Tip

Vyzkoušejte domácí Hot Dog „21St.“ s vídeňským párkem připraveným ve vyhlášeném břevnovském řeznictví U Kšánů z přeštických prasátek, který je podáván s domácím kečupem.

Z nabídky

Tmavá treska v bylinkovém těstíčku podávaná s domácími hranolky a hráškovým pyré   195 korun

Burger 21. St. „Jehněčí kofta“ s hranolky a česnekovou omáčkou   210 korun

Soft shell crab v tempuře s cibulovým salátkem, okurkovou majonézou a máslovou brioškou      245 korun

Nejtradičnější jídlo Velké Británie předvedené v prémiové kvalitě. Taková byla hned od začátku filozofie nového podniku v Dlouhé ulici. Stačí se zastavit u hlavního produktu, smažené ryby s hranolky. Běžné fastfoodové jídlo je tu představené jako delikatesa, byť se díky unikátní fritéze připravuje autentickým způsobem.

 

Krab v tempuře

O dvě kategorie výš ho povyšuje nejen příprava z čerstvých ryb několika druhů – nejlepší je tradiční treska, hejk či lahodný halibut, ale také výběr dvou perfektně dotažených těstíček (pivního a bylinkového) či široká nabídka skvělých majonéz, přičemž především ta citronová je naprosto dokonalá. Špičkové jsou také domácí hranolky, jež nejsou vůbec nasáklé olejem a vtipně se servírují na novinách.

 

Jenže nabídkou Fish&chips to zdaleka nekončí, menu je zde až neskutečně široké, navíc se z velké části každý týden mění. Za zmínku stojí také působivý interiér v britském duchu, od torza telefonní budky až po televizní obrazovky, na kterých běží Mr. Been. Největší specialitou podniku je ovšem „soft shell crab“ tedy tenkostěnný krab obalený v tempuře a podávaný s okurkovou majonézou a cibulovým salátkem. Zvláštností tohoto jídla je skutečnost, že se krabí maso jí s celou schránkou, která je opravdu měkká, neboť krab se stále svléká a jeho „krunýř“ nikdy nestačí ztvrdnout.

 

Domácí burgery

Milovníci ryb a plodů moře mohou zvolit „mořskou“ pánev se krevetami, kalamáry, chobotnicí a mořským vlkem. Tradičnější jsou ovšem domácí burgery, které jsou podávány s hranolky a česnekovou omáčkou a patří k dalším vrcholům zdejší nabídky. Hosté si mohou vybrat ze čtyř různých druhů, přičemž za zkoušku stojí buď mírně zpestřená klasika v podobě hovězího burgeru s čedarem a jalapeňo hořčicí či chuťově rafinovanější burger plněný jehněčí koftou, který je dochucen pastou tahini, koriandrem  paprikovým relishem.

 

Jehněčí maso je připravené ze dvou částí – a sice z krku a žeber, díky čemuž je nádherně šťavnaté. Zajímavostí podniku je také denní nabídka polévek, které se každý den střídají a během týdně tak mohou hosté ochutnat třeba thajskou krevetovou polévku, polévku z červené čočky se salámem chorizo či květákovou polévku s restovanými hřiby. Dezert je naopak v nabídce jediný, ale místní čokoládová Panna Cotta s lahodnou jahodovou omáčkou stojí také za hřích. Většině hostů však na ní nezůstane místo.

 

Podívejte se na oblíbené suroviny šéfkuchaře Fish&chips:

Fish & Chips
Fish_Chips.mp4.jpg

 

Prvotřídní britská piva

Vinnou nabídku tentokrát zcela oprávněně zastiňuje famózní výběr britských piv, jejichž pestrá kolekce nemá v Praze konkurenci. Můžete si vybrat od suchých a "tvrdých" aelů jako Young's London Gold až po hodně výrazná a silná tmavá piva. Všechna piva jsou navíc velmi vtipně servírovaná do velkých vinných sklenic, čímž se opět překračují hranice a “obyčejné” pivo je povýšeno do gurmánské kategorie.

 

Máme pro vás tipy na tři piva, která jsou svým způsobem výjimečná. Strong Suffolk Vintage Ale připravuje opatství v Bury St Edmunds již od 11. století a jedná se o tmavé pivo intenzivní, rubínové barvy s pikantním aroma ovocného koláče, zatímco v chuti je možné rozeznat pražený karamel. Young's Double Chocolate Stout je unikátní kombinací karamelových a čokoládových sladů s prémiovými chmely a opravdovou hořkou čokoládou, která přináší luxusní charakter tohoto stoutu s mírným nádechem dekadence.

 

 

Není divu, že pivo několikrát získalo ceny na soutěžích, včetně Zlaté medaile Brewing Industry International Awards 2000. Třetím tipem je Robinson’s Old Tom, připravuje se již 150 let a zaujme kouřovým aroma připomínající čokoládu a chutí s nádechem portského vína.

 

Byznys klientela ocení originální prostředí i nabídku, která kombinuje jídla typu rychlého občerstvení s gurmánskými pochoutkami. Samozřejmostí je pronájem prostor pro soukromé akce.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Jiří Nosek

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Nedal by hostovi jídlo, o jehož chuti či vzhledu by sám pochyboval.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Kachna se zelím.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Katr. Kvůli dobrému pivu.