Tip

Davidův mlýn neusíná ani v zimě, kdy zde mohou návštěvníci chytat ryby na dírách v ledu či bruslit až do půlnoci na zamrzlém a osvětleném rybníku. Nechybí ani strojová běžecká stopa dlouhá šest kilometrů.

Z menu

Domácí uzený pstruh     69 korun

Pstruh sypaný mandlemi     139 korun

Candát se smetanovou omáčkou    189 korun

Sumec na bylinkách     179 korun

Kotlíkový guláš     129 korun

Davidův mlýn, usazený v rozkošných kulisách horské přírody, zaujme hned na první pohled svou promyšlenou nabídkou multifunkčních rekreačních služeb. Hosté mohou využít bazén, saunu, lanové centrum, keramickou dílnu či krásné výletní a cyklistické stezky v okolí.

 

To zásadní se ovšem točí kolem místních rybníků plných ryb. Tři rybníky mají dohromady rovný hektar, jeden z nich je pstruhový, druhý chovný a ve třetím žijí všechny druhy ryb, od štik a sumců až po jesetery. A právě bohatý výběr rybích specialit čeká na hosty také v obou místních restauracích, kde mohou ochutnat absolutně čerstvé ryby přímo v místě, kde žijí. A ještě jedna poznámka, než přejdeme k podrobnému představení kuchyně. Celý areál – nikoliv jen hotel či restaurace, je od otevření striktně nekuřácký, což rozhodně není na škodu.

 

Bašta nebo Vážka

Přestože pro restauraci Rybí bašta i Vážka vaří jeden tým v jedné kuchyni, nabídka obou podniků je částečně odlišná. Bašta svým útulným prostorem připomíná spíše lidovou hospůdku a můžete zde vybírat z denní nabídky – unikátem je například pstruh s koprovou omáčkou, tedy celkem neznámá, ale překvapivě chutná kombinace.

 

Vážka je zase vzdušná, prostorná a má nádhernou terasu. Z osmi druhů přípravy pstruha, jehož maso je díky čerstvosti a kvalitnímu krmivu dokonalé, zaujmou především čisté chuťové tóny pstruha na mandlích či poněkud opulentnější pstruh s rajčaty a olivami. Ve všech případech jde o krásné porce, neboť pstruzi mají váhu kolem 300 gramů.

 

A za zkoušku stojí i filátko uzeného pstruha z domácí udírny nabízené jako předkrm. Vedle pstruhů zde mohou návštěvníci ochutnat další rybí speciality, především výtečné filety z candáta, který má úplně jinou texturu a chuť, než pstruh, ale také pikantní kapří nudličky, pečenou štiku či sumce na bylinkách.

 

Pokud chcete ochutnat od všeho něco, můžete si objednat talíř plný grilovaných ryb (pro dvě osoby za 299 korun). V polovině listopadu, kdy se zde provádí výlov velkého rybníka, je na menu spousta dalších netradičních ryb v denní nabídce.

 

Ale hosté nemusí spoléhat jen na umění místního kuchaře. Pokud má skupina přátel či třeba firma zájem, může si v rybníce nachytat ryby, které jim v kuchyni vykuchají a připraví, a klienti si je pak sami večer grilují ve speciálním altánku na zahradě. A ještě jeden tip – pokud na ryby nemáte chuť, zkuste kotlíkový guláš podávaný na stojánku ve skutečném kotlíku, pod kterým hoří zapálená svíčka. Ale připravte se na porci, která nasytí i dřevorubce.

 

Nahlédněte do spíže šéfkuchařky Kateřiny Raškové:

Pstruhovému království v Davidově mlýně u Opavy vládne Kateřina Rašková. Podívejte se jí do spíže
David_v_ml_n.mp4.jpg

Krásná vína od Mádla

Velmi zajímavý je také přístup k nabídce vín. Na vinné kartě totiž najdete všehovšudy jen jedenáct vín od jediného výrobce (sedm bílých a čtyři červená), ale vůbec to nevadí. Majitelé vsadili na respektovaného moravského vinaře Stanislava Mádla z Velkých Bílovic, který již řadu let vyrábí velmi pěkná vína za rozumné ceny, což se projevuje také v nabídce Davidova mlýnu, neboť přívlastková vína v kategorii pozdní sběr se zde prodávají za neuvěřitelných (alespoň z pražského pohledu) 170 až 230 korun za láhev.

 

Navíc všechna vína si můžete objednat také na skleničku, přičemž za jednu deci zaplatíte třicet korun. Osobně mě potěšil krásný a příjemně pitelný Sauvignon 2011 v jehož vůni byly cítit lehké kopřivové tóny, zatímco v chuti se mísily náznaky angreštu a černého rybízu.

 

Byznys a firemní klientela může využít dva salónky vybavené moderní technikou (první z nich je pro 70 lidí, druhý pak pro 20 lidí). Nadstandartní ubytování nabízejí prostorné stometrové apartmány s nádherným výhledem do přírody (celkem je v hotelu 70 lůžek), unikátní je také 18jamkové puttovací hřiště s umělou trávou, které je jediné svého druhu v republice a hodí se k nácviku krátké hry.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Kateřina Rašková

 

Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?

Nikdy bych nedala na talíř jídlo, kterým si nejsem stoprocentně jistá.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Losos na másle a kmínu.

 

Jaká je vaše oblíbená restaurace?

U Bílého koníčka v Opavě.