Z menu

Ravioli plněné humřím masem s jemným dýňovým krémem, zázvorem a kurkumou - 495 korun

 

Filet z mořského ďase s cherry rajčátky a listy mangoldu - 790 korun

 

Jihočeská kulajda s čerstvými liškami a zastřeným vejcem - 290 korun

Tip

Velkou chloubou restaurace Coda je její terasa na střeše hotelu, která poskytuje fantastický výhled na malostranské střechy a od jara do podzimu bývá jednou z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších gastronomických lokací v celé metropoli.

Šéfkuchař David Šašek je znám svým důrazem na kvalitní, pokud možno lokální suroviny, takže pravidelně vyjíždí na nákupy do českých biofarem. A každé jaro vyráží také na krkonošské louky, kde osobně sbírá pampelišky na svůj unikátní pampeliškový sorbet, kterého se v Codě každý rok prodá kolem dvou tisíc porcí (nyní je bohužel již vyprodán, nový bude až v květnu).

 

Vaření ve vakuu

Ve své kuchyni také hojně využívá metodu vaření ve vakuu sous vide, díky níž je maso křehké a jemné. A co tu můžete ochutnat? Každý měsíc obměňované menu osciluje mezi českou a mezinárodní kuchyní. Pokud máte chuť na českou klasiku, určitě vyzkoušejte naprosto famózní kulajdu s čerstvými liškami, která je zřejmě nejlepší v celé republice. Velmi oblíbená je také pečená Vodňanská kachna s kyselým biozelím či povidlové taštičky podávané ve slivov  icovém glazé.

 

Ravioli plněné humřím masem s jemným dýňovým krémem, zázvorem a kurkumouZ mezinárodní kuchyně stojí za ochutnání svěží kombinace avokáda s kamčatským krabem či jemné ravioli plněné humřím masem s dýňovou omáčkou ochucenou zázvorem. A dva největší trumfy? Především pro ženy doporučujeme mimořádného mořského ďasa připraveného ve vakuu, jehož maso má pevnou strukturu a delikátní, neuvěřitelně lahodnou chuť. Právě v tomto případě se sous vide skvěle projeví. Pro muže je to pak rustikální, jemné a šťavnaté jehněčí kolínko, které je skvělým příkladem jak jednoduché a působivé může být poctivé vaření z perfektních surovin. Ale pozor, čeká na vás obrovská porce.

 

Červenobílé Agni

Na vinné kartě převládají francouzská vína z oblastí Bordeaux, můžete vybírat z renomovaných vinařství Chateau Petrus, Chateau Mouton Rotschild, Chateau Margaux či Chateau Figeac, další zajímavá vína pocházení z Burgundska, Alsaska či Languedoku. Milovníci italských vín si mohou opět vybrat z bohaté nabídky produktů z Toskánska, Kampánie, Piemontu, ale také z Jižního Tyrolska či ze Sicílie. Velmi zajímavá jsou také moravská vína v nabídce, která stále častěji vyžaduje zahraniční klientela, jež chce poznávat vína ze země, v níž se nachází.

 

Pokud hledáte zajímavou a netradiční vinařskou kuriozitu, vyzkoušejte relativně neznámé víno Agni ze Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích, které vzniklo křížením dvou odrůd - a to modrých hroznů odrůdy andré, která tak dává vínu krásnou červenou barvu a plnost s bílou odrůdou irsai oliver, vytvářející výrazné muškátové aroma s tóny přezrálého ovoce. Toto víno nemá jen originální původ, ale také velmi specifický chuťový projev, neboť jeho chuť je plná, mohutná a příjemně kulatá s jemnou tříslovinou. Pokud se rádi necháte překvapit a máte rádi zajímavé experimenty, určitě je vyzkoušejte.

 

EKONOM: Cibule je základ všeho, řiká šéfkuchař restaurace Coda David Šašek
Restaurace_Coda.mp4.jpg

Etiketa s Ladislavem Špačkem

Ve všední den mohou hosté využít "Business Lunch", kde si mohou sami sestavit dvou, nebo tříchodové menu včetně nealko nápojů a kávy za speciální cenu 490, respektive 590 korun. Předností restaurace je také perfektní přístup personálu, který společně s působivým prostředím umocňuje mimořádné gastronomické zážitky. A další výhody? V prostorách hotelu jsou k dispozici nejen konferenční místnosti, ale také jedno větší a jedno menší kino. A navíc klienti mohou využít i podzemní garáže. Další specialitou jsou degustační večery ve stylu semináře správného stolování „etiketa u stolu“, které jsou vedeny Ladislavem Špačkem, který je považován za nejlepšího lektora etikety a stolování v České republice. A ještě poslední perlička - v Codě mají speciální talíře zdobené karikaturami hudebních velikánů od Josefa Blechy - celkem je jich sedmnáct.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: David Šašek

David ŠašekCo by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Dobrý šéfkuchař by nikdy neposlal hostům jídlo, o jehož kvalitě by pochyboval. Toto by mělo být krédo nejen každého kuchaře, ale všech lidí v pracujících v pohostinství. Vše musí být zásadně čerstvé, čistě uskladněné a následně perfektně připravené. Proto se vždy dobře rozmýšlím, kam si na dobré jídlo zajít.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Mám jich spoustu. Mám rád kvalitně a v domácím stylu připravené polévky či středomořskou kuchyni. Velmi rád mám také rýžový pilaf a všechna taková ta jídla „z jednoho hrnce“.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Záleží na tom, na co mám zrovna chuť. Mezi moje nejoblíbenější patří Pohlreichovo Divinis, když spíše něco francouzského, tak určitě Kalina - La Cuisine a když fantastickou klasiku, tak jedu do restaurace Na Pekárně v Čakovičkách. Podle mě to jsou restaurace, kde kvalita jídla převyšuje jeho cenu. Když jsem v centru a mám chuť na domácí dort a kávu, zamířím do Bakeshopu. Pečou tam veškerý sortiment chleba z vlastního kvasu a jsou ortodoxní odpůrci směsí a polotovarů.