Tip

V Café Savoy kladou velký důraz i na samotnou kávu. Pro její přípravu se používá prémiová káva získaná přímo od farmářů z Rwandy či Bolívie a zpracovaná v elitní pražské pražírně Doubleshot.

Z menu

Pečená kachna na medu 250 g s domácím zelím a houskovými knedlíky 298 korun

Salát Nicoise s čerstvým tuňákem, olivami a pošírovaným vejcem    275 korun

Vídeňský řízek se smaženým brzlíkem a brusinkami 398 korun

Steak tartare Parisien s domácími hranolkami   368

 

Už samotný interiér přitahuje hosty jako magnet. Perfektní lokace u Vltavy, nádherná obrovská okna a hlavně překrásný interiér ozdobený památkově chráněným neorenezančním stropem z 19. století vytváří jedinečnou atmosféru, která přitahuje umělce, byznysmeny i turisty. Bohaté snídaňové menu nabízí celou řadu špičkových pokrmů, od domácích marmelád až po výtečnou bábovku.

 

Vyhlášená je především amoleta se sýrem Gruyére, a samozřejmě slavná vejce do skla, které si můžete dát samotná, nebo s parmazánem. Fajnšmekři si je ovšem objednávají s křenem, a i když tato varianta není na jídelním lístku, kuchař vám ji ochotně připraví. A tak není divu, že se zde měsíc co měsíc spotřebuje na 10 tisíc vajec, která pocházejí z rodinné farmy u Čerčan.

 

Dvanáct hodin pečená kachna

Přestože snídaně jsou v Café Savoy nejpopulárnější, z čistě gurmánského hlediska najdete daleko zajímavější pokrmy na klasickém denním či gurmet menu. Největší stálicí je výtečný telecí řízek s bramborovým salátem a smaženým brzlíkem, který patří mezi vyhlášené delikatesy. Velmi oblíbený je ovšem i "pařížský" tatarák, pečlivě namíchaný přímo před hosty a podávaný v Česku netradičně s hranolkami (v Paříži ostatně tatarský biftek před 100 lety vzniknul).

 

A zapomenout nesmíme ani na 12 hodin pečenou kachnu, která se připravuje na každý den (peče se přes noc) v omezené nabídce několika kusů a servíruje se tradičně se zelím a houskovými knedlíky. Podobným způsobem se čas od času připravuje také klasická svíčková z pravé svíčkové, která je sice dražší, než je obvyklé, ale díky použitému masu patří mezi nejlepší svíčkové v metropoli.

 

Zápas s račím krunýřem

IMG 1318Pokud chcete vyzkoušet poněkud rafinovanější speciality, můžete ochutnat čerstvého říčního raka, jehož jemné a lahodné maso patří mezi skutečné delikatesy (v nabídce je i račí polévka). Červený rak je krásně servírován, ale zdlouhavý zápas s račím krunýřem není úplně pro každého.

 

Poněkud netradiční je také salát Nicoise, při jehož přípravě se místo tuňáka z konzervy používá čerstvě upečený tuňák, jehož maso je dochuceno dresinkem z ančoviček. A protože v Café Savoy mají také vlastního cukráře a všechny dorty připravují od krémů a korpusů kompletně v místní kuchyně, stojí místní dezerty samozřejmě za ochutnání. Zřejmě nejpopulárnější je dort Savoy, ale výtečný je jogurtový dort s pomeranči.

 

Šéfkuchař Roman Frencl ukazuje, jak se v Savoyi připravuje český chřest:

 

Šéfova spíž: Do vyhlášeného pražského Café Savoy chodí lidé na snídani. Z čeho se tu vaří?
Caf_Savoy.mp4.jpg

 

 

Famózní Bělošpičák

Vynikajícím způsobem je připravená také nabídka vín, jejímž hlavním trumfem je velmi široká škála kvalitních vín prodávaných na skleničku, takže pokud si dají partneři při pracovním obědě či večeři různá jídla, každý si může vybrat ideální víno ke svému jídlu. Například k vídeňskému řízku mohou hosté párovat skvělé veltlínské zelené Zwillingslauser z Kamptalu, zatímco ke kozímu sýru se bude hodit špičkový sauvignon od Stefana Potzingera ze Štýrska, který patří mezi nejlepší rakouské vinaře (v obou případech je k dispozici již ročník 2012).

 

Pokud chcete doporučit nějaké víno jako celou láhev, pak máme pro vás dva tipy: tím prvním je dokonale připravený vlašský ryzlink z prestižního Vinařství Volařík, který je nádhernou ukázkou typického „vlašáku“ z Pálavy. Druhým vínem je pak unikátní veltlínské zelené s názvem "Bělošpičák" od bořetického vinaře Bogdana Trojaka, který patří mezi vůdčí osobnosti skupiny Autentistů, jež připravuje vína tradičním přírodním způsobem. Pokud se v Café Savoy zastavíte v letním odpoledni, ochutnejte také skleničku rakouského růžového vína Schilcher, které je příjemně aromatické a díky vysoké kyselině také krásně šťavnaté.

 

Byznys klientela ocení především dokonalé snídaňové menu vhodné pro špičkové pracovní snídaně, ale také spoustu dalších drobností, počínaje širokou nabídkou gurmánských kanapek, které zaženou hlad při rychlém jednání a konče perfektním servisem či pestrou nabídkou kvalitních vín rozlévaných na skleničku.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Roman Frencl

Roman Frencl Cafe SavoyCo by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Neposlal by na plac špatné jídlo, nevařil by z polotovarů a ze zásady by nikdy nepoužil špatné suroviny.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Svíčková.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Rád zkouším nová místa, takže si často nechávám poradit od kamarádů a kolegů. V poslední době mě zaujala například vinohradská restaurace Mozaika či karlínský Krystal.