Tip

Jednání a oběd lze završit návštěvou zahrady Pražského hradu, kam je z terasy restaurace přímý vstup, který na počátku 17. století sloužil jako osobní vchod pro císaře Rudolfa II.

Z menu

Tartar z mléčného telecího s křepelčím vejcem, lanýžovým kaviárem a Foie Gras espumou   420 korun

Pečená kambala s restovaným fenyklem a hráškem s jemným bramborovým pyré přelité šafránovou pěnou    950 korun

Kotletky z jablečného selátka na mladém špenátu s houbovo-smetanovým quiche a jablečno-tymiánovým sosem     890 korun

Royal steak z argentinské svíčkové „Angus“ servírovaný s Foie Gras „Rougié“, bramborovým pyré s lanýži z Piemonte a omáčkou ze Sauternes od Barona Philippe de Rothschild  1 150 korun

Pokud chcete násobit zážitky na druhou, pokud milujete spojení nádherného výhledu, romantické atmosféry a prvotřídní kuchyně špičkového šéfkuchaře, je terasa U Zlaté Studně určená přímo pro vás. Zvláště letní večery jsou zde nezapomenutelné.

 

 

Tak prvotřídní lokaci budete v Praze hledat jen stěží. Restaurace Terasa U Zlaté Studně, která stojí ve čtvrtém patře hotelu U Zlaté Studně, však léta trpěla tím, že famóznímu prostředí neodpovídala dostatečně prestižní kulinární nabídka. To se však změnilo příchodem špičkového šéfkuchaře Pavla Sapíka, jehož otec ostatně provozuje odvěkou meku českých gurmetů v Klokočné u Prahy a Pavel tak již od dětství vyrůstal de facto v kuchyni. A právě díky němu zavládl ve Zlaté Studně soulad a harmonie mezi prostředím, kvalitní kuchyní a servisem, díky čemuž je tu v letních měsících večer co večer naprosto plno a bez předchozí rezervace nemáte šanci.

 

Perfektní chuťové kombinace

Perfektní suroviny společně se špičkovým zpracováním a kreativními chuťovými kombinacemi přinášejí nevšední gurmánský zážitek. Už mezi předkrmy najdete úchvatné kulinární poklady, například trio z čerstvého tuňáka ukazuje širokou plejádu možností, jak představit toto lahodné rybí maso v různých druzích úprav, od čisté prezentace v podobě tartaru v kombinaci s křepelčím vajíčkem až po rafinované asijské tóny v případě špízu s omáčkou teriyaki. Úchvatný je ovšem i tartar z mléčného telecího masa s křepelčím vajíčkem, jehož jemnou chuť doplňuje lanýžový kaviár a pěna z foie gras či perfektně prezentovaná foie gras s uzenými kachními prsy a koňakovým želé, která opět nabízí plejádu jemných chuťových odstínů. A delikátní ztučnělá játra hrají velkou roli také v dalším pokrmu.

 

Zřejmě největším klenotem šéfkuchaře je totiž argentinský královský steak z anguse, který se servíruje s restovanými foie gras, bramborovým pyré ochuceným lanýži a omáčkou ze sladkého francouzského vína Sauternes. V Terase U Zlaté Studně ovšem můžete vyzkoušet také výtečné ryby - například pečená kambala s fenyklem a šafránovou pěnou je zde již tradičně velmi oblíbená. A ještě jeden tip: jak může chutnat famózní vepřové vám předvede kotletka ze selátka, kterou na talíři doprovází lahodný houbový quiche a jablečný sos s tymiánem.

 

Koňak pro znalce

IMG 1252X 3Mezi dezerty jsou pak číslem jedna tradiční povidlové taštičky připravené v luxusní podobě, tedy s mletými ořechy, přepuštěným máslem a domácí griliášovou zmrzlinou. Velmi rafinovaná a perfektně dotažená kombinace. Pestrá a bohatá vinná karta nabízí tuzemská i zahraniční vína, a také široký výběr champagne, kde nechybí vína z prestižních domů Billecart-Salmon, Laurent Perrier, Louis Roederer, Krug či Moët&Chandon včetně luxusní řady Dom Perignon.

 

Zvláštností nabídky je také ročníkové champagne od Möet&Chandon, které v rámci prvního a jediného Privilege Club od tohoto domu mohou nabízet právě zde - ochutnat tak můžete archivní ročníky 1996, 1988, 1978. A ještě jeden unikát najdete ve zdejší nabídce - a sice ultra prémiový koňak společnosti Remy Martin Louis XIII, který poslouží jako špičkový digestiv při zvláště významných životních či obchodních událostech. Prostě koňak pro opravdové znalce.

 

Byznys klientela ocení profesionalitu a špičkový servis, ale také diskrétnost prostředí i personálu. Firmy mají možnost privátního pronájmu prostor, přičemž kapacita nabízí 40 míst ve vnitřní části restaurace a 60 míst na letní terase. Díky unikátnímu prostředí je restaurace vhodná především k jednání se zahraničními partnery. Samozřejmostí je také rychlé obědové menu.

 

Rozhovor: šéfkuchař Pavel Sapík

Pavel Sapik Chef2Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Nikdy by neuvařil ze závadné suroviny a nepodával by jídlo, které by sám nejedl nebo by nebyl přesvědčený o jeho kvalitě.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Těžko jmenovat konkrétní jídlo, ale vždy mě potěší dobrá a čerstvá ryba a kvalitně zpracované maso jako je například vídeňská roštěná nebo jehněčí kolínko. Možná to čtenáře překvapí, ale mezi má velmi oblíbená jídla patří i dobrá a poctivá tlačenka s cibulí.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Rozhodně bych na prvním místě jmenoval Le Terroir, ale dříve jsem míval rád i La Perle de Prague (dnes Celeste).