sýrem „Reblochon“ a čerstvým tymiánem         255 korun

Filet z pražmy královské na pikantním salátku z manga, červené cibulky a koriandru       365 korun

Důraz na domácí prostředí a nadstandardní služby zaujme hned od prvních okamžiků. Potěší milá, neokázala atmosféra i osobní přístup, které od začátku slibují mimořádně příjemný kulinární zážitek. Začíná se chlebem s pečlivě vybranými, nefiltrovanými olivovými oleji z Řecka a Španělska, po kterých už přijde řada na předkrmy.

 

Středomořské fantazie

Je z čeho vybírat, neboť zdejší svěží a kreativní podoba středomořské kuchyně je plná nápadů, fantazie a barev. Zvláštní specialitou či spíše rukopisem šéfkuchařky je poměrně časté využití sýrů, které dají jídlům osobitý „šmrnc“. Třeba v případě geniální kompozice foie gras s výtečným sýrem Reblochon a gratinovanými brambory, což dokazuje odvahu i sebevědomí kuchaře, v našem případě výjimečně šéfkuchařky. Na první pohled odvážná kombinace je zvládnutá s naprostým přehledem.

Foie gras zde ovšem kombinují také se zelenou krémovou čočkou či sezónně s rebarborou a jahodami. Jídla ovšem nejsou překombinovaná a nechávají vyniknout kvalitní surovinu. Jeden z nejoblíbenějších pokrmů představují klasické mušle na bílém víně Mariniére, jež jsou na menu zařazené jako předkrm i jako hlavní jídlo.

 

Souznění jemných chutí

Z předkrmů doporučíme pečené krevety s dipem z pečeného lilku a omáčkou z červených paprik. Z hlavních jídel stojí za zkoušku třeba opečené mušle sv. Jakuba, podávané s bramborovou kaší a pomerančovou omáčkou, které potěší jak kvalitou surovin, tak kreativním nábojem. Některé pokrmy opouštějí pomyslnou hranici středozemního moře a posouvají se mnohem více na východ.

Filet z královské pražmy je totiž připraven s chilli a rybí omáčkou a servírován s mangovým salátkem s koriandrem, takže je spíše variací na thajskou kuchyni. Opět ovšem překvapí jemnou a příjemnou kombinací různých chuťových tónů, které se navzájem nepřebíjejí, ale navzájem spolu perfektně souzní.

 

Podívejte se, jak se v Olivě připravuje foie gras:

Video

Bezedné krevety

Každé poledne se v restauraci Oliva připravuje několik jídel z denní nabídky, které jsou napsané na zrcadle, například papardele s omáčkou z kozího sýra, bazalkou a kuřecím masem. Stálicí je naopak model neomezené večerní konzumace tygřích krevet za cenu 690 korun. Krevety se nosí v porcích po čtyřech a to hned v několika verzích, například krevety pečené na česneku, krevety s koňakovou omáčkou či krevety na thajském žlutém curry. Hosté mohou úpravy samozřejmě střídat a objednávat si krevety po celý večer.

 

Perlička z Languedocu

Vinný lístek Restaurantu Oliva je zaměřen na menší rodinná vinařství ze Středomoří. Jako aperitiv majitel doporučuje extra suché Prosecco dei Casel z  Valdobbiadene od Adriana Adamiho, které pochází z vinic nacházejících se na velmi prudkých svazích.

Příjemně lehké víno má vůni s nádechem tropického ovoce a svěží chuť. Z bílých vín stojí za zmínku oblíbená klasika z benátských vinic Soave, konkrétně Soave Corte Giacobbe z vinařství Dal Cero ročníku 2012, s jiskrnou barvou a lehce ovocnou vůní, v níž dominují hrušky a zelená jablka.

Svěží a harmonické víno se krásně hodí k jarním salátům, těstovinám i rybám. Z červených vín doporučíme těžší a výraznější vino Les Creisses od Philippe Chesnelonga, připravené ve francouzském Languedocu. Jedná se o cuvée Syrahu a Grenache, které zraje rok v dubových sudech a vyznačuje se krásnou sytou barvou a intenzivní vůní tmavých lesních plodů.

V lahodné chuti je možné rozpoznat tóny ostružin, borůvek či švestek, které jsou zakulacené příjemným taninem. Hodí se k výraznějším masům, například ke zvěřině či roštěnci, a víno je třeba alespoň půl hodiny před podáváním dekantovat.

Byznysmeni a firemní klientela zde najdou rodinnou atmosféru, profesionální a rychlý servis při zachování vysoké kvality servírovaných jídel, polední menu v cenách od 140 do 200 korun a široký výběr vín za přívětivé ceny.

 

Rozhovor se šéfkuchařkou: Světlana Červenková

Svetlana C 780 ervenkova 769 3Ze které suroviny ráda vaříte a proč?

Přece jenom jsme středomořská restaurace, proto velmi ráda vařím ryby, které jsou lehké, zdravé a u zdejší klientely stále velmi oblíbené.

Jaké jídlo, které jste ochutnala v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Ochutnávala jsem alsaskou specialitu, plněné vepřové nožičky se zelím a polentovými knedlíčky. Velmi delikátně, jemně připravené.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Pochutnám si třeba v restauraci Čestr, kde si vychutnám chuť české stračeny, kdy každá část krávy je kuchařsky správně opečovávaná.

Související