Tip

Petr Marcinčák je považován za jednoho z nejlepších producentů přírodně sladkých vín na Moravě, takže určitě ochutnejte některé z jeho slámových vín, která patří mezi unikátní vinařské skvosty a překvapí vás svou komplexností a harmonií.

 

Z menu

Husí játra na červeném víně a tymiánu 80 korun

Mikulovský pečený vrabec, bílé zelí, bramborové knedlíky 165 korun

Pečené jelítko a jitrnička, bílé zelí, vařený brambor 150 korun

Domácí přesňáky s povidly a mákem 70 korun


 

V restauraci hotelu Marcinčák vládne pohodová atmosféra. Hostům slouží příjemná zahrádka, v jejím sousedství je velký záhon bylinek, které kuchaři každý den používají k vaření a příjemně působí i čistý interiér restaurace či nádherné záhony levandulí. Na menu, které se mění dvakrát ročně, dominují typické moravské speciality. Grilovaný candát, pečená panenka, mikulovský vrabec se zelím a bramborovým knedlíkem či dokonalá svíčková, která se zde připravuje podle receptu majitelčiny babičky. A patří k nejlepším svíčkovým široko daleko. Za vyzkoušení ovšem stojí i místní koprovka, která je navíc celá v bio kvalitě.

 

Mikulov gourmet festival

EK19 65 kureci prsa archMilovníci "hospodské" kuchyně navíc ocení výtečnou domácí tlačenku, či jelítka a jitrnice, které si majitelé nechávají dělat podle vlastního zadání u řezníka. A velkým hitem letošního podzimu budou pečené svatomartinské husy opět v bio kvalitě a z domácího chovu, podávané s tradičními moravskými přešťáky, tedy bramborovými plackami pečenými na sucho na plotně. Přešťáky ovšem můžete ochutnat také jako dezert, tentokrát potřené povidly, mákem a máslem.

 

Gurmánsky výjimečnou událostí je již tradiční Mikulov gourmet festival, který probíhá od 30. května do 2. června v několika mikulovských restauracích, kde budou vařit špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. Letošním tématem je renesanční hostina Adama z Dietrichsteina, legendárního majitele zámku v Mikulově, jehož hostiny v době Rudolfa II. byly vyhlášenou událostí celého císařství. V hotelu Marcinčák se bude podávat tříchodové menu které začne vepřovou šunkou s křenovou pěnou, jako hlavní chod se bude servírovat pečená vepřová panenka s omáčkou ze šťovíku a slavnostní hostinu uzavře marinovaný meloun s melounovým sorbetem a teplými lívanci s tvarohem (více informací o festivalu na www.mgfest.cz).

Bio vína s vizitkou VOC

V restauraci také můžete vyzkoušet snoubení jídla s vínem, neboť nabídce je více než dvacet výtečných Marcinčákových vín, která vinař již několik let připravuje v bio kvalitě, byť je kvůli nedostatečné legislativě nemohl nazývat bio víny (tuto nálepku ponesou až vína z loňského ročníku). A jaká vína vyzkoušet? Velmi příjemný je Riesling, který je krásně minerální a hodí se především k tlačence či dalším zabijačkovým pokrmům.

 

Naopak mnohem mohutnějším a výraznějším vínem je Pinot Blanc (VOC Mikulov 2011), který představuje těžší víno s mohutným tělem a zráním bude ještě posilovat. Jenom připomeňme, že vína mikulovského apelačního systému VOC Mikulov nejsou postavená ani na primární aromatice, ani na zbytkovém cukru, ale jsou tělnatá, mají komplexní výraz a silný minerální tón, což svědčí hlavně pinotům (rulandské bílé či rulandské šedé). Tato vína navíc mají celkem vysoké procento alkoholu (kolem 14 %) a hodí se především do gastronomie.

 

Tip Ekonomu na pracovní oběd: Snoubení jídla a vína v mikulovském hotelu Marcinčák
Restaurace_marcin_k.mp4.jpg

 

Bokovka pro Bokovku

Z červených vín můžete buď zkusit Pinot noir 2006, lahodné, kořenité a příjemně pitelné moravské červené víno či cuvée Bokovka, které již tradičně Petr Marcinčák připravuje pro stejnojmennou "uměleckou" vinárnu v Praze. Tentokrát je Bokovka z ročníku 2009 a jejím základem je Pinot Noir. A pak je tu vinařova specialita v podobě slámových vín, která se několik měsíců suší na slaměných ložích, čímž se zvyšuje cukernatost hroznů a stoupá koncentrace aromatických látek.

 

Pokud máte rádi hodně sladká a výrazná vína, či chcete ochutnat špičkové víno třeba k dezertu, vyzkoušejte Ryzlink rýnský 2003, který v soutěži časopisu Wine & Degustation zvítězil ze 40 vzorků celé republiky. Zajímavostí je ovšem také slámová frankovka, neboť slámová vína se dělají především z bílých odrůd.

 

Pro byznys klientelu nabízí hotel Marcinčák řadu dalších výhod. Mikulov totiž leží v polovině cesty mezi Brnem a Vídní, takže je ideálním místem na setkání obchodních partnerů z obou měst. Před hotelem je zabezpečené parkoviště, k dispozici jsou dva uzavřené salónky pro jednání a také 27 velkoryse pojatých pokojů.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Víťa Kadrnka

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Nikdy bych nevařil z nekvalitních surovin.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

 Mám rád klasiku. Nejvíce si pochutnám na pečeném mase s česnekem, kmínem. Také mám rád svíčkovou na smetaně a koprovou omáčku

 

Jaká je vaše oblíbená restaurace?

Samozřejmě ta naše. Ale rád zajdu na dobré jídlo do každé dobré restaurace. Třeba do restaurace Termal na Mušovských jezerech v Pasohlávkách.