Tip

Výjimečnou událostí jsou místní Wine Cluby, speciální program degustačních menu postavených na sezónních surovinách (třeba lanýžích) nebo na špičkových vínech (champagne).

Z nabídky

Mušle svatého Jakuba, pyré ze sladké kukuřice, houby Shiitake, hroznové víno a omáčka "Kardinál" 

Mořský ďas Grilovaný s fenyklovým práškem, kuskus s chorizem a Piquillo papričkami, chobotnice, fialové brambory, lehká bouillabaisse omáčka

Mimořádně talentovaný, dvaatřicetiletý izraelský kuchař Gilad Peled pracoval v několika michelinských restauracích a od dubna se stal šéfkuchařem Bellevue. A hned po svém příchodu vyhlásil velmi ambiciózní cíl. Získat pro Bellevue michelinskou hvězdu. A to co nejrychleji.


Čekání na Michelina

„Michelin je známka kvality a protože se v Bellevue snažíme neustále posouvat kvalitu výše a výše a nabízet našim hostům skutečně špičkové gastronomické zážitky, domnívám se, že si hvězdu zasloužíme. A doufám, že nás Michelin svou hvězdou poctí už v příštím roce,“ vyhlásil několik měsíců po svém nástupu.

 

A jaké jsou reálné šance? Pokud by Bellevue fungovalo v Berlíně či ve Vídni, hvězdu by téměř stoprocentně dostalo. Praha je však stále tak trochu v michelinském stínu, takže musíme počkat až do poloviny března, kdy bude zveřejněn nový žebříček.

 

Nicméně v Bellevue už se vaří tak, jako by hvězdu měli a ke krásnému výhledu na Pražský Hrad (zvláště z nádherné letní terasy) a příjemnému, neokázale luxusnímu prostředí se přidala jako hlavní trumf dokonalá kuchyně. Giladovou silnou stránku není jen špičková práce s prvotřídní surovinou a skutečně noblesní prezentace jídel, ale především kreativní kombinace nejrozmanitějších chuťových odstínů.

 

Většina jídel připomíná malířskou paletu, a to jak svou barevností, tak právě pestrým chuťovým projevem. Navíc za devět měsíců práce jsou všechna jídla dotažená k dokonalosti.


Mistrovské kombinace

A co tedy ochutnat? Záleží pouze a jedině na hostových preferencích, neboť všechna jídla splňují maximální kritéria. Příznivce vegetariánských pokrmů určitě zaujme rizoto z jeruzalémského artyčoku či originální salát z hořkých listů v kombinací s červenou řepou. Milovníci plodů moře musí zase vyzkoušet famózní mušle svatého Jakuba, jejichž lahodné maso doprovází pyré ze sladké kukuřice a houby shiitake, vše ve značně přetransformované podobě.

 

Podívejte se, jak se párují vína s jídlem v restauraci Bellevue:

Restaurace Bellevue 2
Sequence 01

 

Pokud máte rádi francouzskou klasiku, nesmíte opomenout zdejší foie gras, které jsou možná vůbec nejlepší v celé Praze a překvapí jak kvalitou samotných foie gras, tak pohádkovým doprovodem, neboť v kruhu kolem teriny z kachních jater stojí jako apoštolové na stráži barevné jednohubky příchutí vytvořené z nakládaného ananasu, krvavého pomeranče, šťovíku a dalších ingrediencí.

 

Jestliže předkrmy bodovaly na 100 procent, hlavní jídla je ještě o fous překonala. Grilovaný mořský ďas opět zaujal prémiovou surovinou, navíc v kombinaci s plejádou komponentů – od kuskusu, chobotnice, fialových brambor či pikantních papriček - vytvářel pestrou škálu zajímavých kombinací. Křehká telecí svíčková s volským líčkem, smrži a hříbkovou omáčkou nepůsobila sice tak extravagantně, nicméně chuťově byla opět skvostná.

 

Párování vín

Pokud si chcete jednotlivé pokrmy užít v té nejlepší kombinaci s vínem, využijte nabídku párování pokrmů s víny, kdy můžete ochutnat krásná vína, která se dokonale snoubí s chutí jídla. K foie gras se například servíruje vynikající tokajské z Chateau Dereszla zatímco k mořskému ďasovi je napárované veltlínské zelené, a to buď moravské, nebo rakouské. Při výběru párování si totiž hosté mohou vybrat vždy ze dvou vín – moravského a zahraničního, každý den je proto v Bellevue otevřeno zhruba 40 druhů vín.

 

V Bellevue se neplatí za jednotlivá jídla, ale za dvouchodové či tříchodové menu, které stojí 1190 respektive 1490 korun. Doporučená vína pak vyjdou v případě českých vín na 490 či 690 korun, v případě zahraničních pak na 690 a 890 (samozřejmě si můžete vybrat vlastní víno z vinné karty). Nejlepší možnost, jak se seznámit s uměním Gilada Peleda, nabízí pětichodové degustační menu, za které hosté zaplatí 1990 korun.

 

Byznys a firemní klientela ocení v první řadě skvělou kvalitu jídla v příjemném prostředí, podtrženou profesionální, ale současně přátelskou obsluhou. Členové Zátiší clubu pak mohou využít výjimečnou akci – každé druhé menu v době oběda je zdarma, což znamená, že dvě dvouchodová menu vyjdou na 1190 korun.


Rozhovor s šéfkuchařem: Gilad Peled


GILAD fotoZe které suroviny rád vaříte a proč?

Mým favoritem je zelenina, protože má všestranné použití a mohu si vyhrát jak s její texturou tak s barvami na talíři.


 
Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nedávno jsem byl na večeři v restauraci Gordona Ramsaye v Londýně, kde mě fascinoval osvěžující „předdezert“. Čerstvé bylinky s citrusovou příchutí zalili suchým ledem, zamrzlé je pak hostům servírovali v hmoždíři, kde si je každý rozdrtil a smíchal s okurkovým sorbetem. Špičková chuť a nezapomenutelný zážitek.

 

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

V Praze rád chodím do restaurace V Zátiší na indická jídla velmi talentovaného šéfkuchaře Mahavira. Jako správný Ind si umí pohrát se spoustou koření a jeho jídla jsou vždy perfektně chuťově vybalancovaná.