Součástí vyhlášeného Centra pohybové medicíny profesora Pavla Koláře je také velkorysý tenisový klub s wellness centrem a hlavně na první pohled sice jednoduchá, ale ve skutečnosti velmi propracovaná a kultivovaná restaurace Columna.

 

Přestože Columna je umístěna tak trochu mimo hlavní třídy a člověk za ní musí cíleně přijet, stojí to za to, neboť tato designová restaurace s kavárnou a terasou dokáže skloubit výjimečný prostor se zážitkovou gastronomií a navíc nabízí nadprůměrnou kvalitu za velmi přívětivé ceny. Krásným příkladem je třeba velkolepá ranní nabídka, která je ideální pro pracovní snídaně. V konečné ceně 145 korun totiž máte jakékoliv jídlo z bohaté snídaňové karty (například pečená vejce se šunkou), vodu nebo džus a vybranou kávu v neomezeném množství, což znamená klidně tří velké hrnky výborného caffé latte za sebou, takže za podobnou cenu tak bohatou snídani v metropoli pravděpodobně nenajdete. A značně lukrativní jsou také obědová menu, což už se rozkřiklo široko daleko a během oběda zde nahodilí návštěvníci bez rezervace většinou nemají moc šancí.

 

Prémiové hovězí Qualivo

Tip

Kuchyně připravuje pro zájemce každé ráno také čerstvé sendviče či saláty, které si mohou lidé odnést sebou do práce. Sendviče či saláty se mění každý týden a vždy je na výběr několik druhů.

Hosté mohou vybírat hned z několika jídel připravených v duchu české a italské kuchyně, která jsou ovšem prezentována v nadstandardní kvalitě a značně převyšují běžné polední menu: za příklad poslouží třeba krůtí steak na slaninových fazolkách s česnekem a pečenými brambory. Přestože jsou denní menu vyhlášená, k plnému poznání umění talentovaného šéfkuchaře Tomáše Strejčka je třeba zabrousit do jídelního lístku a ochutnat pokrmy „a la carte“. Nabídka se mění jednou za půl roku, nicméně každý týden je pro hosty připravena speciální kolekce několika nových gurmánských pokrmů.

 

Z nabídky

Mušle sv. Jakuba marinované v emulzi z červené řepy pečené v másle s kořenovou zeleninou v limetové pěně a pepřovým Tuille   245 korun

Hovězí tataráček   190 korun

Telecí Osso buco pomalu pečené s s rajčaty a kořenovou zeleninou podávané s variací čerstvých hub, jemným bramborovým pyré a bylinkovým glazé   345 korun

Krevetový jemně pikantní kebab na citronové trávě s mangovým chutney 145 korun

Pečený candát na čerstvých špagetách s italskou tomatovou omáčkou   210 korun

A je z čeho vybírat. Ze stálic mezi předkrmy můžeme vyzdvihnout dokonalý hovězí tataráček, připravovaný z prémiového hovězího Qualivo, což je švýcarská ochranná známka pro maso připravené ve speciálních chovech bez antibiotik a dalších látek (vedle Německa se Qualivo připravuje od letošního roku také u nás), který nechá vyniknout špičkovou kvalitu suroviny. Výtečné jsou ovšem i mušle sv. Jakuba, které jsou poněkud rafinovaně marinované v emulzi z červené řepy, čím získají nejen netradiční barvu, ale i výraznější chuť. Jsou pečené na másle a na talíři je doprovází nudličky kořenové zeleniny a pepřové „oplatky“. Dohromady velmi originální a povedená kombinace. A potěšil nás i marinovaný fík plněný tvarohem s kozím sýrem a doprovázený sušenou italskou šunkou.

 

Pokud předkrmy byly značně nadstandardní, také hlavní jídla se držela vysoko nad průměrem a dokazovala, že mladý šéfkuchař, který udělal kariéru před lety v Británii, má před sebou opravdu velkou budoucnost. Skvěle zvládá nejen pastu a rizota, která jsou v jeho podání připravená opravdu al dente, ale také nejrůznější druhy masa. A třeba jeho pomalu pečené osso buco s křehkým a jemným masem (a také morkem v kosti) patří k opravdovým lahůdkám. Ženy však více potěší výtečný candát podávaný s domácími těstovinami, který je příjemnou volbou na teplý letní večer. Potěší i poměrně vyvážený vinný lístek, na kterém je zastoupena většina významných vinařských oblastí, opět s velmi dobrým poměrem ceny a kvality. A protože je v poslední době trend dávat přednost – alespoň v oblasti bílých vín – tuzemským značkám, hosté mohou ochutnat krásná vína z produkce zajímavého vinařství Vinohrad z Horních Věstonic či ze známých a respektovaných vinařství Mikrosvín či Tanzberg.

 

Byznys a firemní klientela ocení možnost pracovních obědů či večeří v oddělených prostorách salónku, soukromé terasy či tenisového klubu, samozřejmostí je parkování v podzemních garážích či možnost využití zdejšího sportovního a relaxačního zázemí. K dispozici jsou také tři zasedací místnosti a kongresový sál s kapacitou 260 osob.

 

 

Otázky pro šéfkuchaře Tomáše Strejčka

 

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Nepustil by z kuchyně jídlo které by si osobně nezkontroloval.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Kuřecí řízek ze stehna s bramborovou kaší a Foie gras na jakýkoliv způsob.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Nemám jednu nejoblíbenější. Je spousta skvělých restaurací do kterých se rád vracím. Například restaurace Aromi nebo Kafe restaurant v Průhonické Sokolovně.