Byznys menu

Kam jít na oběd či večeři s obchodními partnery? V Praze i v dalších velkých městech vzniká řada nových podniků, které jsou pro byznys lunch či významnou pracovní večeři jako stvořené.

TÝDENÍK EKONOM bude každý týden podrobně představovat jeden z vybraných podniků nejen v Praze.

Kampa Park norského restauratéra Nilse Jebense byl jedním z prvních skutečně gurmánských podniků v Praze. A přestože v příštím roce oslaví již neuvěřitelné 20. výročí, stále patří k nejmodernějším a nejpružnějším fine dining podnikům v metropoli.

Důvodem je nejen Jebensova "posedlost" kvalitou a kreativitou, ale také neustálá konfrontace se špičkovými světovými kuchaři, která posouvá kuchařský tým Kampa Parku stále dopředu. Není ostatně náhoda, že v letošním únoru zde na týden hostoval jeden z nejlepších kuchařů světa, třemi michelinskými hvězdami oceněný Michel del Burgo, který Pražanům předvedl, jak vypadá dokonalé kuchařské umění.

Dezert s vůní levandule

V Kampa Parku se menu mění třikrát za rok, ale několik nejvyhlášenějších stálic zůstává v nabídce už několik let. Doporučujeme začít právě jimi, neboť dokonale vystihují styl a filozofii podniku. Mezi předkrmy určitě ochutnejte rychle opečené svatojakubky podávané s květákem, rozinkami, ořechy a kaparovou omáčkou. Velmi oblíbené je ovšem i speciální hovězí carpaccio s bazalkovým aioli, červenou řepou a parmazánem či grilovaná chobotnice s celerovým ragú. Jako hlavní jídlo zkuste špičkového halibuta podávaného s černými lanýži a pancettou, které s jeho pevným a lahodným masem vytvářejí bohatou symfonii chuťových tónů. Vyhlášený je ovšem i pepřový steak s koňakovou omáčkou, který se drží na menu snad již dlouhých 15 let.

A téměř povinná by měla být ochutnávka dnes již legendárního dezertu v podobě úchvatného jahodového cappuccina, které se servíruje s hořícím stonkem levandule, jež provoní celou restauraci. Přestože některé kombinace vypadají na první pohled trochu divoce, není tomu tak a kuchyně v Kampa Parku je spíše konzervativní, byť dokonale domyšlená a chuťově vybroušená.

VIDEO: V Kampa Parku nedají dopustit na královského kraba a červenou řepu

Skvostné sauvignony z Nového Zélandu

Velmi významnou položkou v Kampa Parku je dlouhodobě a pečlivě sestavená kolekce vín zahrnující špičková vína z nejvýznamnějších světových apelací. Silnou stránkou je především perfektní nabídka rozlévaných vín, kde hosté najdou nadprůměrné kousky, ať už je to třeba povedené veltlínské zelené od rakouského vinaře Holzapfela či špičkový novozélandský sauvignon z vinařství Bishop's Leap.

Tři otázky pro...

... šéfkuchaře Milana Sedláka

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?
Nikdy nesmí pustit z kuchyně jídlo, které není uvařené minimálně na 100 procent. A také by si nikdy neměl připustit, že je na vrcholu svých profesionálních vědomostí. Kuchařina je velmi tvrdá práce, a jestli v ní chcete uspět, musíte stále držet krok s tím, co se odehrává na naší i na zahraniční gastronomické scéně .

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Za ta léta v profesionální kuchyni jsem se setkal s velkým množstvím surovin, ingrediencí, stylů i chuťových kombinací, proto je nemožné vybrat pouze jedno jídlo. Mám rád dobré jídlo, které bylo připraveno s láskou a respektem k našemu řemeslu. A nezáleží, jestli je to "fine dining", nebo malá hospůdka někde na vesnici.

Jaká je vaše oblíbená restaurace?
V Praze mám rád restauraci Prosecco, která nabízí kvalitní jídla, ale i příjemný a bezchybný servis. Další oblíbenou restaurací je brněnská Koishi, neboť kluci v kuchyni mají talent a jejich práce je hodně baví, což je vidět na každém talíři, který z kuchyně odejde.

Pokud chcete tip na celou láhev, vyzkoušejte velmi krásný Puligny-Montrachet, Clos de Château ročníku 2007 či další novozélandský sauvignon Pioneer Block 6 z Marlborough ročníku 2011. Z červených vín stojí za ochutnání například Château Martet z Bordeaux ročníku 2008 či Muga Reserva 2008 (Rioja), která se připravuje jako nefiltrované víno z 80 let starých vinic a tradičně patří mezi nejlépe hodnocená červená vína na světě.

Výhodná možnost parkování

Kampa Park představuje ideální místo pro důležitá jednání či slavnostní obědy (k dispozici je cenově zvýhodněné polední menu) a večeře především se zahraničními či mimopražskými klienty. Mimořádně cennou devizou je totiž nádherný výhled na Vltavu ze zastřešené rustikální terasy umístěné doslova jen pár centimetrů nad Vltavou či elegantní designové prostory v hlavní části restaurace.

Výhodou je i řada salónků určených k diskrétnímu jednání při obědě, nebo klidně až po jeho skončení, či možnost parkování přímo před restaurací (při rezervaci je třeba upozornit obsluhu, že přijedete autem). A ještě jedna příjemná perlička na závěr. Po večeři nemusíte čekat na taxi, ale domů se můžete nechat odvézt zdarma stylovou limuzínou, která je zde pro hosty připravena.

DOPORUČENÍ

Pokud chcete ochutnat více jídel, vyzkoušejte pětichodové degustační menu, které přináší průřez tím nejlepším, co je v Kampa Parku k dispozici. Menu o pěti chodech vyjde na 1450 korun, pokud si k tomu objednáte i doporučená vína po skleničce, zaplatíte navíc ještě 595 korun.