Tip

Mimořádně oblíbené jsou také místní dezerty, ať už je to třeba malinová či maková zmrzlina, nebo již legendární ořechové pusinky podávané s borůvkami a ostružinami.

Z nabídky:

Jelení ragú s hříbky podávané s domácími knedlíky podle kuchařčiny babičky   245 korun

Telecí řízek na přepuštěném másle podávaný se slovenským bramborovým salátem   285 korun

Husí stehno se švestkovou omáčkou a bramborovou kaší    285 korun

Do penzionu V Polích nikdo nepřijede náhodou. Všichni se sem vydávají především na doporučení, ať svých známých, přičemž toto pravidlo má své pokračování. Kdo do Polí jednou přijedete, bude se sem vracet opakovaně, neboť místní kuchyně je opravdu nezapomenutelná. A vůbec nevadí, že zde nemají žádný stálý jídelní lístek, neboť vše se připravuje v denní nabídce, která je vypsaná křídou na černé tabule. Když se navařené porce prodají, jídlo se jednoduše smaže.

 

 

Svatomartinská kulinární horečka

A protože podnik funguje už pět let, o víkendových večerech zde náhodný návštěvník bez rezervace nemá šanci a rychle se plní i místa na večeře ve všední dny. A třeba na obědy a večeře o víkendech před a po svatém Martinovi, kdy zde probíhají velkolepé husí hody, jsou všechna místa rezervována již drahnou dobu dopředu (jen pro lepší představu: dozlatova pečené husy, kterých se tu za dva týdny spotřebuje na padesát, jsou podávané s bílým a červeným zelím a lokšemi).

 

Při výběru jídla zde platí jedno velmi příjemné pravidlo: ať si objednáte cokoli, budete nadšeni, protože přesně takhle by měla vypadat ideální česká „měšťanská“ kuchyně. Všechna jídla jsou připravena z čerstvých a kvalitních surovin v příjemném konzervativním stylu bez novot a výstřelků. Z předkrmů nás nadchla především famózní mandlová paštika, která je ve stálé nabídce a patří k nejoblíbenějším pokrmům vůbec. Vyhledávané jsou také variace s kozím sýrem, ať už je to letní salát, nebo zimní verze, kde je delikátní a jemný sýr rozpečen. Třetí specialitou, která je v nabídce především v zimních měsících, je pak perfektní domácí tlačenka s čerstvým chlebem, který si v kuchyni každý den připravují.

 

Houby a zvěřina

Velmi zajímavá jídla jsou zde připravovaná ze sezonních surovin, během léta třeba z hub. Jedním z tajných trumfů je například bedlový guláš doplněný o masáky, který patří ke klenotům šéfkuchaře. A stejně potěší i zvěřina, která na podzim a v zimě zabírá zhruba 30 až 40 procent z hlavních jídel. Za zkoušku stojí například kančí výpečky či naprosto dokonalé jelení ragú, se šťavnatým masem, křehkými čerstvými hříbky a perfektními knedlíky. Jinou oblíbenou položkou je šťavnatý telecí „vídeňský“ řízek přes celý talíř, který se smaží (a nikoli frituje) na pánvi na přepuštěném másle a je doprovázený svěžím bramborovým salátem bez majonézy. Přestože je na menu teprve několik měsíců, zařadil se mezi nejoblíbenější pokrmy.

 

Dlouhodobou stálicí je naopak dokonale propečené husí stehno podávané se švestkovou omáčkou a nadýchanou bramborovou kaší. Potěší i kančí na tymiánu a mandlích nebo poctivá domácí koprovka. Pokud by si nikdo z „hotovek“ nevybral, k dispozici je i maso připravené na grilu, ať už hovězí, vepřové či telecí, například telecí špíz se šalvějí. Milovníci ryb pak ocení pečené pstruhy připravené z živých ryb, které přechovávají v kádích.

 

Podívejte se, jak vaří (a sbírá bylinky) šéfkuchař restaurace V Polích:

EKONOM: Živí pstruzi plavou v penzionu V polích v dřevěné kádi. Host si vybere, co dostane na stůl

 

Domácí limonáda z bezinek

Nápojový lístek nabízí řadu zajímavých a ne zrovna běžných položek. Z nealkoholických nápojů můžeme vyzdvihnout třeba osvěžující citronádu s mátou či poněkud nasládlejší bezinkovou limonádu. Jako točené pivo je v nabídce skvělá dvanáctka z nedalekých Únětic a i vinný lístek nabízí celkem pestrou škálu moravských i evropských vín, přičemž tuzemské vinaře reprezentují respektovaná vinařství, jako je Mikrosvín, Mádl či Volařík, navíc v příjemných cenách od 300 do 460 korun za láhev. Pokud chcete ochutnat zajímavé víno od relativně neznámého vinaře, vyzkoušejte lehkou a příjemně pitelnou „müllerku“ od vinaře Hrdiny z Velkých Bílovic.

 

Byznys a firemní klientela ocení školicí místnost, která je umístěna ve zcela samostatné budově, ovšem za hezkého počasí se jakékoli firemní akce mohou konat i na venkovní terase. K dispozici je také ubytování v penzionu sídlícím ve stejné budově jako restaurace.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Viktor Mráz

 

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Dobrý šéfkuchař by nikdy neměl podlehnout dojmu, že vaří nejlépe na světě, i kdyby to říkali v televizi a psali v novinách.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Na to je stejně obtížná odpověď jako na otázku „které ze svých pěti dětí máte nejraději?“ V kuchyních všech kontinentů jsou lahůdky, „kvůli kterým bych dokázal vraždit“. Jen tam nesmí být kopr...

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

V Praze si rád zajdu do Sasazu.