Restaurace u Emy Destinnové nabízí speciální zážitek v podobě tzv. Chef's table, kdy šéfkuchař připraví celé menu přímo před očima hostů u jejich stolu.
Humří ceviche se zálivkou z tequily a limetky – 175 korun
Carpaccio z červené a žluté řepy podávané se salátem z kozího sýra - 165 korun
Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo-zázvorovým dresinkem – 445 korun
Mečoun s citronovošpenátovomandlovým pestem – 375 korun
Šéfkuchař Steven Trumpfheller si svůj podnik v Praze s kapacitou 60 míst otevřel již před čtyřmi lety a zaměřil se v první řadě na francouzsko-italskou „fusion cuisine“, kterou ovšem kreativně dotváří a obohacuje o nové způsoby použití surovin. Výjimečnost kuchyně potvrdil loňský i letošní Prague Food Festival, kde byla restaurace U Emy Destinnové opakovaně vyhlášena nejlepší restaurací z pohledu hostů. Na festivalu bodovalo například jelení carpaccio s liškami a salátem či ceviche z humra a krevet se zálivkou z limetky a tequily.
Ostatně americký šéfkuchař velmi rád používá na dochucení jídel nejrůznější alkohol a třeba chuť delikátního tatarského bifteku z jemného telecího masa zvýrazňuje několika kapkami koňaku. Precizní provedení jídel navíc umocňuje velmi příjemná atmosféra, která je hlavně na podzim a v zimě zvýrazněna tradičním krbem s hořícím dřevem. Ve středu a ve čtvrtek zde navíc vystupuje pianista, takže večer dostává poněkud romantický nádech. A proč nese restaurace jméno slavné české operní divy? Ema Destinnová se v tomto domě narodila.
Průřez tím nejlepším
Menu se mění zhruba každého půl roku, ale často jsou v nabídce „denní“ speciality. Gurmeti navíc ocení speciální sedmichodové degustační menu, které nabízí průřez tím nejlepším, co je právě k dispozici – pokud si ho objednáte, čeká vás v Česku spíše výjimečný zážitek, když vám šéfkuchař přinese ukázat veškeré maso, ze kterého bude vaše jídla vařit. V degustačním menu je zařazen i výše zmíněný ceviche z lahodného humra, který je podáván na lehkém salátku a celé jídlo působí velmi svěžím dojmem.
Většina Trumpfhellerových jídel má jasný a přímý styl, který maximálně respektuje a zachovává kvalitu výchozích surovin. Příznivcům ryb a mořských plodů můžeme doporučit dvě mimořádná jídla. První z nich jsou famózní tygří krevety podávané se šťávou z česneku, bílého vína a citronu, neboť nasládlá chuť grilovaných krevet v kombinaci s výtečnou omáčkou přináší skvělý kulinární zážitek (k tomuto jídlu doporučujeme velmi expresivní a vydařenou Pálavu ze slovenského Eleska). A povedený je také šťavnatý mořský ďas s plnou a výraznou chutí špičkové ryby, doprovázený tentokrát artičokovo-šafránovým aioli a zeleným chřestem.
Šéfkuchař restaurace U Emy Destinnové představuje své oblíbené ingredience:
Restaurace U Emy Destinové
Kachna, víno, ostružiny
Pokud úprava krevet a ryb šplhá ke kulinárním nebesům, ani zvěřina nezaostává a nabízí hostům stejně pohádkové požitky. Za zkoušku stojí například křehká prsíčka z divoké kachny, kde výraznou chuť divočiny dokonale vyvažuje nasládlá omáčka z ostružin a portského vína. Ještě výraznější chuť má ovšem jelení svíčková obalená v jemné pistáciové krustě, kterou doprovází omáčka z brusinek a také bramborové pyré s pažitkou. Výsledkem je nádherná chuť masa, které se doslova rozplývá na jazyku a společně s přílohami vytváří pestrou paletu chutí.
Restaurace U Emy Destinnové
Prvotřídní Black Angus
Pro hosty, kteří preferují steak z hovězího, je v nabídce buď kreativní steak Ema s koňakem a rozmarýnovou omáčkou, či úplně klasický steak, který nechá vyniknout prémiovému masu – neboť restaurace U Emy Destinnové získala jako první v Praze certifikát pro prodej hovězího masa Black Angus z produkce Greater Omaha Packing, který je považován za jednoho z nejlepších zpracovatelů hovězího v USA.
Jako sladkou tečku vřele doporučujeme čokoládové suflé podávané se zmrzlinou připravenou z uzených sezamových semínek. A ještě jeden tip, tentokrát na víno: určitě vás nezklame Chateau des Graviers d´Ellies ze Saint-Emilionu, ročník 2005.
Byznys a firemní klientela ocení speciální byznys obědy, které je možné v případě zájmu servírovat do jedné hodiny. Unikátní prostory s mimořádnou atmosférou jsou ovšem vhodné také pro večeře s významnými klienty. Zajímavým zážitkem pro menší skupiny mohou být oblíbené „wine cluby“ či řízené degustace ušlechtilých rumů a koňaků.
Rozhovor se šéfkuchařem: Steven Trumpfheller
Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?
Nikdy by nepoužil zmrzlé suroviny a nikdy by se neměl přestat učit novým věcem, aby stále zlepšoval své schopnosti a dovednosti.
Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Mám rád pečené jehněčí.
Jaká je vaše oblíbená restaurace?
Mám rád francouzskou restauraci Obecní dům. Na českou kuchyni pak chodím do příjemné hospůdky Karolína v Hostivaři.