Tip

Z nabídky dezertů doporučujeme především snový jablečný koláč s vanilkovou zmrzlinou a karamelovou omáčkou. Ideální volbou na slehnutí je naopak domácí sorbet se sektem.

Z nabídky

Pečený jelení hřbet s pastinákovým pyré, šípkovou omáčkou a domácím bramborovým knedlíčkem   340 korun

Tygří krevety na červeném kari s jasmínovou rýží    270 korun

Základem úspěchu talentovaného šéfkuchaře je velmi jednoduchá filozofie. Příjemné nápadité prostředí, pozorný personál a především kreativně připravené pokrmy, patřící spíše do fine dining restaurací, které jsou ovšem nabízené za velmi přívětivé ceny.

Samozřejmě je to tak trochu na úkor lokace. Ale protože Češi už se pomalu učí za dobrým jídlem jezdit, není to zas až taková nevýhoda, jak by se na první pohled mohlo zdát.

A že se do Slivence Na Konec zajet vyplatí, to vám rozhodně garantujeme. Poloha restaurace totiž umožňuje nabízet výborný poměr mezi cenou a výkonem, takže se zde hosté skvěle nají za opravdu slušné peníze.

Menu se mění čtyřikrát ročně v návaznosti na nabídku sezónních surovin a ať už ochutnáte cokoliv, budete spokojeni, neboť menu nemá téměř žádná slabá místa.

 

Pohádkový tatarák

Pokud restaurace Na Kopci sázela především na prolnutí české a francouzské kuchyně, v její mladší sestřičce je nabídka více mezinárodní a také o fous kreativnější. Z předkrmů můžeme doporučit jak lahodné králičí ragout s liškami, olivami a slaninou, tak kachní duo, kde stojí proti sobě foie gras a rillettes.

Největší kulinární překvapení se ovšem skrývají mezi hlavními jídly. A je jich hned několik. Číslo jedna představuje bezesporu unikátní tatarák s pečenými foie gras. Už Na Konci připravoval Titus Eliáš vynikající tatarák, který mnoho hostů označilo jako nejlepší ve městě, zde ovšem udělal ještě krok dál, když spojil lahodně namíchané hovězí maso s pečenými jatýrky foie gras, čímž docílil značně rafinované chuťové kombinace.

Je to vzor přitahování protikladů: syrové s pečeným, teplé se studeným, jemné s hrubým. A vychází naprosto dokonale. K tataráku se servírují hranolky a pálivá „zálivka“ Bloody Mary, která je vtipně přiložená v jakési pipetě. A ještě jeden tip: pokud chcete zažít skutečnou labužnickou nirvánu, objednejte si k tomuto jídlu sklenku champagne.

Také další hlavní jídla jsou kouzelná. Milovníci pikantních asijských specialit ocení tygří krevety na červeném kari zatímco příznivci středomořské kuchyně si jistě pochutnají na famózní grilované chobotnici podávané s vynikajícím sépiovým rizotem a pečenou paprikou. Obě jídla na jedničku s hvězdičkou.

A dostalo se zde i na českou klasiku, opět v perfektní úpravě. Jemný a křehký jelení hřbet se servíruje v kombinaci s pastinákovým pyré, šípkovou omáčkou a domácím bramborovým knedlíkem.

 

Skvělá vína za hubičku

Stejná politika, jako při nabídce jídel, panuje také v oblasti vín. Na vinné kartě nejsou stovky vín, které si jen zřídka někdo objedná. Naopak je zde zařazeno pár zajímavých vín, která ovšem opět překvapí v poměru kvality a ceny.

Podívejte se na kreativní přípravu tatarského bifteku od šéfkuchaře restaurace Na Konci:

Video

Díky tomu může spousta hostů ochutnat vína, která by si v jiných podnicích – samozřejmě kvůli vysoké ceně – pravděpodobně neobjednala. A to jak v kategorii vín rozlévaných na skleničku, tak samozřejmě v případě celých lahví. Kvalitní francouzská vína zde vyjdou zhruba na 500 až 800 korun za láhev, přičemž za slavné Margaux hosté zaplatí 850 korun.

A protože Na Konci je rodinná restaurace, s řadou vinařů udržují osobní a přátelské vztahy, ať už je to moravské vinařství Kamila Piálka a Jardy Jägera ze Šaldorfu či alsaská vína Pierre Sparr. I díky tomu mají to nejlepší z jejich nabídky.

Byznys klientela ocení přátelské a klidné prostředí s maximálním soukromím, k jednání jsou k dispozici i dva salónky. Specialitou podniku jsou slavnostní degustační večeře, které se pořádají pětkrát do roka. Restaurace je samozřejmě nekuřácká.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Titus Eliáš

IMG 9787Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Nemůžu vybrat jen jednu surovinu. Ale hodně mě baví chřest pro jeho sezónnost a variabilitu.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Kimchi v Soulu. Nepálilo tak moc, jako to, které jsem ochutnal před mnoha lety v Austrálii od mé spolužačky ve třídě. Její kimchi, které si nosila denně ke svačině, pro mě totiž bylo nepoživatelné.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Ve všech, kde mohu vidět oddanost a zápal pro gastronomii. A vždy si dávám to, na co se daná restaurace specializuje.

Související